sâmbătă

13 iulie, 2024

23 iunie, 2024

Joe Biden și Donald Trump se vor înfrunta din nou joi în prima dintre cele două dezbateri directe pentru campania din 2024, în conformitate cu noi reguli menite să prevină degenerarea dialogului, așa cum s-a întâmplat acum patru ani.

Președintele SUA și fostul președinte se vor întâlni într-un studio de televiziune fără prezența unui public partizan, pe care unii l-au văzut ca un ingredient esențial al abordării agresive a lui Trump. Și pentru a contracara întreruperile care l-au supărat atât de mult pe Biden, candidații vor avea microfoanele dezactivate atunci când nu vorbesc.

Primele dezbateri organizate în întregime de rețele TV comerciale

Dezbaterile sunt, scrie The Guardian, primele din decenii care sunt organizate în întregime de rețele TV comerciale – conținând inclusiv două pauze de publicitate – și fără supravegherea Comisiei pentru Dezbateri Prezidențiale, vechi organism independent, nepartizan, care a guvernat de mult timp regulile dezbaterilor prezidențiale din campaniile electorale.


Unii critici spun că se tem că ”comercializarea” procesului ar putea duce la diluarea dezbaterilor, cu răspunsuri puțin substanțiale, mai scurte, orientate mai mult spre generarea de conflict decât pe iluminarea alegătorilor.

Salvele verbale din 2020 dintre Biden și Trump, sub moderatorul Fox News Chris Wallace, au devenit atât de acide, încât prezentatoarea CNN Dana Bash a descris, în direct, evenimentul drept „un spectacol de rahat”.

La începutul acestui an, ambele staff-ui de campanie au ales să ocolească Comisia pentru dezbateri prezidențiale (CPD), care supravegheaază dezbaterile prezidențiale începândd cu anul 1988

Pe 27 iunie, CNN va avea șansa să demonstreze că se poate descurca mai bine decât Fox News, atunci când va găzdui prima dezbatere de la Atlanta. O a doua dezbatere va avea loc pe 10 septembrie, care va fi găzduită de ABC.

Regulile CNN: un pix, un blocnotes, o apă


Nu vor fi permise elemente de recuzită sau note prescrise pe scena de dezbateri. Candidații vor primi un pix, un blocnotes și o sticlă de apă.

Deciziile de a opri microfonul unui candidat atunci când este rândul adversarului să vorbească și de a exclude un public partizan, au fost luate într-un efort de a reduce elementul de teatralitate care a amenințat să copleșească dezbaterile recente.

Unii critici au spus că lipsa de supraveghere din partea CPD, precum și includerea a două pauze publicitare în timpul evenimentului de 90 de minute, au subminat natura dezbaterii.

Steven Fein, profesor de psihologie la Williams College din Massachusetts, care a studiat dimensiunea psihologică a dezbaterilor prezidențiale, a spus că excluderea audienței gălăgioase de la dezbaterea transmisă în direct este „rațională” și „bună pentru democrație”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: