20 mai, 2021

Air Claim, compania specializată în obţinerea drepturilor pasagerilor pe cursele aeriene, îşi începe campania de finanţare prin piaţa de capital cu o primă rundă de de 570.000 de euro (circa 2,81 mil. lei) prin plasamentul privat de acţiuni noi.

Plasamentul va avea loc la sfârșitul lunii mai și, apoi, firma se va lista pe segmentul de piață AeRO al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), dedicat companiilor antreprenoriale.


Capitalul atras va finanţa deschiderea de puncte fix în terminalele de sosiri şi dezvoltarea unei aplicaţii de mobil, „ pentru un contact direct cu pasagerii zborurilor întârziate sau anulate”, potrivit directorului general al companiei, Mihail Coteș, citat de Agerpres.

Air Claim facilitează obţinerea primirea de compensaţii pentru pasagerii ale căror curse aeriene au fost anulate sau au înregistrat întârzieri mai mai de trei ore. În aceste cazuri, pasagerii beneficiază de anumite drepturi, printre care primirea unei compensaţii cuprinse între 250 şi 600 de euro.

(Citiți și: „CJUE: Pasagerii ale căror zboruri sunt anulate sau amânate de greve ale piloților trebuie despăgubiți”)

Estimările companiei spun că doar 5% dintre pasageri îşi cunosc aceste drepturi.

Despăgubirile aeriene – o afacere rentabilă

Directorul general al Air Claim este el însuși investitor la bursă și știe ce riscă, dacă își listează compania. Mai întâi riscă să nu poată continua finanțarea prin bursă, prin alte emisiuni de acțiuni noi, dacă acestea nu sunt considerate suficent de profitabile.


„Fiind şi investitor pe piaţa de capital, cunosc aşteptările investitorilor. Air Claim intenţionează să îşi remunereze investitorii atât prin acordarea de acţiuni gratuite, cât şi prin acordarea de dividende”, a mai promis Mihail Coteş.

Dividendele se acordă din profitul care poate fi economisit dincolo de nevoia de investiții – ceea ce înseamnă că afacerea despăgubirilor aeriene este suficient de profitabilă.

Investiția în acțiunile „Air Claim va oferi investitorilor expunere indirectă pe domeniul transportului aerian. Numărul zborurilor este direct corelat cu numărul de solicitări de despăgubire primite de Air Claim”, spune CEO-ul companiei.

Banii vor mai fi folosiți și în dezvoltarea unei aplicaţii pentru mobil care va putea identifica automat, prin accesul la e-mail, zborurile eligibile din trecut ale utilizatorului ori notificarea unui zbor eligibil curent.

Deocamdată, vor fi fost deja efectuate aranjamentele pentru succesul actualului plasament privat intermediat de brokerii de la Goldring.

Miza pe revenirea la normal a zborurilor

Directorul Air Claim estimează că veniturile Air Claim vor ajunge la 34 milioane de lei în 2022 și aproape se vor tripla până la 95 milioane de lei în 2023, pe fondul revenirii turismului şi implicit a traficului aerian la nivelurile anterioare crizei sanitare.

Apoi veniturile Air Claim ar urma să înregistreze o creştere constantă în 2024 şi în 2025.

În anul 2020, compania a realizat profituri de un milion de lei, cu o marjă de profit de 53%, faţă de un profit net de 2,57 milioane lei, echivalentul unei marje de profit de 85%, obţinut în 2019.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: