joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 noiembrie, 2022

Economia globală ar trebui să evite o recesiune anul viitor, dar cea mai gravă criză energetică din anii 1970 va declanșa o încetinire semnificativă a creșterii PIB, Europa fiind cea mai puternic afectată, potrivit OCDE care îndeamnă băncile centrale să continue ciclurile de înăsprire a politicilor monetare, pentru a îmblânzi inflația, transmite Reuters.

Creșterea economică mondială este programată să încetinească de la 3,1% din PIB anul acesta la 2,2% din PIB anul viitor, înainte de a accelera la 2,7% din PIB în 2024, potrivit unui nou raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Scenariul nostru central nu este o recesiune globală, ci o încetinire semnificativă a creșterii economiei mondiale în 2023, precum și o inflație încă ridicată, deși în scădere, în multe țări”, a declarat economistul-șef al OCDE, Alvaro Santos Pereira.


OCDE avertizează că încetinirea globală a lovit economiile în mod inegal, Europa ducând greul, deoarece războiul Rusiei în Ucraina afectează activitatea companiilor și provoacă o creștere a prețului energiei.

Organizația estimează că economia zonei euro va încetini de la 3,3% în acest an la 0,5% în 2023, înainte de a se redresa în 2024, când ar urma să înregistreze un ritm de creștere de 1,4%. Noua prognoza este puțin mai bună decât cea din septembrie, când a fost estimată o creștere de 3,1% pentru 2022 și de 0,3% pentru 2023.

Specialiștii OCDE prezic o contracție de 0,3% din PIB a economiei Germaniei în 2023, din cauza industriei foarte dependente de importurile de energie din Rusia. Franța, pe de altă parte, ar urma să înregistreze o creștere economică de 0,6% din PIB.

În afara zonei euro, economia Regatului Unit ar urma să consemneze o scădere de 0,4% din PIB anul viitor, deoarece se confruntă cu creșterea ratelor dobânzilor, creșterea prețurilor și o scădere a încrederii investitorilor. Anterior, OCDE se așteptase la o creștere de 0,2%.


Economia Statelor Unite ar urma să reziste mai bine. Creșterea va încetini de la 1,8% în acest an la 0,5% în 2023, înainte de a reveni la 1,0% în 2024. OCDE anticipase anterior o creștere de doar 1,5% anul acesta.

China, care nu este membră a OCDE, se numără printre puținele economii mari care ar urma să înregistreze un avans al PIB-ului în 2023, odată cu ridicarea restricțiilor COVID-19. Creșterea ar urma să fie de 3,3% anul acesta, respectiv 4,6% anul viitor și 4,1% în 2024.

Având în vedere că prețurile energiei vor rămâne ridicate, OCDE a recomandat că băncile centrale să continue să majoreze ratele dobânzilor pentru a lupta împotriva inflației, existând semne că creșterile timpurii din Brazilia și Statele Unite au dat roade.

În timp ce multe guverne au cheltuit deja foarte mult pentru a atenua impactul inflației mari, prin plafonarea prețurilor la energie, reduceri de taxe și subvenții, OCDE a apreciat că acest sprijin este foarte costisitor și ar trebui direcționat mai bine în viitor.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: