duminică

25 februarie, 2024

15 mai, 2019

Boris Johnson ar putea fi anchetat din cauza afirmației că Marea Britanie plătește săptămânal 350 milioane de lire sterline către Uniunea Europeană, slogan tipărit pe autobuzul care s-a plimbat în tot Regatul în perioada campaniei electorale pentru Brexit.

Potrivit Financial Times, Marcus Ball, om de afaceri britanic, a depus o plângere împotriva lui Boris Johnson, fost ministru de Externe, pe care îl acuză că s-a abătut de la regulile funcției publice atunci când a susținut această afirmație chiar dacă cunoștea că este una falsă.


Autobuzul campaniei Leave cu care s-a plimbat Boris Johnson avea inscripționat mesajul: ”Timitem UE 350 milioane lire, săptămânal, mai bine finanțăm de banii ăștia NHS (sistemul public de sănătate), iar fostul ministru de Externe a repetat sloganul de mai multe ori în campania electorală.

Potrivit FT, un judecător a decis audierea preliminară a părților pentru data de 23 mai, în aceeași zi în care în Marea Britanie se desfășoară alegerile pentru Parlamentul European, urmând să decidă dacă dosarul se va judeca.

Marcus Ball a declarat pentru FT: ”Este primul caz de acest gen din lume, nu s-a mai întâmplat așa ceva: un membru al Parlamentului nu a mai fost niciodată anchetat pentru abateri în funcție din cauza unor minciuni pe care le-a susținut public. Susținătorii acestui demers, eu, personal, sperăm să asistăm la un precedent în justiție, sperăm într-o decizie care să interzică aleșilor să mintă în chestiuni financiare”.

Acuzarea aduce ca principală probă o scrisoare a șefului Statisticii britanice, Sir David Norgrove, adresată lui Boris Johnson, în care ministrului i se atrage atenția că vehiculează public o minciună.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: