luni

22 aprilie, 2024

10 iunie, 2014

Dan Voiculescu a obţinut încă o amânare, până pe 1 iulie, în dosarul privatizării ICA, instanţa urmând să decidă peste trei săptămâni dacă actualul complet va continua să judece această cauză sau dacă va fi numit un complet nou.

DNA a trimis dosarul în instanţă în luna decembrie 2008.

Este a treia amânare survenită din cauza componenţei completului de judecată, începând cu 29 aprilie, când procurorii anticorupţie l-au reţinut pe magistratul Stan Mustaţă, acuzat de luare de mită şi ulterior arestat preventiv.


La termenul următor, pe 13 mai, instanţa a amânat pentru 10 iunie discutarea excepţiilor ridicate în dosar.

Între timp şi-a anunţat retragerea un alt judecător, chiar preşedintele completului – Florică Duţă, care şi-a depus deja cererea de retragere, iar CSm urmează să o discute în şedinţa viitoare.

Marţi, Florică Duţă  a contestat intrarea în complet a judecătorului de serviciu, în locul lui Stan Mustaţă, deoarece magistratul trebuie numit aleatoriu, potrivit noilor reguli ale CAB.

Instanţa a decis marţi ca la termenul următor să se stabilească dacă actualul complet va finaliza dosarul sau dacă se va face o nouă repartizare pentru alcătuirea completului de judecată.


În ultima variantă, noii judecători vor avea nevoie de o perioadă de timp pentru a studia dosarul înainte de relua judecarea şi de a pronunţa sentinţa definitivă, astfel încât sunt de aşteptat noi amânări.

În aceste condiţii există riscul ca fapta de care este acuzat Dan Voiculescu să se prescrie, în luna decembrie, anul acesta.

În momentul de faţă există două decizii contradictorii ce influenţează termenul de prescriere.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că în intervalul d etranziţie se aplică prevederile mai favorabile din legi (Codul Penal şi Codul de procedură penală), în timp ce Curtea Constituţională (CCR) a hotărât că se aplică legea mai favorabilă (fie Codurile vechi, fie Codurile noi).

Magistraţii sunt obligaţi să respecte decizia CCR, variantă în care fapta lui Dan Voiculescu se prescrie în 2018, însă practica ultimelor luni arată că au existat pronunţări care combină prevederile mai favorabile.

Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare, pe 26 septembrie 2013, pentru spălare de bani. Pentru acuzaţia de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, instanţa a constatat împlinirea termenului de prescripţie specială.

Prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro, potrivit calculeleor DNA, sumă confirmată de prima instanţă.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare.

Au mai fost condamnaţi, la cinci ani de închisoare cu executare – Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: