Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult›
12.01.2021
McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult›
12.01.2021
România, peste media UE la taxele de mediu colectate, dar cu încasări mai mici raportate la PIB. Observații

România s-a situat în anul 2019 pe locul 10 între statele UE în ceea ce privește ponderea taxelor de mediu încasate în totalul taxelor și… Mai mult›
12.01.2021
Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult›
11.01.2021
Angela Merkel consideră ”problematică” suspendarea președintelui Trump de pe rețelele de socializare
de Vladimir Ionescu , 11.1.2021
Cancelarul german Angela Merkel consideră ”problematică” închiderea de către mai multe reţele de socializare a conturilor preşedintelui SUA în exerciţiu Donald Trump, a declarat luni purtătorul ei de cuvânt, care însă a apreciat favorabil practica recentă a acestor reţele de a-i adnota mesajele preşedintelui american, scrie Agerpres.
”Se poate interfera în libertatea de exprimare, dar în limitele definite de legislator, nu prin decizia conducerii unei companii’‘, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert, citat de AFP. ”Din acest motiv, cancelarul (Merkel) consideră problematică închiderea definitivă a conturilor preşedintelui american pe reţelele de socializare”, a adăugat acesta.
(Citiți și: ””Nu-l putem lăsa doar pe Zuckerberg să decidă”: UE pregătește noi reglementări ale platformelor sociale după reacția acestora la revoltele din SUA”)
Chiar dacă platformele de internet ”au o mare responsabilitate” şi ”nu trebuie să rămână fără reacţie” în faţa conţinuturilor cu mesaje de ură sau violenţă, legislatorul ar trebui să ”definească un cadru în care se poate face comunicarea pe reţelele sociale”, explică purtătorul de cuvânt al guvernului german.
Totuşi, el a apreciat favorabil practica recentă a reţelelor de socializare de a adnota mesajele lui Trump, cu referiri la veridicitatea lor, întrucât ”minciunile şi incitările la violenţă sunt evident foarte problematice”.
După violenţele produse miercuri în urma intrării simpatizanţilor săi în clădirea Capitoliului, reţelele de socializare Twitter şi Facebook i-au suspendat conturile preşedintelui Trump, iar ulterior au anunţat că i le închid pe termen nedefinit. El a postat apoi de contul oficial de Twitter al preşedinţiei SUA, @POTUS, dar mesajele sale au fost şterse imediat.
Mai mult, marile companii de internet Alphabet, Google sau Amazon au blocat descărcarea aplicaţiei Parler, folosită de simpatizanţii lui Trump, alte companii mai mici, cum ar fi Twitch, Snapchat, Reddit, Shopify şi TikTok restricţionând de asemenea mesajele preşedintelui republican.
Trump a promis că nu va fi redus la tăcere şi că va face curând un anunţ. Potrivit Reuters, singurele sale modalităţi de a se adresa simpatizanţilor săi rămân acum unele posturi TV mai prietenoase, respectiv Fox News, OAN şi Newsmax, reţele sociale mai puţin cunoscute, precum Gab sau MeWe, platforme video ca Rumble şi DLive sau website-uri de ştiri alternative celor din media mainstream, precum American Media Periscope.