duminică

14 iulie, 2024

25 iunie, 2024

O instanță malteză a acceptat, pe fond, cererea de extrădare a lui Paul-Philippe al României, după ce procedura a fost redeschisă. Hotărârea nu este definitivă.

Autoritățile din Malta au respins definitiv luna trecută cererea de extrădare făcută de autoritățile române, care s-au adresat ulterior Curții de Justiție a UE (CJUE), denunțând o decizie „politică” a instanțelor din Franța și Malta.

Inițierea procesului de la Luxemburg a determinat autoritățile malteze să redeschidă dosarul extrădării.

România și-a prezentat luni, la CJUE, argumentele împotriva Franței și Maltei


Luni, România și-a prezentat la CJUE argumentele cererii de extrădare și acuzațiile împotriva Franței și Maltei, ale căror instanțe au respins solicitarea autorităților de la București.

„Autoritățile române au dat suficiente asigurări cu privire la condițiile de detenție”, a argumentat Emilia Gane, avocata care reprezintă Bucureștiul.

Ea a respins și acuzațiile potrivit cărora judecătorii români care l-au condamnat în 2020 pe Paul al României ar fi fost ilegitimi. Justiția franceză își bazase refuzul de extrădare pe „absența dovezii depunerii jurământului” de către acești judecători.

„Absența unui jurământ nu invalidează numirea”, a argumentat Gane.

Extrădarea, refuzată de Franța și Malta


Paul-Philippe al României (75 de ani) se află în Malta, unde a fost arestat pe 28 aprilie, în baza unui mandat european de arestare emis de România în decembrie 2020, când fugarul a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Hotărârea definitivă din Dosarul Fermei Băneasa stabilea un prejudiciu de 9,5 milioane de euro.

El a fost identificat și reținut inițial în Franța, însă cererea de extrădare depusă de România a fost respinsă de instanță. Pe 6 aprilie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au explicat că instanţa franceză a respins definitiv predarea acestuia către autorităţile din ţara noastră, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. „Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie”, potrivit MJ. Deşi procurorul de caz de la Parchetul francez a declarat recurs, el nu a motivat în termen calea de atac şi, prin urmare, a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă.

Retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa

În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul şi alte 20 de persoane, printre care trei cetăţeni israelieni şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov către Paul de România.

Pe 17 decembrie 2020, Curtea de Apel Brașov a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 42 din 17.12.2020 împotriva numitului AL ROMANIEI PAUL-PHILIPPE, 72 ani, el fiind condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, a mai precizat Poliția.

Condamnările din dosarul Ferma Băneasa:

  • Remus Truică, fostul șef de cabinet al a fostului premier Adrian Năstase – condamnat la șapte ani de închisoare

  • oamenii de afaceri israelieni Benyamin Steinmetz și Tal Silberstein – câte cinci ani de închisoare

  • Prințul Paul – trei ani și patru luni cu executare

  • jurnalistul Dan Andronic – trei ani de închisoare cu suspendare.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: