vineri

12 iulie, 2024

7 februarie, 2024

Președintele Klaus Iohannis a repetat miercuri, la Strasbourg, că nu se opune planurilor coaliției PSD-PNL de comasare a unor alegeri.

„Alegerile vor avea loc în acest an. Patru rânduri de alegeri e foarte mult. Care cu care se pot comasa va elucida Guvernul și Coaliția de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri”, a spus șeful statului înainte să meargă în plenul Parlamentului reunit la Strasbourg pentru un discurs.

Planul comasării și motivele

PSD și PNL ar urma să decidă joi comasarea alegerilor după formula: europarlamentare împreună cu localele (în iunie) și alegerile parlamentare împreună cu turul 1 al alegerilor prezidențiale (în decembrie).


Motivul oficial pentru care Coaliția vrea comasarea este cel al economiilor bugetare. Propunerea a plecat de la PNL, care a avut în minte altceva decât bugetul: scorul partidului din sondaje și nivelul ridicat al celor care se preconizează că nu vor vota – majoritatea simpatizanți liberali nemulțumiți de alianța cu PSD.

Problema PNL era că în formula cu 4 rânduri de alegeri primul scrutin era și cel mai puțin atractiv pentru români- alegerile europarlamentare, care potrivit sondajelor INSCOP din ultima perioadă sunt considerate cele mai puțin importante. În aceste condiții, scorul PNL risca să fie mic, erodând suplimentar baza de negociere cu PSD pentru continuare guvernării.

Dacă europarlamentarele (stabilite pentru 9 iunie) sunt comasate cu localele, PNL speră că primarii săi (în jur de 1.200 în toată țara) vor putea să mobilizeze alegătorii și să crească scorul partidului la europarlamentare.

Planul PSD din spatele planului de comasare

De cealaltă parte, PSD a refuzat inițial ideea, însă a înțeles rapid că acceptând cererea PNL poate obține la rândul său ceva.


Cel mai de preț câștig ar fi câștigarea alegerilor prezidențiale, ”trofeu” electoral refuzat socialiștilor de la Ion Iliescu încoace. Asta ar presupune un candidat comun susținut de PSD și de PNL la alegerile prezidențiale, candidat care să fie dat de PSD.

PNL este reticent să accepte așa ceva, chiar dacă sondajele arată că Nicolae Ciucă are șanse reduse să câștige aceste alegeri prezidențiale. Interesant este că aceleași sondaje arată că nici Marcel Ciolacu nu are mari șanse să câștige fără PNL aliat, în acest moment ”independentul” Mircea Geoană fiind creditat cu cea mai bună șansă de câștig.

Deocamdată, nici PNL și nici PSD nu au scos la înaintare ”rezerva de cadre”, adică candidați-surpriză cu șanse să îl învingă pe Mircea Geoană.

În scenariul candidatului comun la prezidențiale, PNL ar urma să primească șefia următorului guvern, cu mai puține portofolii însă decât cele care ar urma să fie asigurate de PSD (proporția participării la guvern urmând să fie dată de rezultatul alegerilor generale).

În plus, PSD încearcă să convingă PNL să accepte susținerea unor candidați comuni la primăriile localităților conduse acum de USR.

Decizia comasării alegerilor din 2024 va fi aprobată doar dacă PNL și PSD se înțeleg pe tot ”pachetul” în negociere

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: