duminică

21 aprilie, 2024

23 aprilie, 2020

Reducerea dependenței economiei europene de furnizorii din afara UE și creșterea investițiilor în lanţurile strategice de valoare proprii, inclusiv printr-un fond european de relansare – sunt două dintre cele mai importante idei din Foaia de parcurs comună propusă liderilor țărilor membre, de  către Comisia Europeană și de Consiliul European, pentru reuniunea programată joi.

Foaia de parcurs accentuează, de asemeni, că relansarea economiilor europene ar urma să se bazeze pe „rolul central şi prioritar” pe care pactul ecologic (Green Deal) şi transformarea digitală trebuie să îl joace.

Liderii celor 27 de ţări membre urmează, mai întîi, să-şi pună semnătura pe pachetul de susţinere de 540 de miliarde de euro menit să salveze companii, angajaţi şi guverne de ameninţarea falimentului.


Mai important, însă, de la Comisia Europeană sunt aşteptate, joi, detaliile privind Fondul de relansare, care ar trebui să finanţeze „investiţiile de tip plan Marshall, de care UE are nevoie pentru însănătoşirea şi modernizarea economiilor sale”, potrivit Foii de parcurs, care a însoţit invitaţia preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, adresată liderilor europeni.

Fondul de relansare

„Vă sugerez să ne punem de acord pentru a lucra la crearea unui astfel de fond cât mai curând posibil”, a scris Charles Michel, în invitaţia către şefii de stat sau de guvern.

Foaia de parcurs nu propune și o sumă ci doar spune că forța financiară a fondului trebuie legată de Cadrul Financiar Multianual (Bugetul UE), care va trebui „să țină seama de efectele crizei asupra (diferitelor) regiuni și sectoare” – o aluzie la problema coronabondurilor care ar trebui să susţină ţările cele mai afectate.

Sumele vehiculate până acum sunt foarte diferite: preşedintele Eurogruplui, Mario Centeno, s-a referit la o plajă cuprinsă între 700 şi 1.500 de miliarde de euro, în timp ce ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, a sugerat o sumă de ordinul a 1.000 de miliarde de euro.

(Citiți și: ”Investiții în progresie geometrică. China cumpără bomboanele de pe tortul european”)


Comisarul European Thierry Barton a estimat, la rândul lui,  că ar fi nevoie de 1.300 de miliarde de euro pentru relansarea economiei după pandemie.

„Propunerea Comisiei va trebui să clarifice legătura cu Bugetul UE, care va fi, în orice caz, inima contribuției UE la relansare și va trebui ajustată pentru a răspunde la criza actuală și la repercursiunile acesteia”, spune preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Cele patru direcții de acțiune comunitară

Foaia de parcurs descrie patru arii de acțiune pe care trebuie să se desfășoare „acțiunea colectivă și hotărâtă” a UE, pentru succesul pe termen mediu și lung al relansării.

1. „Autonomia Strategică” şi Piaţa Unică

Prima prioritate le lista Foii de parcurs este (re)construcţia unor lanţuri de valoare care să depindă cât mai puţin de furnizorii din afara UE.

Termenul folosit oficial este „supradependenţă”, pentru  combaterea căreia este necesară o cură de investiţii într-o infrastructură rezistentă la evenimente imprevizibile, mai ales în sănătate.

Desăvârşirea pieţei unice şi mai ales a Uniunii Bancare şi a Pieţelor de capital sunt considerate cruciale pentru finanţarea relansării economice şi pentru deblocarea finanţărilor, inclusiv prin „partneriate inovatoare” şi platforme digitale.

„Europa poate susţine eforturile de evitare a insolvenţei afacerilor viabile în Uniunea Europeană”, susţine documentul citat.

2. „Un efort investiţional fără precedent”

Este capitolul la care Foaia de parcurs pomeneşte de nevoia pentru un „efort de investiţii de tip plan Marshall”, despre care nu se dau  precizările necesare pentru a-i înţelege funcţionarea.

Planul Marshall (European Recovery Program, ERP), a fost programul de reconstrucție destinat de SUA țărilor europene afectate de al doilea război mondial şi dintre componentele sale se remarcă efortul de coordonare paneuropeană pentru a primi banii americani, ca şi achiziţia de produse americane.

Tot aici, Fondul de relansare este legat, implicit, atît de Bugetul UE cât şi de Grupul Băncii Europpene de Investiţii, care „este crucial să fie înarmat cu instrumentele şi capitalul necesare pentru a-şi îndeplini ersponsabilităţile, păstrându-şi totodată statutul (ratingului) său de triplu A”, spune documentul citat.

3. Rolul global al UE şi Africa

UE ar trebui să-şi consolideze rolul de actor global, cu atât mai mult cu cât (s-a demonstrat), viruşii nu ţin seama de frontiere.

Foaia de parcurs prevede acţiunea comună a UE cu G7 şi în G20 şi ONU pentru restabilirea fluxurilor de mărfuri şi a rutelor de aprovizionare, ca fiind de „cea mai mare importanţă”.

„O atenţie specială trebuie dedicată vecinătăţilor imediate ale Uniunii. Un paerteneriat puternic trebuie dezvoltat cu Africa”, spune documentul.

În acest capitol, ca şi în celelalte, se face apel la participarea sectorului privat. Cât priveşte sectorul public al UE….

4. Este nevoie de un sistem funcţional de guvernare

Nici unul din obiectivele de mai sus nu poate fi atins fără o guvernare europeană funcţională, iar Foaia de parcurs o recunoaşte:

  • „UE trebuie să fie mai rezistentă. Instituţiile şi statele membre trebuie să lucreze împreună în cea mai eficace manieră şi cu respectul deplin al principiului subsidiarităţii”.
  • „UE trebuie să devină mai eficientă şi mai eficace”, prin „dezvoltarea capacității sale executive” și prin „managementul coordonat al crizelor” .
  • „Principiile de bază ale înființării UE trebuie să fie în centrul abordărilor. Respectul pentru domnia legii și pentru demnitatea umană este cea mai bună cale de a asigura o însănătoșire robustă și incluzivă a societăților noastre”, mai spune Foaia de parcurs pe care o vopr dezbate joi liderii țărilor membre.

(Descărcați de AICI „A roadmap for recovery – Towards a more resilient, sustainable and fair Europe”)

Foaia de parcurs va fi susținută de un plan de Acțiune mult mai detaliat, cu măsuri și termene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: