joi

19 mai, 2022

O nouă cădere a prețurilor petrolului pune presiune pe cele ale carburanților

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 aprilie, 2020

România este pe locul 5 în topul celor mai ieftini carburanți din Uniunea Europeană, iar prețurile ar putea scădea și mai mult ca urmare a continuării tendinței de ieftinire a petrolului.

Cotaţia petrolului tip WTI scădea luni după amiază cu peste 34% până la 11,97 dolari / baril, cel mai redus nivel din martie 1999, pentru că pandemia cu coronavirusul Covid-19 a redus cererea pentru combustibili și carburanți.

Prețul petrolului Brent scădea cu peste 5,6%, până  la 26,5 dolari pe baril.


Reducerea producției de petrol decisă de OPEC, Rusia și alți mari exportatori nu a produs decât o oprire temporară a scăderii prețurilor petrolului.

Aproape un milion de tone de produse rafinate este în prezent stocată în aproximativ 30 de tancuri petroliere ancorate în apropierea coastelor Europei, de pildă, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Se vor ieftini carburanții?

„Cheia parcursului viitor este durata pandemiei, şi modul de revenire a economiei (lentă sau rapidă). În linia informaţiilor disponibile în prezent, carburanţii au şanse foarte bune de a se ieftini în următoarele 2-3 săptămâni. Aceasta ar fi o veste bună pentru şoferi, care ar fi fost şi mai bună într-o perioadă fără restricţii”, declara Claudiu Cazacu, consulting strategist la firma de brokeraj XTB România, într-un raport publicat încă din 16 aprilie.

Un nivel scăzut al prețurilor carburanților „este, în plus, un factor de limitare a presiunii de creştere a unor preţuri, fără a fi însă un element determinant pentru multe produse. Cu toate acestea, tendinţa ulterioară ar putea fi una de relativă scumpire a benzinei şi motorinei, de la niveluri foarte joase şi fără a vedea pentru moment „ameninţate” reperele din februarie”, avertizează expertul citat.


Benzina este mai ieftină decât în România (93,3 eurocenți / litru, inclusiv taxele) doar în Ungaria (80 de cenți), în Polonia (90 de cenți), în Bulgaria (91 de cenți) și Luxemburg (92 de cenți), potrivit celui mai recent DG Energy Bulletin, din 13 aprilie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La motorină, prețuri mai mici decât în România se înregistrau la aceeași dată în Bulgaria (91 de cenți), la fel și în Ungaria, în Letonia (94 de cenți), în Luxemburg (90 de cenți) și Polonia (93 de cenți).

Pe timpul stării de urgență, Ordonanța Militară 4 din 29 martie a plafonat prețurile de vânzare a carburanților în România la nivelul din acea zi. Prețurile la carburanți pot doar să scadă față de 29 martie, indiferent ce se întâmplă cu prețul petrolului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: