fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

O miză europeană a planului de relansare economică: reducerea dependenței de țările terțe şi investiţii în lanţurile de valoare strategice

de Adrian N Ionescu , 23.4.2020

Reducerea dependenței economiei europene de furnizorii din afara UE și creșterea investițiilor în lanţurile strategice de valoare proprii, inclusiv printr-un fond european de relansare – sunt două dintre cele mai importante idei din Foaia de parcurs comună propusă liderilor țărilor membre, de  către Comisia Europeană și de Consiliul European, pentru reuniunea programată joi.

Foaia de parcurs accentuează, de asemeni, că relansarea economiilor europene ar urma să se bazeze pe „rolul central şi prioritar” pe care pactul ecologic (Green Deal) şi transformarea digitală trebuie să îl joace.

Liderii celor 27 de ţări membre urmează, mai întîi, să-şi pună semnătura pe pachetul de susţinere de 540 de miliarde de euro menit să salveze companii, angajaţi şi guverne de ameninţarea falimentului.

Mai important, însă, de la Comisia Europeană sunt aşteptate, joi, detaliile privind Fondul de relansare, care ar trebui să finanţeze „investiţiile de tip plan Marshall, de care UE are nevoie pentru însănătoşirea şi modernizarea economiilor sale”, potrivit Foii de parcurs, care a însoţit invitaţia preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, adresată liderilor europeni.

Fondul de relansare

„Vă sugerez să ne punem de acord pentru a lucra la crearea unui astfel de fond cât mai curând posibil”, a scris Charles Michel, în invitaţia către şefii de stat sau de guvern.

Foaia de parcurs nu propune și o sumă ci doar spune că forța financiară a fondului trebuie legată de Cadrul Financiar Multianual (Bugetul UE), care va trebui „să țină seama de efectele crizei asupra (diferitelor) regiuni și sectoare” – o aluzie la problema coronabondurilor care ar trebui să susţină ţările cele mai afectate.

Sumele vehiculate până acum sunt foarte diferite: preşedintele Eurogruplui, Mario Centeno, s-a referit la o plajă cuprinsă între 700 şi 1.500 de miliarde de euro, în timp ce ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, a sugerat o sumă de ordinul a 1.000 de miliarde de euro.

(Citiți și: ”Investiții în progresie geometrică. China cumpără bomboanele de pe tortul european”)

Comisarul European Thierry Barton a estimat, la rândul lui,  că ar fi nevoie de 1.300 de miliarde de euro pentru relansarea economiei după pandemie.

„Propunerea Comisiei va trebui să clarifice legătura cu Bugetul UE, care va fi, în orice caz, inima contribuției UE la relansare și va trebui ajustată pentru a răspunde la criza actuală și la repercursiunile acesteia”, spune preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Cele patru direcții de acțiune comunitară

Foaia de parcurs descrie patru arii de acțiune pe care trebuie să se desfășoare „acțiunea colectivă și hotărâtă” a UE, pentru succesul pe termen mediu și lung al relansării.

1. „Autonomia Strategică” şi Piaţa Unică

Prima prioritate le lista Foii de parcurs este (re)construcţia unor lanţuri de valoare care să depindă cât mai puţin de furnizorii din afara UE.

Termenul folosit oficial este „supradependenţă”, pentru  combaterea căreia este necesară o cură de investiţii într-o infrastructură rezistentă la evenimente imprevizibile, mai ales în sănătate.

Desăvârşirea pieţei unice şi mai ales a Uniunii Bancare şi a Pieţelor de capital sunt considerate cruciale pentru finanţarea relansării economice şi pentru deblocarea finanţărilor, inclusiv prin „partneriate inovatoare” şi platforme digitale.

„Europa poate susţine eforturile de evitare a insolvenţei afacerilor viabile în Uniunea Europeană”, susţine documentul citat.

2. „Un efort investiţional fără precedent”

Este capitolul la care Foaia de parcurs pomeneşte de nevoia pentru un „efort de investiţii de tip plan Marshall”, despre care nu se dau  precizările necesare pentru a-i înţelege funcţionarea.

Planul Marshall (European Recovery Program, ERP), a fost programul de reconstrucție destinat de SUA țărilor europene afectate de al doilea război mondial şi dintre componentele sale se remarcă efortul de coordonare paneuropeană pentru a primi banii americani, ca şi achiziţia de produse americane.

