La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

Cronicile

O temă pentru capitalul autohton / Investițiile în regiune: Cum stau celelalte state din est cu investițiile în România

de Alexandra Pele 20.9.2015

investitii-strainatateIntegrarea europeană pare să nu fi motivat companiile din România să îşi extindă afacerile în afara graniţelor şi să profite de noi piste de dezvoltare, un fenomen care se poate observa în alte state din regiune.

Ungaria, Polonia, Cehia şi chiar Bulgaria fac investiţii străine din ce în ce mai consistente pentru a-şi consilida poziţiile pe pieţele din regiune.

În România, investiţiile acestor sunt de ordinul a miliarde de euro. În contrapartidă, investiţiile străine făcute de România în aceste state, mai accesibile geografic decât cele din vestul Europei, adună un total de doar câteva sute de milioane de euro, reiese din datele băncilor centrale şi ale Eurostat.

Privind în ansamblu, valoarea totală a investiţiilor realizate de România în alte state se ridică la doar 0,7% din PIB, acelaşi nivel ca în 2007, în vreme ce în Ungaria – de exemplu – investiţiile de peste hotare au ajuns să reprezinte aproape 30% din PIB.

Și nu e vorba doar de mediul privat: chiar companiile de stat din aceste țări au strategii și reușite în țările vecine.

Investiţiile regionale în România

Cehia – România: 1100 la 10,5

Valoarea totală a investiţiilor făcute de Cehia în străinătate se ridica, la finele anului 2013, la 15 miliarde de euro, potrivit raportului anual realizat de banca centrală din acest stat. Circa 41,9% din volumul total era plasat în Olanda, pe locul doi fiind Slovacia, care reuşise să atragă 14,5% din investiţiile străine realizate de Cehia.

Pe următoarele locuri s-au clasat Cipru şi România.

Volumul investiţiilor în România ale companiilor din Cehia se ridica la finele anului 2013 la 6,3% din totalul investiţiilor realizate de Cehia în străinătate. Mai exact, este vorba despre circa 1,1 miliarde de euro.

Pe de altă parte, la finele anului 2013, Cehia reuşise să atragă investiţii străine directe în valoare totală de 97,3 miliarde de euro.

Investiţiile străine ale României în Cehia au ajuns, în decembrie 2013, la 10,5 milioane de euro.

România – Polonia: minus 43 de milioane

Stocul investiţiilor poloneze în străinătate a fost, la finele lui 2013, de 20,6 miliarde de euro, reiese din datele făcute publice de banca centrală din Polonia. Dintre statele europene, cele mai atractive pentru investitorii polonezi au fost Luxemburg (6,8 miliarde de euro), Cipru (4,5 miliarde de euro), Olanda (1,7 miliarde de euro) şi Cehia (1,5 miliarde de euro).

Investiţiile poloneze în România s-au ridicat la 464,4 milioane de euro, după ce în 2013 polonezii au investit în ţara noastră 31,5 milioane de euro.

În ceea ce priveşte investiţiile străine directe atrase de Polonia, acestea au însumat  160,4 miliarde de euro la finele anului 2013.

Valoarea totală a investiţiilor directe ale României în Polonia a fost, în anul 2013, de 40,5 milioane de euro, însă poziţia netă investiţională a fost negativă, de -43,6 milioane de euro, reiese din datele polonezilor.

Ungaria – România: 455 la 137

Valoarea totală a investiţiilor ungare în România se ridica, la nivelul anului 2012, la circa 132,6 miliarde de forinţi, respectiv 455,6 milioane de euro, la cursul de 291,2 forinţi/euro, afişat de banca centrală din Ungaria în ultima zi lucrătoare din 2012.

În total, Ungaria a investit în Europa circa 15,2 miliarde de euro, cele mai atractive state fiind Belgia, Croaţia şi Slovacia.

Investiţiile totale ale României în Ungaria au fost de 40,1 miliarde de forinţi, respectiv 137,7 milioane de euro, la un curs mediu de 291,2 forinţi/euro. Suma este mai mare decât cea investită de Cehia sau de Polonia în Ungaria.
Ungaria a atras cele mai multe investiţii străine directe din Germania, Olanda şi Belgia.

România – Bulgaria: singurul pe plus

Stocul total al investiţiţiilor directe realizate de Bulgaria în România s-a ridicat la 73,6 milioane de euro în 2012, la 92,3 milioane de euro în 2013, respectiv la 107,2 milioane de euro anul trecut, reiese din datele Băncii Naţionale a Bulgariei.

Dintre statele din regiune, România a făcut cele mai mari investiţii în Bulgaria. Valoarea acestora se ridica, la finele lui 2014, la 308,5 milioane de euro, cu 16,6 millioane de euro în scădere faţă de 2013. În 2012, stocul investiţiilor româneşti din Bulgaria era de 260 de milioane de euro, reiese din datele BNB.

Balanța pozitivă pentru România, are șîn acest caz o explicație: Bulgaria s-a orientat către alte țări: în total, bulgarii au investit în străinătate 1,8 miliarde de euro, cifră aferentă finele anului trecut.

Investiţiile românești – doar 0,7% din PIB, față de …

România avea, la finele anului 2012, cea mai slabă poziţie investiţională de la nivel european, din punct de vedere al investiţiilor realizate în afara graniţelor.

Astfel, stocul investiţiilor străine directe făcute de România în alte state membre ale UE se ridica la numai 0,7% din PIB (circa 980 de milioane de euro), acelaşi nivel înregistrat şi în 2007, reiese din cele mai recente date ale Eurostat.

În regiune, lucrurile stau diferit. Astfel, investiţiile străine ale companiilor din Bulgaria însumau în 2012 echivalentul a 3,7% din PIB, respectiv de două ori mai mult decât în 2007, când a aderat la Uniunea Europeană.

Oamenii de afaceri din Polonia investiseră echivalentul a 11,4% din PIB în străinătate, iar cei din Cehia circa 8,6% din PIB.

Liderul regiunii a fost Ungaria, ale cărei investiţii în străinătate ajugeau în 2012 la 29% din PIB.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.9.2015

Lăsați un comentariu


Mobile sticky

Oficial Ministerul Sănătății: Niciun caz de coronavirus confirmat în România. Președintele Iohannis reia apelul la calm

Vladimir Ionescu

Până în acest moment nu există nici un cetățean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul Covid-19, a anunțat miercuri Nelu Tătaru,… Mai mult

Stiri

Rusia pregătește noi acțiuni ostile în Ucraina – analiză Euractiv

Victor Bratu

Exercițiile militare ruse din ce în ce mai grandioase în Marea Neagră, completate de o iminentă criză a apei potabile în Crimeea și de dezvoltarea… Mai mult

Stiri

Raport de țară, Comisia Europeană: Niciun progres privind cadrul fiscal, sustenabilitatea sistemului de pensii, transparența în companii de stat

Alexandra Pele

România a realizat progrese limitate în ceea ce privește recomandările specifice de țară, reiese din raportul de țară publicat miercuri de Comisia Europeană. Cadrul fiscal… Mai mult

Europa

Enel X, parteneriat cu CE și BEI pentru instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice în Italia, Spania și România

Vladimir Ionescu

Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a contribuit la obținerea unei finanțări complete pentru proiectul AMBRA-Electrify Europe (AMBRA-E), care prevede instalarea… Mai mult

Stiri

Cercetător român din Țările de Jos: Gravitatea Covid-19 este similară celei a gripei sezoniere

Vladimir Ionescu

Mihai Netea (foto), cercetător și profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, Țările de Jos, a declarat într-un interviu acordat Hotnews că panica… Mai mult

Stiri

Summit RBL: Blind spots în modele de business și organizații

Vladimir Ionescu

Nu întotdeauna viteza de transformare a organizațiilor ține pasul cu ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru și cu dinamica oamenilor din companie.… Mai mult

Stiri

Industria din România a intrat în a doua lună de contracție – barometru IRSOP

Vladimir Ionescu

Activitatea din industrie a intrat în a doua lună de contracție, în contextul în care cererea a rămas slabă și a influențat negativ volumul producției… Mai mult