joi

18 aprilie, 2024

18 februarie, 2021

Investitorii și-au recăpătat apetitul pentru plasamentele în fondurile deschise de investiții (mutuale), în ultimele luni ale anului trecut, iar cei mici au sporit numărul total al participanților până la maximul istoric de 351.102, potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

Subscrierile nete (diferența dintre plasamente și retrageri) în cele 83 de fonduri mutuale au crescut în ultimul trimestru din 2020 până la 844 milioane de lei, dar soldul pe întreg anul 2020 a rămas negativ, au spus oficialii AAF, cu ocazia dezbaterii organizate joi, împreună cu Bursa de Valori București (BVB).

Totuși, șocul produs de marile incertitudini ale crizei coronavirus a fost mai mare decât revenirea apetitului din ultimul trimestru și retragerile pe întreg anul trecut au fost mai mari cu 3,1 miliarde de lei decât intrările.

(Citiți și: „Românii au plasat net 311 mil. lei în fondurile mutuale cu expunere pe acțiuni în 2020. Retragerile nete totale au depășit 3 miliarde)”


„Suntem pe un drum care a generat încredere în piaţa de capital, în jucătorii pieţei de capital şi în Bursa de Valori. Vestea şi mai bună este că numărul investitorilor din zona fondurilor de investiţii în acţiuni este de asemenea în creştere”, a declarat Horia Gustă, președintele AAF.

Reacția educată a investitorilor

În anul 2020 s-a înregistrat o „volatilitate extremă în special pentru investitorii din fondurile de obligațiuni. (…) Este încurajator, însă, să vedem trendul acesta al investitorilor care se mută încet-încet spre fondurile cu o componentă de acțiuni – trend specific țărilor dezvoltate și ne bucurăm să vedem că se întâmplă și la noi”, a spus Andrei Nedelcu, director de investiții la Erste Asset Management, cel mai mare administrator de active financiare din România.

„Investitorii au înțeles oportunitatea de cumpărare după corecția amplă de piață și au fructificat-o pe deplin”, a declarat Robert Burlan, director de investiții la Raiffeisen Asset Management, al doilea cel mai mare administrator de active financiare din România.

Mulțimea celor care nu a fost convinși


Creșterea numărului de investitori este încă sub potențial, dar acest potențial are nevoie de mesaje mai convingătoare din partea industriei, dar și din partea unei politici a autorităților de stimulare, chiar dacă în acești ani cu mari deficite bugetare stimulentele fiscale par imposibile.

„Structural vorbind, România are un rezervor imens de investitori și de investiții pe care nu reușim încă să îl accesăm așa cum merită, a explicat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de investiții Tradeville.

Sunt vizați deținătorii celor 134 de miliarde de lei care zac în conturi curente în bănci și care sunt vizate de parteneriatul dintre AAF și BVB, fondurile fiind o categorie esențială de investitori instituționali la Bursă.

Astfel că, „după un an dificil pentru economie, ne bucurăm să vedem acum un trend puternic de revenire care aduce bani din zona depozitelor bancare, din zona plasamentelor cu venit fix către instrumente cu expunere către piețele de acțiuni și către Bursa de Valori București”, a spus Radu Hanga președintele BVB.

Alternativa la pierderi

„Cu siguranță, există alternative de plasament mult mai bune pentru ei decât să nu câștige nimic (prin conturile curente). Pentru acești bani există o ofertă investițională foarte largă la nivel local, fonduri de investiții, obligațiuni corporative, titluri de stat pentru populație”.

Secretul plasamentelor financiare stă în constanță și în alegerea instrumentelor, potrivită cu obiectivele pe termen mediu și lung pentru care sunt urmărite câștigurile, și cu profilul de risc al fiecărui investitor.

Investitorii trebuie să țină „cont de importanța recurenței, investind lună de lună. Deci îi indrum pe investitori să se gândească la investiții pe termen lung, în primul rând, dar să încerce, în același timp, să își optimizeze nivelul de investiții recurente și să utilizeze Bursa ca pe o modalitate foarte bună de economisire, direcționând resursele spre o piață de capital eficientă, pe care România demonstrează că o are”, consideră Aurel Bernat, director general (CEO) al BT Asset Management.

Aproape două treimi din investitorii în fondurile mutuale preferă fomdurile de obligatiuni și instrumente cu venit fix (218.563 la 31 decembrie), pentru că implică unul dintre clee maimici riscuri de piață, care s-au materializat anul trecut ca urmare a politicilor monetare a dobânzilor scăzute.

În schimb, cei peste 17.000 de investitori în fondurile de acțiuni listate la BVB și nu numai, au înregistrat o creștere de 11% a activelor păstrate în aceste fonduri, în timp ce toate celelalte categorii au înregistrat scăderi.

Activele nete ale tuturor fondurilor mutuale au scăzut cu 11%, până la 22,167 miliarde de lei.

 

 

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: