miercuri

17 aprilie, 2024

30 iunie, 2014

Piața forței de muncă din UE se redresează, însă „Buletinul trimestrial privind ocuparea forței de muncă și situația socială din Uniune” arată că rămân în afara acestui proces şomerii de lungă durată şi familiile sărace.

Locurile de muncă apărute în sectorul privat (în special în servicii) au crescut nivelul de ocupare din Europa, dar numărul angajaţilor înregistraţi în primul trimestru din acest an era încă inferior celui de dinaintea izbucnirii la jumătatea anului 2008 – aproximativ 224 de milioane de salariaţi, comparativ cu 230 de milioane, în vara anului 2008).

Potrivit Buletinului trimestrial al Comisiei Europene, de creşterea ocupării au beneficiat în special lucrătorii mai în vârstă (între 55 şi 64 de ani), în timp ce tinerilor sub 25 de ani (în rândul cărora şomajul era de 22,5%, în luna aprilie 2014) li se oferă, cel mai adesea, joburi necorespunzătoare pregătirii sau temporare, aceştia ajungând să-şi piardă interesul de a mai căuta un loc de muncă.


Ocuparea a crescut în mai multe sectoare, moderat în industrie şi consistent în servicii, mai spune studiul, iar analiza detaliată a evoluţiilor arată o cerere mai mare în domeniile cu înaltă calificare.

În anul scurs între primul trimestru din 2013 şi trimestrul I din 2014, ocuparea a urcat predominant în serviciile intensive în cunoaştere – activităţi ştiinţifice şi profesionale (plus 1,9%), administraţie publică, arte şi divertisment (cu 1%), sănătate şi servicii sociale (0,8%).

Creşteri substanţiale în domeniul activităţilor ştiinţifice şi tehnice, şi al serviciilor administrative şi de suport, s-au înregistrat în Malta (cu 6,7%), Cehia (5,7%), Polonia (5,5%), Ungaria (5,3%), România (5,2%) şi Portugalia (5,1%).

Sursa: Eurostat

Şomajul

Şomajul se va menţine la un nivel ridicat în următoarea perioadă, în pofida declinului înregistrat în ultime luni. După ce a atins nivelul record de 10,9% în UE şi 12% în zona euro, şomajul s-a diminuat constant, dar foarte uşor, până la 10,4% în EU, în aprilie anul acesta.


Rata continuă să crească în Cipru şi Italia.

Şomajul de lungă durată

Acesta a continuat să crescă şi după ce începerea redresării ocupării, arată Barometrul ocupării.

În ultimul trimestru din anul 2013, şomajul de lungă durată (peste 12 luni) a atins un nou record – aproximativ 13 milioane de cetăţeni europeni (5,3% din populaţia activă a UE) se aflau în şomaj de mai bine de un an. De asemenea, 60% din aceştia (3,1% din populaţia activă a Europei) erau în afara pieţei muncii de mai bine de doi ani.

Din punct de vedere al subutilizării forţei de muncă, România se plasează în grupul statelor membre în care categoria celor descurajaţi să caute un job depăşeşte categoria persoanelor subocupate şi pe cea a persoanelor care caută un loc de muncă dar nu sunt disponibile pentru a începe imediat activitatea.

Sursa: Eurostat

Productivitatea în UE

Productivitatea din statele membre s-a îmbunătăţit, începând cu al doilea trimestru din 2009, dar aceasta s-a produs în special ca efect al disponibilizărilor, care au depăşit ritmul creşterii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: