Nuclearelectrica (SNN), China General Nuclear Power Corporation (CGN) şi filiala acesteia, CGN Central and Eastern Europe Investment, au semnat Acordul Investitorilor în formă preliminară privind continuarea Proiectului „Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă”.
Acordul fusese aprobat în 10 aprilie de acționarii SNN și, întretimp, CGN și-a finalizat procesul de aprobare internă a acordului, spune un comunicat SNN emis miercuri.
Semnarea Acordului Investitorilor, „în conformitate cu Strategia Revizuită (de realizare a proiectului), reprezintă o etapă esențială din procesul de selecție lansat în anul 2014, din punct de vedere tehnic și operațional”, spune comunicatul citat.
(Citiți și: Cernavodă, unitățile 3 și 4: Doi din trei administratori vor fi chinezi, România își păstrează ultimul cuvânt)
Acordul Investitorilor (preliminar) prevede înființarea societății de proiect (JVCO) având drept „scop limitat să fie singura platforma tehnică și operațională pentru dezvoltarea ulterioară a Proiectului. Data limita pentru înființarea JVCO este de 60 de zile lucrătoare de la data semnarii Acordului Investitorilor”.
JVCO este o societate pe actiuni, infiintata in temeiul Legii 31/1990 privind societatile si va avea o durata initiala de 2 ani. Participatia CGN in compania de proiect va fi de 51%, iar cea a SN Nuclearelectrica SA de 49%.
CGN și-a manifestat „angajamentul ferm pentru dezvoltarea cu succes a viitoarelor etape ale proiectului, în conformitate cu principiile convenite, în cadrul bunei cooperari deja stabilite cu partenerul român”.
Proiectul Unităţilor 3 şi 4 presupune construcţia a încă două reactoare de tehnologie canadiană tip CANDU 6 pe platforma de la Cernavocă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh şi o durată de viaţă de 30 de ani cu posibilitatea de extindere cu încă 25 de ani.
Tehnologia CANDU a fost folosită și la construcția Unităților 1 și 2, în care au fost implicați partenerii canadieni.
Ce urmează
Abia după înființarea societății de proiect (JVCO) urmează cele mai importante 4 etape din cele 28 ale „Strategiei revizuite”:
- Negocierea documentului final al tranzacției care va conține condițiile si termenii principali privind implementarea Proiectului (faza de pre-proiect 1);
- Aprobarea de catre Guvernul României şi de către AGA SNN a documentului final al tranzacției care va conține condițiile și termenii principali privind implementarea Proiectului;
- Faza de pre-proiect 2, avand ca obiectiv luarea Deciziei Finale de Investire pe baza reverificării fezabilității Proiectului, semnarea acordurilor privind contribuția Statului Român la Proiect – apa grea şi octoxid de uraniu, a contractelor IPC, operare şi mentenanţă, finanţare şi negocierea amendamentelor corespunzătoare la documentele tranzactiei;
- Aprobarea a luării Deciziei Finale de Investiție de către AGA SNN şi a amendamentelor corespunzătoare la documentele tranzactiei.
Un mecanism de subvenționare
Totodată, Guvernul pregătește un mecanism de subvenționare indirectă a investiției prin intermediul unui instrument denumit „Contact pe diferență” (CfD) , potrivit unui document de „consultare publică”, emis recent de Ministerul Energiei.
Mecanismul este inspirat din instrumentele derivate de asigurare împotriva riscurilor și folosește resursele obținute prin adăugarea la facturile consumatorilor a diferențelor rezultate din prețul fixat prin instrumentele CfD și a prețului de livrare a energiei care ar fi produsă de noile capacități.
Mecanismul ar fi agreat de autorităţile europene pentru generarea de electricitate cu emisii reduse de carbon.