16 iulie, 2015

asigurariASF a comunicat miercuri câteva concluzii îngrijorătoare ale testului de stres efectuat pe piaţa asigurărilor în perspectiva intrării în vigoare, de la 1 ianuarie 2016, a normelor solvabilitate II.

Potrivit unui raport al ASF:

  • 9 companii nu ating diverse cerinţe de capital potrivit viitorului standard obligatoriu de solvabilitate
  • o singură companie de asigurări din cele 13 supuse testelor de stres ar îndeplini 100% cerinţa de capital de solvabilitate (SCR)  în cazul unei catastrofe naturale generată de cutremur
  • 3 companii din 13 ar îndeplini 100% cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) în cazul producerii unei catastrofe naturale provocată de inundaţii

Allianz, ING, Omniasig şi Generali, singurele care îndeplinesc toate cerinţele de capital

Axa, Astra, EximAsig, Euroins şi Carpatica nu ating cerinţa de capital minim (MCR), conform solvabilitate II, care este obligatorie de la 1 ianuarie 2016, cele cinci companii înregistrând fonduri proprii negative în valoare de 2,1 miliarde de lei (circa 467 milioane euro), potrivit raportului ASF.


Alături de acestea, încă patru societăţi- Asirom, Groupama, PAID şi Uniqa- nu ating cerinţa de capital de solvabilitate (SCR), conform solvabilitate II (Solvency II).

Dintre cele 13 companii de asigurări verificate de ASF, doar patru îndeplinesc ambii indicatorii- MCR şi SCR: Allianz, ING, Omniasig şi Generali.

Din raport reiese că Astra, Axa, Carpatica, Euroins si EximAsig ar avea o rată a SCR sub 0%, Groupama şi Uniqa – o rata a SCR între 0% şi 50%, Asirom şi PAID – între 50% şi 100%, Allianz şi Omniasig – între 100% şi 150%, iar Generali şi ING – o rată care ar depăşi 150%.

Astra, Carpatica, Euroins şi EximAsig au un deficit de capital agregat de 356 mil. euro

Astra Asigurări, Carpatica Asig, Euroins şi EximAsig au un deficit de capital agregat de 1,6 miliarde lei (356 milioane euro) potrivit cerinţelor Solvency I, iar două dintre ele trebuie să prezinte ASF, până la 4 august, planuri prin care stabilesc măsurile pe care le vor lua până la 15 octombrie.


Cele patru societăţi de asigurări deţin capitaluri proprii negative după ajustări de 1,9 miliarde lei, astfel:

  • Astra Asigurări – 1 miliard lei
  • Euroins – 553,48 milioane lei
  • Carpatica – 410,29 milioane lei
  • EximAsig – 2,67 milioane lei

La nivel agregat, cele 13 societăţi au capitaluri proprii negative după ajustări de aproape 5,2 milioane lei.

Cât de pregătită e piaţa pentru a reacţiona în caz de catastofă naturală

ING este singura companie de asigurări din cele 13 supuse unor teste de stres de către ASF pe standardele Solvency II, aplicate de la 1 ianuarie 2016, care ar îndeplini cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) de peste 100% în cazul unei catastrofe naturale cu cutremur.

Potrivit ASF, în scenariul de catastrofa naturală cu cutremur, valoarea SCR agregată creşte de la 5,4 miliarde lei în scenariul de bază, la 6,4 miliarde lei, însă totalul fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea SCR a scăzut de la 174 milioane lei la ‐3,6 miliarde lei.

Scenariul de catastrofă naturală cu inundaţii a avut un impact similar asupra companiilor participante, deşi mai puţin drastic, deoarece acest scenariu este mai puţin sever decât cel pentru cutremur.

Astfel, Allianz, Generali şi ING ar îndeplini cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) de peste 100% în cazul unei catastrofe naturale provocată de inundaţii.

Groupama şi Omniasig au înregistrat valori pozitive ale ratei SCR, dar sub 100%, în timp ce restul de opt asigurători au consemnat valori negative ale ratei SCR.

Pentru scenariul de stres de depreciere a leului, patru companii (Allianz, Generali, ING şi Omniasig) au înregistrat valori ale ratei SCR peste 100%, însă celelalte nouă societăţi nu îndeplinesc cerinţele de capital.

Evaluatorii

ASF a selectat în februarie pentru evaluarea activelor şi pasivelor a 13 companii de asigurare, care reprezintă peste 80% din piaţa de profil, valoarea contractului fiind estimată la 12,3 milioane de lei, cu TVA.

Astfel:

  • Deloitte a evaluat ING Asigurări de Viaţă
  • Ernst&YoungAssurance Services a evaluat Allianz-Ţiriac Asigurări, Groupama, Uniqa Asigurări, Asirom VIG
  • Mazars a evaluat Astra Asigurări, Generali şi Omniasig VIG
  • PricewaterhouseCoopers Audit a evaluat PAID, Carpatica Asig şi Exim România
  • KPMG a evaluat Euroins şi AXA Life

„Scopul exerciţiului a fost acela de a consolida atât protecţia consumatorului, cât şi încrederea în sectorul de asigurări din România, prin intermediul unei evaluări independente, pe baza situaţiilor financiare existente la 30 iunie 2014”,  notează un comunicat ASF.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: