luni

15 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 ianuarie, 2021

Subscrierile în cele 83 de fonduri mutuale românești au fost mai mici cu peste 3,1 miliarde de lei decât retragerile, în anul 2020, potrivit datelor publicate miercuri de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).

Cele mai mari sume (2,96 miliarde de lei) au fost retrase din fondurile de obligațiuni și cu expunere pe alte instrumente cu venit fix (inclusiv depozitele bancare).

Retragerile din fondurile în instrumente cu venit fix au fost cauzate atât de scăderea vertiginoasă a dobânzilor, dar și de nesiguranța privind viitorul din anul pandemiei.


Fondurile mutuale de acțiuni și cele cu portofoliu diversificat (multi-active) au fost singurele care au avut subscrieri nete pozitive de 148 de milioane de lei, respectiv 162 milioane de lei.

Pe de o parte fondurile de obligațiuni sunt de peste 10 ori mai mari decât fondurile din celelalte categorii și, pe de altă parte, apetitul pentru risc este mult mai mic decât cel pentru economisire.

Depozitele bancare ale populației au crescut cu 15,5% în 2020, până la mai mult de 151,4 de miliarde de lei, numerarul în circulație în afara sistemului bancar a sporit cu 18,9% până la mai mult de 88,1 miliarde de lei.

(Citiți și: „Românii au încheiat anul 2020 cu peste 88,16 mld. lei în buzunare și cu peste 249 mld. lei în conturile curente – raport BNR”)


Activele nete ale celor 83 de fonduri deschise locale au scăzut cu 11 %, până la 22,2 miliarde de lei (4,55 mld. euro), în ciuda creșterii cu 2,8%, din luna decembrie.

Cele mai performante 5 fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete între 7,4% și 17,4%. Pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante 5 fonduri au avut randamente cuprinse între 27,7% și 47,7% , obținute de-a lungul ultimilor 3 ani de zile (față de luna decembrie 2017).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: