marți

23 aprilie, 2024

1 septembrie, 2017

Pe fondul atâtor oportunități de business, coaliția vrea să știe exact cine ascultă pe cine

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat vineri că liderii coaliției vor discuta în weekend una dintre prioritățile legislative ale ALDE- înființarea unei autorități de interceptare a comunicațiilor care să fie în subordinea Parlamentului.  

Președinte al Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a prezentat pe 4 august prioritățile de toamnă ale formațiunii sale.

Sunt trei acţiuni și ele sunt circumscrise aceluiași obiectiv și anume întărirea funcționării democratice a instituțiilor statutului și respectul pentru drepturile și libertățile cetățenilor.


Este vorba de înființarea autorității independente de interceptare a convorbirilor și a comunicațiilor.

Doi: este vorba de un proiect de lege care va reglementa modul în care funcționează comisiile parlamentare de anchetă.

Trei, este vorba schimbarea mecanismelor actuale de alegere a președinților la Înalta Curte și la Parchetul General, DIICOT și DNA, prin scoaterea de sub influența politicului a acestor decizii”, preciza Călin Popescu Tăriceanu citat de Agerpres.

Întrebat dacă liderii coaliției, care se strâng sâmbătă la Mamaia, vor discuta propunerea ALDE privind interceptările, președintele PSD a răspuns: ”Nu am automat ceva împotrivă, sa vedem care sunt detaliile, ideea nu mi se pare greșită. Să vedem dacă cei care au inițiat-o au gândit toată arhitectura…”


În martie 2016, Guvernul a adoptat o OUG privind interceptările, ca efect al deciziei Curtii Constituționale prin care SRI a pierdut dreptul de a realiza interceptări în dosare penale.După această modificare, interceptările se fac de către DNA.

ALDE a depus anul trecut la Parlament un proiect de lege vizând înființarea Autorității Naționale pentru Interceptarea Comunicațiilor, dar proiectul, care îi are ca semnatari parlamentari ALDE și 2 independenți, nu a intrat în dezbatere și a fost clasat.

(Descărcați AICI proiectul susținut de ALDE)

Călin Popescu Tăriceanu insistă ca proiectul să fie depus din nou în actuala sesiune parlamentară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: