joi

25 aprilie, 2024

11 noiembrie, 2020

Preţurile de consum au diminuat per total cu +0,22% în luna octombrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la doar 2,24%, urmare a unui efect de bază favorabil (valoarea consemnată în octombrie 2019 a fost aproape dublă, +0,43%).

Fructele au consemnat ieftiniri semnificative, anulate de scumpirea combustibililor, iar îmbrăcămintea și încălțămintea au dat o bună parte din inflația lunară.

Inflația anuală IAPC, calculată după metodologia europeană armonizată, a coborât la doar 1,8%, valoare transmisă la Eurostat pentru comparabilitate cu alte state ale UE. Inflaţia MEDIE anuală (noiembrie 2019 – octombrie 2020 faţă de cele 12 luni intervalul noiembrie 2018 – octombrie 2019) creşterea preţurilor a fost de 2,9% pe metodologia națională și 2,7% pe cea armonizată la nivel european.


Prețurile produselor alimentare au avansat cu doar 0,11%, sub efectul reducerii conjuncturale a prețurilor la fructe (-2,62%). De reținut, ieftinirea a fost mai pronunțată la citrice și alte fructe meridionale (-3,89%) decât la fructe proaspete (-1,64%). Volatilitatea pe segmentul de legume (+0,81%) s-a văzut în revenirea cartofului (+4,63% după ce consemnase anterior un spectaculos -27,54%).

De reținut pe segmentul alimentar, majorarea prețurilor la unele produse de bază precum pâinea (+0,43% și +4,79% de la începutul anului) sau brânza (+0,56%, respectiv 4,93%). Carnea și preparatele din carne au a avut o evoluție în creștere  (+0,18% și 4,12% față de decembrie 2019), după ce s-au scumpit cu precădere preparatele (+0,33%) și conservele (+0,35%) din carne.


Prețurile produselor nealimentare au crescut cu 0,31%, rezultat al influențelor venite pe calea majorărilor difuze, dar mai pronunțate la încălțăminte (+0,81%), confecții (+0,63%) și tricotaje (+0,62%). Carburanții au revenit aproximativ la prețul din urmă cu două luni (+0,67% după -0,69% în luna anterioară) iar autoturismele s-au scumpit cu 0,27%.

Majorarea de tarife pe segmentul serviciilor a fost exact la media IPC (+0,22%), iar rolul principal a fost jucat de data aceasta de serviciile de telefonie (+0,30%, deși numai +1,33% de la începutul anului). Serviciile de apă, canal și salubritate (+0,13%) și cele de igienă și cosmetică (+0,15%) am mai luat o „pauză de creștere” dar rămân în top pe primele 10 luni ale anului (+4,30%, respectiv, +5,36%).

Inflația aflată sub controlul politicii monetare, în acord cu prognoza de final de an

Inflaţia CORE 2 ajustat, aflată sub influenţa politicii monetare, a urcat la 0,29%, pe contrasens cu trendul aparent favorabil al IPC, într-un context economic dificil, de ajustare a expectațiilor privind evoluția PIB indusă de pandemie undeva între sub -4%, potrivit celor mai recente estimări. Nivelul de 0,29% lunar este consistent cu valoarea anuală de 2,7%, respectiv cu prognoza oficială, dar reflectă anumite tensiuni inflaționiste incipiente.

Una peste alta, în contextual unei evoluții ceva mai favorabile decât se anticipa (dar atenție, reversibilă pe partea de prețurilor volatile, rezultatul de inflație a ajuns în partea de jos a intervalului anticipat, dar eurodiferența de 50% între valoarea data de poza de moment ( inflația anuală) și filmul celor mai recente 12 luni (inflația medie anuală) ar trebui să tempereze aprecierile de genul celei mai reduse inflații din ultimii trei ani (de reținut, 0,22% pe lună înseamnă 2,7% anualizat).

Pe ultimele două luni ale anului, este de așteptat o corecție pe partea prețurilor volatile (din nou, atenție la cartofi !) și în rest valori comparabile cu cele din 2019. Inflația va continua să rămână relativ redusă (în baza efectului de bază favorabil) până în primul trimestru din 2021, după care vor fi dificil de reeditat valorile din intervalul mai – septembrie a.c. și va trebui multă chibzuință în politica de venituri, pentru a atinge ținta de 2,5%.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: