11 ianuarie, 2021

Lideri europeni privesc cu îngrijorare modul în care Facebook și Twitter au tratat în Statele Unite ”cazul Trump” și consideră că social media are nevoie de reglementări clare în materie de ”discurs democratic”.

Chiar dacă opinia generală este că Donald Trump a promovat pe rețelele sociale, în special în aceste ultime zile ale mandatului, un discurs toxic, liderii europeni spun că UE nu trebuie să lase Facebook și Twitter să decidă singure ce se află în limitele acceptabile pe platformele lor.


Pe fondul dezbaterilor europene și iminentelor discuții privind întărirea reglementărilor în domeniu, acțiunile Twitter au pierdut 6,8% în predeschidere pieței americane, după ce pierduseră 8% pe cea germană, investitorii considerând că Twitter și celelalte rețele de socializare s-ar putea confrunta cu costuri suplimentare.

(Citiți și: ”Angela Merkel consideră ”problematică” suspendarea președintelui Trump de pe rețelele de socializare ”)

Martin Weber: Nu-l putem lăsa doar pe Mark Zuckerberg să decidă

„Nu putem lăsa la latitudinea companiilor americane Big Tech să decidă cum sau cum să nu discutăm, ce se poate și ce nu se poate spune într-un discurs democratic. Avem nevoie de o reglementare strictă ”, a declarat Martin Weber pentru Politico Playbook ca reacție a faptului că marile platforme de socializare au eliminat conturile președintelui american Donald Trump pe motiv că mesajele sale amenință democrația și incită la ură.

Dincolo de cazul Trump, Martin Weber, liderul celui mai mare grup al Parlamentului European, PPE, afirmă:
„Avem nevoie de mai multă ambiție atunci când reglementăm social media. Mecanismele de astăzi divizează societățile noastre, amplifică pozițiile extreme și chiar extremiste, distrug consensul, încercarea de a găsi compromisuri și unitatea de care avem nevoie în societățile libere și democratice. Este o chestiune fundamentală, să aducem principiile de funcționare a democrațiilor în sfera digitală.”

Este nevoie de tărie pentru a impune reglementări mai dure platformelor social-media, a recunoscut Martin Weber.
Companiile Big Tech și prietenii lor politici au denunțat presupuse încercări de cenzură și în trecut, dar „nu-l putem lăsa doar pe Mark Zuckerberg să decidă”, a spus Weber, referindu-se la CEO-ul Facebook. „Instituțiile alese democratic trebuie să găsească această forță. Fiecare va trebui să examineze dacă este gata să apere valorile fundamentale ale libertății. ”

Comisarul Thierry Breton: Slăbiciuni profunde în modul în care societatea noastră este organizată în spațiul digital


„Faptul că un CEO poate scoate din priză difuzorul lui POTUS fără un mecanism de verificări și control este uluitor. Nu este doar o confirmare a puterii acestor platforme, ci arată și slăbiciuni profunde în modul în care societatea noastră este organizată în spațiul digital ”, a scris și Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, într-un articol de opinie publicat luni de Politico.

Evenimentele de la Capitol Hill constituie, în opinia lui Thierry Breton, ”Momentul 9/11 al rețelelor sociale”.
„Trebuie să stabilim regulile jocului, să organizăm spațiul digital cu drepturi, obligații și garanții clare. Trebuie să redăm încrederea în spațiul digital. Este o chestiune de supraviețuire pentru democrațiile noastre din secolul XXI ”, a argumentat comisarul Breton.

El consideră că Legea serviciilor digitale și Legea piețelor digitale, ambele prezentate de Comisie în decembrie 2020, sunt instrumentele potrivite. „Ambele se bazează pe o premisă simplă, dar puternică: ceea ce este ilegal offline ar trebui să fie ilegal și online”, a scris el. „Cu acest pachet legislativ, Europa a făcut primul pas. Instituțiile noastre democratice vor lucra din greu și rapid pentru a finaliza această reformă. ”

Propunerile Comisiei sunt „un pas în direcția corectă”, consideră și Martin  Weber, care în discuția cu Politico a cerut mai mult – în special ca platformele să devină total transparente. „Trebuie să fim mai ambițioși. Dacă algoritmul are puterea de a decide ce e bun și ce e rău, dacă are o astfel de putere asupra oamenilor și societăților, atunci acesta trebuie să fie transparent, iar standardele sale trebuie stabilite democratic ”, a argumentat Weber. UE are experiență în domeniu: „Am fost capabili să stabilim standardele globale pentru drepturile de autor și pentru protecția datelor. Trebuie să facem același lucru pentru acest discurs democratic ”.

Punctul culminant al unor ani de ură online și știri false

Membrii Parlamentului European au datoria reînnoită de a aborda problema spinoasă a reglementării conținutului social media, a declarat pentru Euractiv și președintele Comisiei pentru piața internă a Parlamentului.

Membru al grupului Verzilor,  europarlamentarul Anna Cavazzini afirmă că lumea a conștientizat acum provocarea de a face față dezinformării  și răspândirii urii prin mediul online.

„Ceea ce am văzut la Washington a fost oribil. Dar este punctul culminant al unor ani de ură online și știri false care au fost acumulate în ultimii ani. Nu este nimic nou”, a spus Cavazzini.

Exprimând nemulțumirea că ”Twitter și Facebook au adoptat o abordare atât de riguroasă de când a devenit clar că Trump nu va mai fi președintele Americii „, Cavazzini admite:  „Există întotdeauna o linie fină între eliminarea conținutului dăunător și blocarea declarațiilor legitime care vin de la politicieni. Acestea sunt chestiuni pe care va trebui să le abordăm acum în cadrul discuțiilor noastre privind Legea serviciilor digitale în cadrul Comitetului pentru piața internă.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: