duminică

21 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2022

Economia globală ar trebui să evite o recesiune anul viitor, dar cea mai gravă criză energetică din anii 1970 va declanșa o încetinire semnificativă a creșterii PIB, Europa fiind cea mai puternic afectată, potrivit OCDE care îndeamnă băncile centrale să continue ciclurile de înăsprire a politicilor monetare, pentru a îmblânzi inflația, transmite Reuters.

Creșterea economică mondială este programată să încetinească de la 3,1% din PIB anul acesta la 2,2% din PIB anul viitor, înainte de a accelera la 2,7% din PIB în 2024, potrivit unui nou raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

„Scenariul nostru central nu este o recesiune globală, ci o încetinire semnificativă a creșterii economiei mondiale în 2023, precum și o inflație încă ridicată, deși în scădere, în multe țări”, a declarat economistul-șef al OCDE, Alvaro Santos Pereira.


OCDE avertizează că încetinirea globală a lovit economiile în mod inegal, Europa ducând greul, deoarece războiul Rusiei în Ucraina afectează activitatea companiilor și provoacă o creștere a prețului energiei.

Organizația estimează că economia zonei euro va încetini de la 3,3% în acest an la 0,5% în 2023, înainte de a se redresa în 2024, când ar urma să înregistreze un ritm de creștere de 1,4%. Noua prognoza este puțin mai bună decât cea din septembrie, când a fost estimată o creștere de 3,1% pentru 2022 și de 0,3% pentru 2023.

Specialiștii OCDE prezic o contracție de 0,3% din PIB a economiei Germaniei în 2023, din cauza industriei foarte dependente de importurile de energie din Rusia. Franța, pe de altă parte, ar urma să înregistreze o creștere economică de 0,6% din PIB.

În afara zonei euro, economia Regatului Unit ar urma să consemneze o scădere de 0,4% din PIB anul viitor, deoarece se confruntă cu creșterea ratelor dobânzilor, creșterea prețurilor și o scădere a încrederii investitorilor. Anterior, OCDE se așteptase la o creștere de 0,2%.


Economia Statelor Unite ar urma să reziste mai bine. Creșterea va încetini de la 1,8% în acest an la 0,5% în 2023, înainte de a reveni la 1,0% în 2024. OCDE anticipase anterior o creștere de doar 1,5% anul acesta.

China, care nu este membră a OCDE, se numără printre puținele economii mari care ar urma să înregistreze un avans al PIB-ului în 2023, odată cu ridicarea restricțiilor COVID-19. Creșterea ar urma să fie de 3,3% anul acesta, respectiv 4,6% anul viitor și 4,1% în 2024.

Având în vedere că prețurile energiei vor rămâne ridicate, OCDE a recomandat că băncile centrale să continue să majoreze ratele dobânzilor pentru a lupta împotriva inflației, existând semne că creșterile timpurii din Brazilia și Statele Unite au dat roade.

În timp ce multe guverne au cheltuit deja foarte mult pentru a atenua impactul inflației mari, prin plafonarea prețurilor la energie, reduceri de taxe și subvenții, OCDE a apreciat că acest sprijin este foarte costisitor și ar trebui direcționat mai bine în viitor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: