vineri

19 aprilie, 2024

14 martie, 2022

Odată cu începerea conflictului din Ucraina, ieşenii au devenit tot mai interesaţi de adăposturile de la subsolurile blocurilor. Cele aproximativ 160 de adăposturi sunt însă, cel mai probabil, insuficiente pentru întreaga populaţie a oraşului, mai ales că unele nu sunt amenajate corespunzător, nu au ieşiri de siguranţă sau au fost transformate în boxe în care sunt depozitate murături.

O alternativă la aceste adăposturi pot fi însă bisericile, mai ales cele construite după 1990, care au şi un nivel inferior, puternic ranforsat.

„Lăcaşul de cult este expresia păcii. Din cele mai vechi timpuri, însă, credincioşii au găsit aici şi un adăpost pentru protejarea vieţii”, admit oficialii Arhiepiscopiei.


O altă variantă pentru adăpostirea în cazul unor bombardamente (n.r. – o situaţie puţin probabilă în acest moment) este şi Ansamblul Mitropolitan, care beneficiază de un muzeu recent amenajat, Muzeul Mitropolitan, chiar sub clădirea Mitropoliei.

Spre deosebire de adăposturile de la demisolul blocurilor, bisericile au avantajul (sau dezavantajul) că sunt uşor de reperat de către cei care caută protecţie.

Pe lângă biserici, ieşenii mai pot găsi adăpost şi la mănăstirile din Iaşi şi din jur, care au avantajul că sunt şi aprovizionate cu alimente, acestea având, de cele mai multe ori, adevărate gospodării.

Citește întreg materialul pe Ziarul de Iași.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: