Numirile consilierilor locali pe funcții de director făcute prin detașare de primarul general Nicușor Dan au fost contestate de prefectul Capitalei, Alin Stoica, în contencios administrativ.
Aceste numiri au fost făcute ilegal prin detașare, întrucât posturile respective nu pot fi ocupate decât prin concurs sau prin procedura numirii temporare, până la organizarea concursului, conform prefectului.
„Săptămâna trecută am atacat în contencios administrativ la Tribunalul Bucureşti detaşările pe posturi de directori făcute din rândul consilierilor. Nu respectă legea, nu respectă Codul administrativ şi hotărârea de guvern prin care se stipulează că toate posturile din administraţie se ocupă prin concurs sau examen şi singura excepţie este numirea temporară până la efectuarea concursului. Ori calea aleasă şi anume detaşarea din funcţia de consilier nu se încadrează în niciunul dintre aceste cazuri”, a declarat Alin Stoica, joi, pentru News.ro.
Una dintre numirile la care se referă prefect este cea a consilierului local Marian Aurelian Bârgău (PMP) la conducerea Administrației Străzilor, care este pe cale să genereze o nouă tensionare a parteneriatul dintre PNL și USR PLUS.
Surse din Primărie susțin însă că acțiunea prefectului este nejustificată, în condițiile în care, potrivit Codului Administrativ, „prefectul trebuie să verifice legalitatea actelor administrative și nu aspecte care țin mai degrabă de Codul Muncii”, mai scrie News.ro.
Întrebat dacă a discutat cu Nicuşor Dan despre nelegalitatea numirilor contestate, prefectul Capitalei a răspuns: „Evident. Pentru orice aspect de nelegalitate, Prefectura trimite mai întâi o adresă scrisă prin care explică de ce consideră că este nelegală operaţiunea sau actul respectiv, sugerează şi modalităţi de intrare în legalitate. Am avut şi o întâlnire după aceea faţă în faţă cu primarul general în care mi-a dat dreptate, că da, aşa trebuie făcut, şi totuşi după acea întâlnire a urmat o detaşare pe care am atacat-o”.
În opinia prefectului, numirea ca directori a consilierilor locali se putea face prin procedura de numire temporară, în niciun caz prin detașare: „Procedura obişnuită este scoaterea la concurs a posturilor şi, în cazul în care există necesitatea ocupării rapide a unui post şi nu există timp pentru concurs, se face numire temporară până la organizarea concursului. Adică demarezi organizarea concursului şi până atunci poţi face o numire temporară, până când se organizează efectiv concursul şi ai un funcţionar sau personal contractual care a trecut printr-un concurs. Deci, există soluţii legale care pot fi utilizate şi nu au fost utilizate”.