Integrarea europeană pare să nu fi motivat companiile din România să îşi extindă afacerile în afara graniţelor şi să profite de noi piste de dezvoltare, un fenomen care se poate observa în alte state din regiune.
Ungaria, Polonia, Cehia şi chiar Bulgaria fac investiţii străine din ce în ce mai consistente pentru a-şi consilida poziţiile pe pieţele din regiune.
În România, investiţiile acestor sunt de ordinul a miliarde de euro. În contrapartidă, investiţiile străine făcute de România în aceste state, mai accesibile geografic decât cele din vestul Europei, adună un total de doar câteva sute de milioane de euro, reiese din datele băncilor centrale şi ale Eurostat.
Privind în ansamblu, valoarea totală a investiţiilor realizate de România în alte state se ridică la doar 0,7% din PIB, acelaşi nivel ca în 2007, în vreme ce în Ungaria – de exemplu – investiţiile de peste hotare au ajuns să reprezinte aproape 30% din PIB.
Și nu e vorba doar de mediul privat: chiar companiile de stat din aceste țări au strategii și reușite în țările vecine.
Investiţiile regionale în România
Cehia – România: 1100 la 10,5
Valoarea totală a investiţiilor făcute de Cehia în străinătate se ridica, la finele anului 2013, la 15 miliarde de euro, potrivit raportului anual realizat de banca centrală din acest stat. Circa 41,9% din volumul total era plasat în Olanda, pe locul doi fiind Slovacia, care reuşise să atragă 14,5% din investiţiile străine realizate de Cehia.
Pe următoarele locuri s-au clasat Cipru şi România.
Volumul investiţiilor în România ale companiilor din Cehia se ridica la finele anului 2013 la 6,3% din totalul investiţiilor realizate de Cehia în străinătate. Mai exact, este vorba despre circa 1,1 miliarde de euro.
Pe de altă parte, la finele anului 2013, Cehia reuşise să atragă investiţii străine directe în valoare totală de 97,3 miliarde de euro.
Investiţiile străine ale României în Cehia au ajuns, în decembrie 2013, la 10,5 milioane de euro.
România – Polonia: minus 43 de milioane
Stocul investiţiilor poloneze în străinătate a fost, la finele lui 2013, de 20,6 miliarde de euro, reiese din datele făcute publice de banca centrală din Polonia. Dintre statele europene, cele mai atractive pentru investitorii polonezi au fost Luxemburg (6,8 miliarde de euro), Cipru (4,5 miliarde de euro), Olanda (1,7 miliarde de euro) şi Cehia (1,5 miliarde de euro).
Investiţiile poloneze în România s-au ridicat la 464,4 milioane de euro, după ce în 2013 polonezii au investit în ţara noastră 31,5 milioane de euro.
În ceea ce priveşte investiţiile străine directe atrase de Polonia, acestea au însumat 160,4 miliarde de euro la finele anului 2013.
Valoarea totală a investiţiilor directe ale României în Polonia a fost, în anul 2013, de 40,5 milioane de euro, însă poziţia netă investiţională a fost negativă, de -43,6 milioane de euro, reiese din datele polonezilor.
Ungaria – România: 455 la 137
Valoarea totală a investiţiilor ungare în România se ridica, la nivelul anului 2012, la circa 132,6 miliarde de forinţi, respectiv 455,6 milioane de euro, la cursul de 291,2 forinţi/euro, afişat de banca centrală din Ungaria în ultima zi lucrătoare din 2012.
În total, Ungaria a investit în Europa circa 15,2 miliarde de euro, cele mai atractive state fiind Belgia, Croaţia şi Slovacia.
Investiţiile totale ale României în Ungaria au fost de 40,1 miliarde de forinţi, respectiv 137,7 milioane de euro, la un curs mediu de 291,2 forinţi/euro. Suma este mai mare decât cea investită de Cehia sau de Polonia în Ungaria.
Ungaria a atras cele mai multe investiţii străine directe din Germania, Olanda şi Belgia.
România – Bulgaria: singurul pe plus
Stocul total al investiţiţiilor directe realizate de Bulgaria în România s-a ridicat la 73,6 milioane de euro în 2012, la 92,3 milioane de euro în 2013, respectiv la 107,2 milioane de euro anul trecut, reiese din datele Băncii Naţionale a Bulgariei.
Dintre statele din regiune, România a făcut cele mai mari investiţii în Bulgaria. Valoarea acestora se ridica, la finele lui 2014, la 308,5 milioane de euro, cu 16,6 millioane de euro în scădere faţă de 2013. În 2012, stocul investiţiilor româneşti din Bulgaria era de 260 de milioane de euro, reiese din datele BNB.
Balanța pozitivă pentru România, are șîn acest caz o explicație: Bulgaria s-a orientat către alte țări: în total, bulgarii au investit în străinătate 1,8 miliarde de euro, cifră aferentă finele anului trecut.
Investiţiile românești – doar 0,7% din PIB, față de …
România avea, la finele anului 2012, cea mai slabă poziţie investiţională de la nivel european, din punct de vedere al investiţiilor realizate în afara graniţelor.
Astfel, stocul investiţiilor străine directe făcute de România în alte state membre ale UE se ridica la numai 0,7% din PIB (circa 980 de milioane de euro), acelaşi nivel înregistrat şi în 2007, reiese din cele mai recente date ale Eurostat.
În regiune, lucrurile stau diferit. Astfel, investiţiile străine ale companiilor din Bulgaria însumau în 2012 echivalentul a 3,7% din PIB, respectiv de două ori mai mult decât în 2007, când a aderat la Uniunea Europeană.
Oamenii de afaceri din Polonia investiseră echivalentul a 11,4% din PIB în străinătate, iar cei din Cehia circa 8,6% din PIB.
Liderul regiunii a fost Ungaria, ale cărei investiţii în străinătate ajugeau în 2012 la 29% din PIB.