marți

17 mai, 2022

Klaus Iohannis susține creșterea prezenței militare NATO și SUA în România

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 decembrie, 2021

Președintele Klaus Iohannis susține creșterea prezenței militare a NATO și a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre. Mesajul a fost transmis joi seara președintelui Joe Biden în cadrul consultărilor organizate de Administrația americană cu liderii statelor din formatul București 9 (Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia).

Joe Biden i-a informat joi pe liderii țărilor de pe flancul estic în legătură discuția pe care a avut-o în urmă cu 2 zile cu Vladimir Putin și despre avertismentele pe care i le-a dat în cazul în care va invada Ucraina. În același timp, Joe Biden i-a asigurat pe liderii care au luat parte la discuție de angajamentul american față de securitatea transatlantică și aliații NATO.

Potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale, președintele Iohannis a subliniat în intervenția sa importanța informării, coordonării și consultării aliaților în fața acestor provocări de securitate, evidențiind că menținerea unității statelor aliate este esențială în aceste momente.


Klaus Iohannis a reiterat necesitatea consolidării prezenței avansate a NATO pe flancul estic, inclusiv și mai ales la Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său. De asemenea, Președintele a menționat că este nevoie să ne asigurăm că NATO este pe deplin echipată pentru a răspunde provocărilor Rusiei.

Totodată, Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru creșterea prezenței militare a NATO și, respectiv, a Statelor Unite ale Americii în România și în zona Mării Negre, ca expresie a solidarității aliate și a Parteneriatului Strategic solid între România și SUA.

După discuția cu Vladimir Puțin, Joe Biden a vorbit despre „consecințe economice cum nu s-au mai văzut” pe care Rusia le va suporta în cazul unei invazii a Ucrainei, dar și despre sporirea prezenței americane în țările NATO din Europa.

Biden a spus că i-a transmis lui Putin în mod clar că, în cazul unei invazii, consecințele economice vor fi devastatoare.


„Am fost foarte direct, fără exprimări vagi. Am fost politicos, dar m-am exprimat clar: dacă invadează Ucraina, vor fi consecințe severe. Consecințe severe. Consecințe economice cum nu a mai văzut și cum nu s-au mai văzut”, a mai afirmat Joe Biden. Președintele american crede că președintele rus a înțeles mesajul: „Știe. A răspuns imediat că înțelege”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Biden a mai declarat că i-a spus lui Putin că probabil va trebui să mărească prezența trupelor americane în Europa pentru a reasigura aliații NATO de sprijinul continuu al Statelor Unite, dacă Rusia va declanșa o invazie.

Oficiali ucraineni din domeniul apărării au afirmat joi că Rusia a continuat să crească numărul de trupe în apropierea graniței cu Ucraina la 120.000 de soldați, inclusiv personal suplimentar al armatei, forțelor aeriene și navale. Ucraina a sesizat inclusiv creșterea numărului de trupe staționate în Crimeea și acumularea de tehnică de luptă și militari ruși în Belarus.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: