joi

18 aprilie, 2024

25 aprilie, 2014

Separatiştii pro-ruşi din Slaviank au anunţat vineri că au capturat un grup de observatori OSCE, sub motivul că acestora li s-ar fi alăturat şi un spion ucrainean, a anunţat primarul autodeclarat al oraşului, citat de Reuters.

Ministerul român de Externe a anunţat că printre observatorii ţinuţi captivi nu se află niciun român.

Gestul separatiştilor nu face decât să suscite îngrijorări şi mai mari în cancelariile occidentale referitor la lipsa de ordine din estul Ucrainei şi la impunerea unor reguli proprii ale separatiştilor. De aceea şi presiunile asupra Moscovei, acuzată că îi susţine pe separatişti, cresc din ce în ce mai mult.


Carl Bildt, ministrul suedez de Externe, a postat pe contul său de Twitter că este extrem de îngrijorat de capturarea observatorilor OSCE, printre care se află şi un suedez, şi că aceştia trebuie imediat eliberaţi.

Şi Ministerul german de Externe a comunicat faptul că nu a mai putut contacta grupul de observatori internaţionali militari, condus de un german, aflat în misiune în oraş. Din grup fac parte trei soldaţi germani, un translator german şi observatori militari din Suedia, Polonia, Cehia şi Danemarca, precum şi cinci membri ai forţelor armate ucrainene care îi însoţeau.

Occidentalii au căzut de acord să impună noi sancţiuni Rusiei

Preşedintele american Barack obama a discutat vineri cu liderii Franei, Germaniei, Italiei şi Marii Britanii şi au căzut de acord asupra faptului că Rusia nu a îndeplinit prevederile acordului de la Geneva de săptămâna trecută şi că vor „impune costuri” Moscovei, a anunţat Casa Albă, citată de Reuters.

Liderul de la Casa Albă a avut o conferinţă telefonică u Francois Hollande, Angela Merkel, Matteo Renzi şi David Cameron.


„Liderii au căzut de acord să lucreze împreună şi prin intermediul G7 şi al UE, pentru a coordona paşii următori care să impună costuri Rusiei. Liderii au subliniat că Moscova poate încă să aleagă o rezolvare paşnică a acestei crize, inclusiv prin implementarea acordului de la Geneva”, se mai arată în comunicatul preşedinţiei americane.

Secretarul trezoreriei americane, Jack Lew, a precizat că, de această dată, sancţiunile vor pune o şi mai mare presiune pe economia Rusiei.

„Lucrăm, împreună cu partenerii noştri internaţionali să ne asigurăm că atunci când le vom impune, o vom face întrşo manieră eficientă”, a spus oficialul american citat de Reuters.

Liderii occidentali au somat Rusia să se abţină de la „declaraţii provocatoare sau manevre de intimidare”, anunţă şi AFP.

Ameninţarea cu noi sancţiuni a determina masive ieşiri de capital din Rusia. În plus, agenţia de rating Standard & Poor’s a coborât ratingul ţării la BBB- şi a anunţat că ar putea să existe şi o degradare ulterioară, dacă sunt aplicate sancţiuni severe. Consecinţa acestei decizii ar fi îngreunarea accesului Rusiei pe pieţele internaţionale.

Confruntată cu o cădere a rublei şi cu accelerarea inflaţiei, banca centrală rusă a majorat dobânda de politică monetară la 7,5% care are ca urmări o reducere a creditării, care riscă să afecteze actiitatea economică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: