cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Nu se mai oprește…: Deficitul comercial pe februarie – cu 35% mai mare decât în aceeaşi lună din 2017 și debalansează spre comerțul zona non-euro

10 aprilie, 2018

Deficitul comercial pe luna februarie 2018 a fost de 882,5 milioane euro, cu 35% mai mare decât în aceeaşi lună din anul anterior. Ritmul de creştere al importurilor pe primele două luni ale anului a fost mai mare decât ritmul de creştere al exporturilor (+13,9% faţă de +11,6%), ceea ce a determinat o expandare a deficitului până la 1,6574 miliarde de euro (+31% faţă de aceeaşi perioadă din 2017).

Gradul de acoperire a importurilor efectuate pe baza exporturilor realizate s-a situat conjunctural la 90,5%, adică peste valorile consemnate pentru fiecare din cei trei ani anteriori.

După cum se poate vedea din situaţia pe ultimele 14 luni, doar în martie, mai şi august 2017 ritmul de creştere al exporturilor a fost peste cel al importurilor. Însă avantajul a fost atât de strâns încât, până şi în aceste cazuri, deficitul comercial a continuat să crească. Avem nevoie de o creştere substanţial mai mare a exporturilor faţă de importuri, pentru a reduce deficitul cronic din comerţul exterior.

(Citiți și: ”Ce a exportat şi ce a importat România în 2017. Câteva observaţii”)


Situația la zi (cu valori rectificate) pe ultimele 14 luni, pentru a putea vedea schimbările fiecărei luni faţă de aceeaşi lună din anul anterior se prezintă după cum urmează:

Situaţia pe destinaţii mari şi în structura pe sectoare

Pe primele două luni din 2018, schimburile cu țările din UE au fost de circa 8,36 miliarde de euro la export și 9,42 miliarde euro la import (77% din total la exporturi şi 75% la importuri).

Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 2,52 miliarde euro și importuri de 3,12 miliarde euro (23% din total la exporturi şi 25% la importuri).

(Citiți și: ”Nu vă mai comparați cu Polonia și Ungaria / Raport al BNR în Senat, boicotat de PSD: Nu vă jucați cu politica fiscală, nu așteptați totul de la politica monetară. Reacția lui Liviu Dragnea”)


S-a menţinut şi în a doua lună a anului debalansarea deficitului spre comerţul cu ţările non-euro. Acestea, deşi cumulează mai puţin de un sfert din schimburile comerciale ale României au contribuit în prima lună a anului curent cu 36% la deficitul comercial înregistrat per total. Reamintim că în urmă cu trei ani reuşeam să obţinem un mic excedent pe relaţia cu aceste ţări

În structură, România a obținut un rezultat sectorial pozitiv doar pe segmentul de mașini și echipamente de transport (+0,64 miliarde euro). Acest rezultat a susţinut rezultatele mai slabe consemnate pe segmentele de alte produse manufacturate şi a contribuit cu aproape 40% la diminuarea deficitului comercial.

În ceea ce priveşte gradul de acoperire sectorial a importurilor prin exporturile realizate, situaţia s-a înrăutăţit vizibil pe partea de produse agroalimentare ( unde a coborât la un îngrijorător 66%, cu doar 60% pe segmentul de alimente şi animale vii), şi pe zona de produse chimice, unde a coborât sub pragul de 30%. Astfel, 70% din întreg deficitul comercial provine din comerţul cu produse chimice.

În pofida resurselor naturale de care dispunem, stăm foarte slab şi pe zona de combustibili şi lubrifianţi, unde de-abia trecem de 50% grad de acoperire a importurilor cu exporturile realizate.

În fine, nu reuşim să acoperim intrările din expediţii nici pe zona mărfurilor manufacturate altele decât maşinile şi echipamentele de transport.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: