duminică

1 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 aprilie, 2019

Reactorul 2 de la CNE Cernavodă în timpul contrucţiei

Partea chineză va numi pe doi dintre cei trei administratori ai societăţii de proiect care va coordona tehnic şi operaţional construcţia Unităţilor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă, potrivit unui document supus aprobării  acţionarilor Nuclearelectrica (SNN), în 10 aprilie.

China General Nuclear Power Corporation (GNC) va controla 51% din acţiunile societăţii, prin CGN Central and Eastern Europe Investment (RO) CO S.A. (CEEIR), care este vehiculul special creat de GNC pentru proiectul din România. Nuclearelectrica va avea restul acțiunilor.

Deciziile adunării generale a acţionarilor JVCo trebuie luate, formal, „în unanimitate, exceptând situaţiile prevăzute expres de lege”.


Deciziile consiliului de administraţie „pot fi luate în prezenţa majorităţii membrilor, sub condiţia ca cel putin 1 vot pozitiv să aparţină membrului CA nominalizat de SNN”, mai spune proiectul citat.

Acționarii Nuclearelectrica (SNN) sunt chemaţi să aprobe, în 10 aprilie, proiectul Acordului Investitorilor în formă preliminară privind Unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă.

Acordul Investitorilor are ca scop înființarea, guvernanța corporatistă a societății de proiect (JVCo) care va avea un capital social inițial de numai 90.000 de lei, cu posibilitatea de majorare până la echivalentul a 4,08 milioane de euro, dacă vor fi îndeplinite anumite condiții:

  • „Confirmarea declaratiilor si garantiilor din Acord;
  • Obtinerea avizelor/aprobarilor prealabile necesare”, spune o notă care însoţeşte convocarea AGA.

De asemeni Acordul Investitorilor mai prevede, atât cât lasă să se întrevadă convocarea acţionarilor, şi limitele de competenţă ale societăţii de proiect.


Astfel, JVCo „se poate angaja în activităţi preliminare în interesul Proiectului, dar nu va desfăşura activităţi care presupun crearea de drepturi asupra documentelor, informaţiilor sau activelor deţinute sau utilizate de către părţi”.

Chinezii vor să înceapă lucrările în cel mult 2 ani

O serie întreagă de prevederi prudenţiale însoţesc înfiinţarea societăţi de proiect începând cu durata inițială de existență de numai 2 ani.

Părţile se pot retrage din Acord, sau pot cere dizolvarea societăţii dacă:

  • societatea de proiect nu se înfiinţează în termeni de 60 de zile de la semnarea Acordului Investitorilor de către CGN, CEEIR şi SNN;
  • „nu se ajunge la un acord privind termenii si condiţiile Acordului Investitorilor,
    Guvernul României nu aprobă Acordul Investitorilor,
  • în cazul oricărei apariţii sau eveniment (inclusiv modificarea legislaţiei aplicabile) cu impact negativ major asupra proiectului şi care face ca Proiectul să nu fie fezabil etc. (…)
  • în cazul în care situațiile de impas decizional nu sunt soluționate într-un anumit termen”.

Descărcați .. Nota privind aprobarea proiectului de Acordului Investitorilor preliminar cu „scopul inițial limitat prevăzut în Strategia Revizuită de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă”.

Mai multe informaţii despre Acord nu pot fi obţinute formal decât de acţionarii care îl consultă la sediul Nuclearelectrica, „în baza semnării unui acord de confidenţialitate”.

(Descărcați AICI Nota privind aprobarea Acordului Investitorilor în-forma-preliminară privind Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă)

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 presupune construcţia a încă două reactoare de tehnologie canadiană tip CANDU 6 pe platforma de la Cernavocă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh şi o durată de viaţă de 30 de ani cu posibilitatea de extindere cu încă 25 de ani.

Tehnologia CANDU a fost folosită și la construcția Unităților 1 și 2, în care au fost implicați partenerii canadieni.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: