vineri

29 martie, 2024

5 februarie, 2022

Numele actualului președinte al României, Klaus Iohannis, a fost din nou invocat ca unul dintre candidații la postul de secretar general al NATO, potrivit unor informații puse în circulație din nou, de agenția DPA.

La ora actuală nu există un favorit care să-i succeadă lui Jens Stoltenberg, a ales să fie guvernator al băncii centrale a Norvegiei, dar printre numele posibililor candidați, despre care se vorbește în cadrul alianței, se numără fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, şefa guvernului eston, Kaja Kallas, fostul comisar european pentru politică externă Federica Mogherini şi preşedintele român Klaus Iohannis, potrivit unor surse citate de DPA și Agerpres.

Klaus Iohannis mai are doi ani de mandat la Președinția României.


Nu este prima dată când se vorbește despre eventualitatea de a deveni secretar general NATO.

Șansele lui Klaus Iohannis

„România este un alt aliat NATO care atinge pragul de 2% (din PIB de cheltuieli militare), dându-i președintelui Klaus Iohannis potențial o șansă la funcția de secretar general”, scria Politico în iulie anul trecut.

Tocmai faptul că alegerea unui român (de naționalitate germană) România ar putea fi privită ca mesaj important pentru Rusia, cu care România nu se poate lăuda cu relații excelente.

Pe de altă parte, alții cred că alianța militară cea mai puternică din lume ar trebui, în sfârșit, condusă de o femeie.


decizie din partea celor 30 de state membre ale NATO este aşteptată la summitul Alianţei din iunie, dacă nu chiar mai devreme.

În faza premergătoare a procesului de selecţie, discuţiile şi negocierile confidenţiale între liderii statelor membre, miniştri şi diplomaţi sunt un fapt obişnuit.

Jens Stoltenberg va prelua noul său post în jurul datei de 1 decembrie. El a promis vineri la o conferinţă de presă că va rămâne deplin dedicat actualei sale funcţii până la expirarea mandatului de secretar general al NATO.

România ocupă deja din 2019 poziția de secretar general adjunct al NATO, prin Mircea Geoanădar fără un mandat precis.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: