30 mai, 2022

Italia ia în considerare înăsprirea unei scheme de garanții de stat menite să ajute băncile să externalizeze creditele neperformante, dar cântărește în același timp extinderea acesteia pentru a amortiza efectele războiului din Ucraina și ale pandemiei, potrivit unor surse citate de Reuters.

De la lansarea sa în 2016, schema „GACS” a ajutat băncile italiene să scape de împrumuturi neperformante în valoare de 96 de miliarde de euro, atenuând impactul acestei operațiuni asupra bilanțurilor sistemului bancar.

La sfârșitul anului 2021, investitorii dețineau datorii garantate prin GACS în valoare de 11,6 miliarde de euro, potrivit datelor din aprilie ale Trezoreriei. Schema în forma sa actuală expiră pe 14 iunie.


Patru persoane familiarizate cu discuțiile privind reînnoirea schemei au precizat pentru sursa citată că Roma ia în considerare reintroducerea acesteia cu termeni actualizați astfel încât riscurile pentru contribuabili să fie reduse. Obiectivul guvernului este de a reduce din beneficiile băncilor și de a spori protecția statului, pentru a limita cât mai mult posibil probabilitatea ca acesta să fie nevoit să plătească garanțiile.

Schema ar putea fi extinsă cu 12 luni sau chiar 18 luni. Prelungirea ar necesita aprobarea autorităților Uniunii Europene.

Chiar și în termeni mai stricți, schema GACS ar putea ajuta creditorii italieni, care au scăpat de credite neperformante de peste 250 de miliarde de euro din 2015, să facă față unei creșteri anticipate a nerambursărilor corporative, ca urmare a pandemiei și a crizei din Ucraina.

În cadrul schemei, guvernul italian garantează rambursarea celei mai puțin riscante tranșe din pachetul de credite neperformante externalizat de bănci, numită tranșa ”senior”. Sursele Reuters susțin că printre măsurile analize de guvernul de la Roma se numără creșterea cu cel puțin o treaptă la „BBB+”, a ratingului tranșei ”senior”. O altă măsură avută în vedere este reducerii procentului garanție, de 100% în prezent.


Sistemul GACS reduce practic riscul pe care și-l asumă companiile care cumpără aceste pachete de credite neperformante, ceea ce le permite băncilor să le vândă cu un discount mai mic și deci să piardă mai puțini bani.

Succesul GACS a transformat Italia în cea campioana creditelor neperformante

Succesul schemei GACS a transformat Italia în cea mai mare piață a creditelor neperformante din Europa. Astfel de datorii reprezintă acum mai puțin de 4% din bilanțurile băncilor, în scădere de la un vârf de 18% din 2015.

Măsurile de sprijin guvernamental au împins anul trecut falimentele la un minim record, dar companiile se confruntă acum cu rambursări de credite garantate de stat în valoare de 280 de miliarde de euro, iar capacitatea de rambursare a acestora ar putea fi afectată de prețurile record la energie și la materiile prime.

Roma dorește să ajute în continuare băncile să facă față noilor șocuri, însă este tot mai atentă și la bugetul statului, în special după ce datele privind recuperările de împrumuturi aferente tranzacțiilor anterioare susținute de GACS nu au fost la nivelul așteptărilor.

Moody’s a anunțat în aprilie că 15 din 28 dintre tranzacțiile pe care le-au analizat nu au atins proiecțiile de încasări.

Pentru a reduce și mai mult riscurile, Trezoreria italiană mai are în vedere introducerea unui nou indicator de performanță denumit raport de profitabilitate, au precizat sursele, pentru a evita ca recuperatorii de datorii să-și mărească artificial veniturile prin vânzarea împrumuturilor, mai degrabă decât prin recuperarea acestora.

Dacă indicatorul ar scădea sub un anumit prag, firmele de recuperare nu și-ar primi comisioanele variabile, iar plățile de dobândă pentru tranșele de „mezzanin” cu risc mediu ar fi înghețate temporar, au spus sursele.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: