Interesul companiilor din România pentru forța de muncă din state extracomunitare este mai mare ca oricând. Deficitul de forță de muncă obligă antreprenorii să găsească soluții rapide, iar de cele mai multe ori, acestea vin din Asia. Guvernul a aprobat, joi, un nou contingent de 100.000 muncitori străini pentru 2023, însă procesul birocratic este în continuare deficitar din cauza lipsei de personal consular în Asia.
(Citiți și: „Analiză / Angajaţii străini din România – o evoluție pe ultimii ani: câți, de unde, în ce domenii”)
Potrivit datelor oficiale, anul acesta s-au înregistrat aproximativ 80.000 de contracte între companii locale și muncitori străini.
Mai mult, peste 11.000 de companii au angajat muncitori străini, în 2022, față de doar 5.000, anul trecut, arată Patronatul Forței de Muncă Străine, într-un comunicat.
Mai mulți muncitori din Asia
Odată cu stabilirea noului contingent pentru anul următor, numărul afacerilor care vor funcționa cu personal asiatic va fi din ce în ce mai mare.
„Aprobarea noului contingent pentru anul 2023, în luna decembrie, ajută atât companiile care angajează personal asiatic, cât și agențiile de recrutare. La începutul acestui an, din cauza neaprobării Hotărârii de guvern care stabilește limita maximă de muncitori nou admiși în piață, au fost două luni de blocaje”, spune Marius Ștefănescu, președintele Patronatului Forței de Muncă Străine.
Potrivit acestuia, de-a lungul anului au fost încercări ale autorităților de a ușura fluxul birocratic și de a preîntâmpina întârzierile, însă nu au fost suficiente.
„Este nevoie să se suplimenteze urgent posturile consulare în ambasadele și consulatele din Asia, pentru a procesa mai ușor dosarele de viză. Misiunile consulare pe perioade limitate de timp au fost doar soluții heirupiste, iar relocările nu fac decât să consume bani și timp atât statului, cât și angajatorilor români”, a explicat Marius Ștefănescu.
Lipsă acută de personal consular în statele asiatice
Conform sursei citate, 80% din procesul de recrutare este reprezentat de demersurile birocratice ce trebuie făcute pentru ca un muncitor din Asia să vină în România.
Anul acesta, autoritățile au găsit soluții de avarie pe plan local pentru a ușura fluxul dosarelor, însă întârzierile se datorează în mare parte lipsei de personal în Asia.
Procesarea unei vize poate dura între două și șase luni, timp în care poate expira valabilitatea actelor obținute în România.
„Întârzieri există inclusiv în eliberarea permiselor de ședere. Viza în baza căreia vin asiaticii în România are o valabilitate de 3 luni. Dacă permisul de ședere nu este eliberat de autorități în acest timp, există riscul ca muncitorul să fie trimis înapoi în Asia și să fie nevoie să se reia tot procesul de la capăt”, explică președintele Patronatului Forței de Muncă Străine.
Doar 2.000 de avize de muncă mai sunt disponibile pentru 2022
„Angajarea muncitorilor asiatici a trecut de la a fi un trend exotic la o necesitate acută în domenii din ce în ce mai diverse. Dacă acum câțiva ani aceștia veneau să lucreze în HoReCa sau în menaj, de doi ani și cu precădere anul acesta, avem sute de solicitări pentru montatori piese, manipulanți mărfuri, confecționeri”, spune Melania Pop, manager de dezvoltare la compania International Work Finder.
Potrivit acesteia, muncitorii asiatici sunt predominanți în construcții și restaurante, însă nevoia de personal s-a extins inclusiv în domenii unde este nevoie de muncitori înalt calificați.
„Anul acesta, termenul mediu de sosire în țară a fost de 4-6 luni de la începerea procesului birocratic, însă sunt cazuri unde se poate întârzia mai mult. Găsirea și recrutarea acestor muncitori poate dura între 2 săptămâni și o lună, deci restul timpului de așteptare îl reprezintă strict procesarea documentelor de către instituțiile statului din România și Asia”, susține Melania Pop.
Specialiștii în recrutarea de personal asiatic estimează că în 2023, dacă s-ar suplimenta personalul consular, s-ar putea procesa lunar un număr dublu de vize față de anul 2022, ceea ce ar reduce considerabil termenul de sosire al muncitorilor – de la 6 luni, la 3 luni.
În ce domenii se caută muncitori străini
Potrivit Guvernului României, avem deficit de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor, în restaurante, protecție și pază, transporturi rutiere de mărfuri, comerț etc.
„În perioada ianuarie – iulie 2022, 10.839 firme au solicitat eliberarea de adeverințe privind forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin structurile sale teritoriale, a eliberat adeverințe pentru 189.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, când 5.359 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 67.835 locuri de muncă vacante”, se arată într-un comunicat remis de Guvern.
(Citiți și: „Analiză / Angajaţii străini din România – o evoluție pe ultimii ani: câți, de unde, în ce domenii”)
De asemenea, în perioada ianuarie – septembrie, au fost 78.402 de contracte de muncă active înregistrate de angajatori români pentru salariați cetățeni ai unor state din afara Uniunii Europene sau state membre ale Spațiului Economic European, respectiv ai Confederației Elvețiene.
„Măsura adoptată de guvern a fost fundamentată pe datele Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), conform cărora, până la data de 14 septembrie 2022, din contingentul de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022, stabilit prin HG nr. 132/2022, la nivelul IGI au fost eliberate 64.894 avize de angajare/detașare, dar și datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, potrivit cărora, în perioada ianuarie – iulie 2022, 344.540 locuri de muncă au fost declarate vacante de angajatori”, arată Guvernul.