La obiect

Ianuarie 2020 – scădere a inflației anuale la 3,6%

Creşterea preţurilor de consum în luna ianuarie 2020 a fost de 0,41%, similară cu cea din luna precedentă și sub jumătate din valoarea consemnată în… Mai mult

13.02.2020

La obiect

-2,3% la producția industrială pe 2019, după șapte luni consecutive pe minus din iunie încoace

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în decembrie 2019 o nouă scădere a producției industriale lunare, de -3,9% pe serie brută și -6,9%… Mai mult

12.02.2020

Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

Cronicile

Nu târâți BNR în politică

de Cristian Grosu 3.6.2013

Știam încă din prima jumătate a lui februarie: ”Au înțeles, în sfârșit, și proștii ăștia că Băsescu nu mai e un pariu, e-un cal mort. Ponta nu se bagă la președinție acum în 2014. Cu Antonescu – mai mare rușinea să defilezi, Ungureanu nu știi ce-i cu el. Vor tăbărî pe Isărescu, care-și termină mandatul la anul și care, dacă obține sprijin din 2-3 locuri, poate intra în prezidențiale cu prima șansă”.

M-am arătat circumspect – sunt 1000 de motive să fie basme : Trăim vremuri în care percepția face și echilibrul și salvează sau pierde banii, n-ai cum să tăvălești prin noroi, ca pe un politician, guvernatorul iar Banca Centrală să rămână neatinsă, UE n-ar accepta un nou derapaj mai ales acum, după ”experimentul” cu Banca Națională a Ungariei – toți s-au fript; în plus, nu l-aș vedea pe Ponta intrând într-un joc atât de păgubos, omul are nevoie de un BNR solid ca să guverneze – asta pentru România. Iar pentru el mai are nevoie de 2 ani, PR din greu și de Băsescu ca să-și salveze o carieră europeană după dezmățul din vara trecută.
O să vedeți” – mi s-a răspuns.
Vorbeam cu un politician.

Ca la carte, până în martie informația avea să se mai confirme nu doar din 2 surse, ci din alte 2 zone foarte diferite – fiecare cu specificul ei: se mobilizează frustrații scandalului din 2008 cu atacul speculativ asupra leului și or să intre și ei în acest joc, ăștia-s chiar motivați. ”Ehe – zic – cine știe, poate la toamnă – se pot întâmpla multe până atunci, chestiile astea nu se fac înainte de vară”. ”Nu, că pentru unu ca ăsta chiar ai nevoie de timp. Contează pe faptul că el personal nu va ieși la bătaie, iar pe Vasilescu or să-l facă muci din 3 vorbe la televizor. O să vedeți, o să înceapă repede”.

Și au început. Joi, 11 aprilie, seara, sms de la politician: ”V-am spus? dați pe realitatea”.

M-am uitat aproape o oră. O domnișoară blonduță și cumsecade a rostogolit cu ingeniozitate, în tot acest timp, circa 50-60 de cuvinte din universul casnic, despre politica BNR. Nici nu avea nevoie de mai mult, din 2 motive.

Primul – pe burtieră se perindau 3 titluri: ”Guvernatorul – cinism pe banii românilor”, ”Băncile – cât de sigure sunt?” și ”Guvernatorul nu duce grija bogaților”. Pretextul era declarația guvernatorului, apropo de situația din Cipru, potrivit căreia un român are garantate depozite de câte 100.000 de euro la 38 de bănci în România, iar pentru cei care au știut să facă mai mulți bani decât cei 3,8 milioane de euro nu are ce sfaturi să le dea.

Al doilea motiv: Invitatul special al emisiunii era Dl. Lucian Isar – plecat din Bancpost în urma scandalului cu atacul speculativ asupra leului din 2008, trecut pe la ministeriatul mediului de afaceri și mai apoi prin niște CA-uri ale companiilor de stat. Ultimul – la CFR, de unde a fost dat afară cu toată echipa după ce dispuseseră un control în parohia ministrului Fenechiu (management privat – dar nici chiar așa…).

N-a folosit însă la nimic faptul că Dl. Isar nu era, de această dată, arogant (ceea ce la domnia sa înseamnă că era în largul său): dilemele poziționării BNR față de situația din Cipru n-au fost nici măcar articulate – nici vorbă de subtilitățile pe care le reclamă un moment atât de sensibil în Europa. Și nici n-ar fi avut cum: prin studio se învălmășeau, ca într-o campanie electorală sadea, cuvinte precum ”banii românilor”, ”garantează”, ”statul”, ”băncile”, ”in fața poporului”, ”comunicare”, ”greșeli”, ”cinism” – reformulate la nesfârșit de 4 băieți buni la toate, care vorbeau uitându-se în ochii specialistului care-și mai juca încă o dată, prost, cartea teribilei sale inteligențe. Nu e nicio exagerare: se simțea lipsa Dnei. Monica Tatoiu.

Ăla a fost începutul. De-atunci, mașinăria s-a pus în mișcare – în fiecare săptămână se ramifică ”infrastructura” acestui asalt la care se alătură tot mai diferite cercuri de interese.

E incredibil, credeam că după criza din vara trecută au învățat două-trei lectii, dar uitați-vă că nu mai au niciun tabu” – m-a sunat, aseară, un amic atent la subtilitățile luptelor din sistemul bancar european.

Ei, nici așa: ”Tabu”? Doamne ferește! Politica și poziționarea unei Bănci Centrale Nu trebuie să fie tabu în nicio țară.
Dar ceea ce lipsește sunt tocmai discuțiile cu creionul în mână pe deciziile BNR și subtilitatea efectelor lor în economie, pe argumentele care stau la baza politicilor luate acolo și pe modul în care un guvern poate folosi aceste decizii.
Lipsesc discuțiile pe veriga dintre gestiunea macroeconomică și economia reală – pe cureaua de transmisie dintre BNR, bănci, finanțarea economiei de către sistemul bancar, administrarea deficitelor și setul de politici economice care să rezolve, pe termen mediu și lung, problemele structurale – pe care le moștenim din guvernări pur politice și le vom transfera mai departe către economia reală de peste 5,10,15 ani.
Lipsesc disecțiile și evaluările profesioniste pe conjunctură, pe intersecția dintre grupurile de interese, pe ”mutările” inteligente în mijlocul unui joc aflat în plină desfășurare, după ce criza a abrogat atâtea reguli despre care până acum credeam că sunt funcționale în orice împrejurare.

Dar pentru asta e nevoie de 4-5-6 bancheri, 2-3 profesori de la ASE, 2-3 mari antreprenori care nu mișcă banii fără să știe care va fi a 6-a mutare pe tablă, 2-3 ”analiști” (ți-i și rușine să mai pronunți cuvântul ăsta) financiari care să nu mănânce grăunțe din palma vreunui politician.

Sigur, un atare mod de-a pune problema are două mari neajunsuri:

a), Asta nu face ”audiență”: dar cel puțin ține discuția despre BNR, bănci și politica financiară și – până la urmă – fiscală a României într-o zonă responsabilă : zici ce ai de zis – pro sau contra – argumentezi, vii cu cifre, simulezi efecte, produci cazuistică. Iar lipsa de ”rating” vine tocmai din ”priza” pe care vorbitorii o au în studiourile în care pot explica și argumenta:

b), Niciunul din acești vorbitori n-ar fi în stare să bată câmpii precum un politician și să coboare discuția până la cel mai de jos nivel: acela în care orice argument de bun simț se dizolvă în mlaștina politică de la noi. Acolo unde decizia – aia reală, operantă și producătoare de efecte în economie – se ia după cum și-a câștigat fiecare locul bătând câmpii ”în fața poporului”: la Energie un șef de sală, un poet la Industrii, un fin la Finanțe, un finanțator la Transporturi.

Asta într-un moment în care Europa își regândește sistemul bancar și structura economică, unde e concurență și unde tocmai se fac cărțile pentru următoarea sută de ani.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.6.2013

5 comentarii

 1. Theophyle
  3.6.2013, 11:03 am

  Salut dle Grosu,

  Mai toata lumea in tara asta stie ca BNR-ul este în politică si face politică de foarte multi ani, deci unde exista noutatea?

 2. Nelu Stiuca
  3.6.2013, 1:57 pm

  BNR face parte din sistemul politic ticalos ale Ro. Daca BNR isi respecta cu strictete statutul si nutralitatea bancile romanesti nu puteau fi falimentate sau privatizate.Reprezentantii BNR – multi lipsiti de integritate -fac parte din cei ce sunt groparii si terminatorii Ro alaturi de fostii/actualii presedinti si prim-ministrii ai Ro.

 3. casandra
  3.6.2013, 2:45 pm

  Buna ziua, dle Grosu.
  BNR este in politica, dar nu este inca in “politichie”. Si bine ar fi sa nu fie tras acolo.
  Poate nu toate deciziile dlui Isarescu au fost fericite, dar cu banca centrala nu te poti juca.
  Nu stiu daca dl. Isarescu ar mai accepta inca o aventura politica in anul urmator, poate i-a ajuns cea din anul 2000. Mie imi pare o personalitate destul de lineara, chiar daca de exceptie, nu-l consider neaparat potrivit pentru functia de presedinte. Dar sigur nu este doar o umbra, doar o marioneta. Este chiar posibil ca dumnealui sa nu fie un partener de negocieri chiar comod pentru partenrrii externi. Sigur, s-ar putea sa fie convenabil universului financiar-bancar. Dar nu si altora.
  Zumzetul mediatic de ultima ora s-ar putea sa nu fie ideea balamucului politic intern…

  • Cristian Grosu
   3.6.2013, 3:29 pm

   E interesantă ipoteza Dvs, deși, din ce mi-a ajuns la ureche de-aici de pe ”Cogârlii”, și planurile și mijloacele sunt foarte rudimentare.

 4. Dorel
  3.6.2013, 6:27 pm

  Poate altcineva de la banca, nu neaparat d-l Isarescu ar fi la fel de bun? Cineva care sa nu-ti strepezeazca instantaneu dintii cind vorbeste(cu un discurs gen Hrebenciuc, mereu incontinent si incoerent – in engleza stimatul domn Hrebe poate fi catalogat drept mouthbreather)? D-l Croitoru, care scrie aici, ar fi poate ideal. Mie personal imi aduce prea mult aminte de cum scrie James Taranto, dar poate ca asta lipseste, un discurs onest, de dreapta.

Lăsați un comentariu


Europa

Enel X, parteneriat cu CE și BEI pentru instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice în Italia, Spania și România

Vladimir Ionescu

Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a contribuit la obținerea unei finanțări complete pentru proiectul AMBRA-Electrify Europe (AMBRA-E), care prevede instalarea… Mai mult

Stiri

Cercetător român din Țările de Jos: Gravitatea Covid-19 este similară celei a gripei sezoniere

Vladimir Ionescu

Mihai Netea (foto), cercetător și profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, Țările de Jos, a declarat într-un interviu acordat Hotnews că panica… Mai mult

Stiri

Summit RBL: Blind spots în modele de business și organizații

Vladimir Ionescu

Nu întotdeauna viteza de transformare a organizațiilor ține pasul cu ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru și cu dinamica oamenilor din companie.… Mai mult

Stiri

Industria din România a intrat în a doua lună de contracție – barometru IRSOP

Vladimir Ionescu

Activitatea din industrie a intrat în a doua lună de contracție, în contextul în care cererea a rămas slabă și a influențat negativ volumul producției… Mai mult

Stiri

Cererea mondială de petrol în 2020, cel mai redus ritm de creştere din ultimii 10 ani – estimare IEA

Adrian N Ionescu

Agenţia Internaţională de Energie (IEA) a estimat pentru ianuarie 2020 cea dintâi reducere lunară a cererii de petrol de la criza financiară din 2009 încoace,… Mai mult

Europa

Italia avertizează UE că trebuie să se pregătească să o ajute financiar și să îi ofere ”flexibilitate” în respectarea obiectivelor bugetare

Iulian Soare

Italia transmite semnale de avertizare către UE că are nevoie de flexibilitatea Comisiei Europene în chestiunea respectării obiectivelor bugetare, din cauza epidemiei de coronavirus ce… Mai mult

Europa

Venezuela a devenit al treilea mare rezervor de migrație în UE – statistica europeană a cererilor de azil

Iulian Soare

Numărul cetățenilor străini care solicită azil în Uniunea Europeană a crescut pentru prima dată după 2015, cu un salt important al solicitanților din America Latină,… Mai mult


-->