Tot aici, Fondul de relansare este legat, implicit, atît de Bugetul UE cât şi de Grupul Băncii Europpene de Investiţii, care „este crucial să fie înarmat cu instrumentele şi capitalul necesare pentru a-şi îndeplini ersponsabilităţile, păstrându-şi totodată statutul (ratingului) său de triplu A”, spune documentul citat.

3. Rolul global al UE şi Africa

UE ar trebui să-şi consolideze rolul de actor global, cu atât mai mult cu cât (s-a demonstrat), viruşii nu ţin seama de frontiere.

Foaia de parcurs prevede acţiunea comună a UE cu G7 şi în G20 şi ONU pentru restabilirea fluxurilor de mărfuri şi a rutelor de aprovizionare, ca fiind de „cea mai mare importanţă”.

„O atenţie specială trebuie dedicată vecinătăţilor imediate ale Uniunii. Un paerteneriat puternic trebuie dezvoltat cu Africa”, spune documentul.

În acest capitol, ca şi în celelalte, se face apel la participarea sectorului privat. Cât priveşte sectorul public al UE….

4. Este nevoie de un sistem funcţional de guvernare

Nici unul din obiectivele de mai sus nu poate fi atins fără o guvernare europeană funcţională, iar Foaia de parcurs o recunoaşte:

  • „UE trebuie să fie mai rezistentă. Instituţiile şi statele membre trebuie să lucreze împreună în cea mai eficace manieră şi cu respectul deplin al principiului subsidiarităţii”.
  • „UE trebuie să devină mai eficientă şi mai eficace”, prin „dezvoltarea capacității sale executive” și prin „managementul coordonat al crizelor” .
  • „Principiile de bază ale înființării UE trebuie să fie în centrul abordărilor. Respectul pentru domnia legii și pentru demnitatea umană este cea mai bună cale de a asigura o însănătoșire robustă și incluzivă a societăților noastre”, mai spune Foaia de parcurs pe care o vopr dezbate joi liderii țărilor membre.

(Descărcați de AICI „A roadmap for recovery – Towards a more resilient, sustainable and fair Europe”)

Foaia de parcurs va fi susținută de un plan de Acțiune mult mai detaliat, cu măsuri și termene.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.4.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Ultraconservatorii iranieni spun că Iranul are o nouă rachetă balistică

Iulian Soare

Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Iranului, au dezvăluit duminică o nouă rachetă balistică anti-navă, cu o rază de acţiune “probabilă” de peste 700 km, pe… Mai mult

Europa

Ciocniri armate între Armenia și Azerbaijan: Turcia a anunțat că sprijină Azerbaidjanul. Bogdan Aurescu: Evoluția situației este tulburătoare

Iulian Soare

Ciocniri armate între forțele azere și cele armene au izbucnit duminică, ca urmare a reaprinderii conflictului privind regiunea Nagorno-Karabakh, disputată de cele două țări. Armenia… Mai mult

Stiri

Cel mai mare număr de pacienți Covid-19 în terapie intensivă, de la începutul pandemiei

Vladimir Ionescu

Duminică 27 septembrie, la terapie intensivă sunt internați 535 de pacienți infectați cu noul coronavirus (COVID – 19), cel mai mare număr de pacienți în… Mai mult

Europa

Referendum: Elvețienii au respins proiectul împotriva liberei circulații a în UE

Iulian Soare

Alegătorii elvețieni au respins într-o mare proporție  încercarea unui partid de dreapta de a determina renunțarea la acordul cu Uniunea Europeană care permite libera circulație… Mai mult

Stiri

CNN – analiză: China crește agresivitatea pretențiilor teritoriale și sporește tensiunile din Asia

Iulian Soare

De la preluarea puterii în 2012, președintele chinez Xi Jinping a contribuit la consolidarea poziției Chinei ca superputere globală și a promovat o politică externă… Mai mult

Stiri

Locurile de muncă – un bilanț în 2019: Sănătatea câștigă salariați pe fondul majorării de venituri, dar din Educație continuă să plece oameni

Raluca Florescu

Deși a condus topul majorărilor salariale în 2019, Educația a continuat să piardă angajați. Nu același lucru se poate spune despre sistemul sanitar, unde numărul… Mai mult

Europa

3.500 de mari companii din SUA dau în judecată Casa Albă pentru suprataxele pe importurile din China

Razvan Diaconu

Tesla, Ford Motor, Target Corp, Walgreen, Home Depot, o filială a Volvo și producătorul de piese auto Dana Corp se numără printre cele aproximativ 3.500… Mai mult