marți

23 aprilie, 2024

22 mai, 2020

Guvernul a aprobat joi o ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 81/ 2019 privind susţinerea marilor consumatori de energie din 15 ramuri din industrie, prin sistemul de licitații de certificate verzi.

Modificarea OUG 81 vine după ce Comisia Europeană a aprobat, acum două săptămâni, un buget provizoriu de aproximativ 291 milioane de euro, în vreme ce prin ordonanța din decembrie Guvernul român bugetase 331 milioane de euro.

(Citiți și: „Compensațiile pentru marii consumatori de energie au fost aprobate de Comisia Europeană”)

Şi noua OUG explică că „instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice”, potrivit unui comunicat al Ministerului Economie și Energiei.


Ministerul Economiei spune că schema de ajutor de stat din OUG 81 a fost autorizată de Comisia Europeană în 8 mai, dar că a fost necesară modificarea ordonanței din decembrie „astfel încât prevederile acesteia să fie în concordanță cu Decizia Comisiei Europene nr. C(2020) 3146 final din 8.05.2020”.

„Măsurile propuse prin prezentul act normativ permit păstrarea competitivității firmelor din România în raport cu ceilalți competitori din spațiul european și din afara acestuia. Măsura contribuie astfel la menținerea competitivității produselor din sectoarele energointensive și permite păstrarea competitivității întreprinderilor atât în raport cu ceilalți competitori din afara spațiului european, care nu au instituit o schemă de comercializare ETS, cât și în raport cu ceilalți competitori din Statele Membre ale Uniunii Europene, care au acordat deja astfel de măsuri financiare marilor consumatori de energie. De asemenea, schema contribuie la prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activității industriale din cauza pierderilor de competitivitate, în urma creșterii prețului energiei electrice, adică păstrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de muncă directe si indirecte din industriile afectate”, potrivit comuinicatului Ministerului Economiei.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat joi seara, după şedinţa de guvern că „am aprobat o ordonanţă de urgenţă cu privire la susţinerea marilor consumatori de energie. Este vorba de modificarea ordonanţei 81 aprobată anul trecut în decembrie. O ordonanţă care permitea susţinerea a 15 ramuri din industrie. Repet, deci producătorii români care au angajaţi direct şi indirect peste 100.000 de salariaţi, unde exista un risc foarte mare de relocare”.

Ministrul Economiei a invocat faptul că „prin Ordonanţa 114 guvernul PSD practic a aruncat în aer piaţa de energie electrică şi gaze naturale, iar preţul energiei electrice a crescut foarte mult, scăzând puternic competitivitatea industriei româneşti.


Practic, companii mari precum Sidex Galaţi, Alro Slatina şi mulţi alţii s-au trezit puşi în imposibilitatea de a mai face faţă presiunii preţului energiei electric”.

Ministrul Economiei a susținut că schema de stat pe care a propus-o în decembrie 2019 a fost aprobată de Comisia Europeană. Aceasta a fost transpusă din nou în ordonanţă de urgenţă în legislaţie, urmând să fie publicat caietul de sarcini şi ghidul solicitantului prin ordin al ministrului în termen de două zile de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei şi demararea procedurii de oferire a acestui ajutor de stat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: