1 iunie, 2022

Liderii Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles la Consiliul European, au avut o „dezbatere aprinsă” despre convorbirile telefonice pe care ar trebui, sau nu, să le mai poarte cu președintele Vladimir Putin. „Deși avem intenții bune, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace”, a declarat premierul Estoniei, Kaja Kallas (foto), citată de Kyiv Independent.

La reuniunea Consiliului European de marți, unde a fost aprobat al șaselea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei, a avut loc și o „dezbatere aprinsă” în ceea ce privește convorbirile telefonice pe care unii lideri europeni le poartă cu Vladimir Putin.

„Am avut o dezbatere foarte aprinsă despre convorbirile cu Putin. Și pe ce argumente se bazează, adică se vede că, deși avem intenții bune, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace. Cu toate acestea, Scholz și Macron spun că îl sună și pe Zelenski, deoarece Putin nu vorbește cu Ucraina. În plus, înțeleg că Zelenski le-ar cere să fie mediatori”, a spus premierul Kaja Kallas.

Franța și Germania, discuții sistematice cu Rusia


Vinerea trecută, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică în trei. Liderii celor două state occidentale sunt singurii care comunică direct cu Vladimir Putin după declanșarea războiului din Ucraina.

Într-o convorbire de 80 minute cu președintele rus, liderii Germaniei și Franței „au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse”, arăta comunicatul emis de guvernul german după acea discuție.

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au spus lui Vladimir Putin că este nevoie să „vină la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi să găsească o soluţie diplomatică a conflictului”.

Convorbirea a avut loc, potrivit Berlinului, la iniţiativa celor doi lideri occidentali. Cei doi lideri occidentali i-au cerut dictatorului rus să găsească căi de a ameliora situația gravă în care se găsește populația civilă din Ucraina. 


În cursul discuţiei a fost abordată şi „situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus”, guvernul german menţionând că „Vladimir Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: