La obiect

Statul a accelerat împrumuturile în mai și iunie ca să recupereze sumele pierdute la începutul anului din cauza ”ordonanței lăcomiei”

Statul a împrumutat în prima jumătate a acestui an echivalentul a peste 38,8 miliarde de lei, peste jumătate din necesar, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe… Mai mult

01.07.2019

Chestiunea

Aportul județelor și regiunilor la PIB: decalaje severe între cele ”2-3 Românii”

Regiunea Bucuresti-Ilfov a contribuit anul trecut cu 26,6% din PIB-ul la nivel naţional, potrivit datelor publicate de CNSP în Proiecţia principalilor indicatori în profil teritorial.… Mai mult

01.07.2019

Interviu

Învățăturile celor două femei care construiesc un spital de stat, către cei care se luptă cu statul ca să construiască orice lucru bun

Textul de mai jos e o sumă de mici fragmente din interviu apărut în numărul 98 al publicației exclusiv print CRONICILE Curs de Guvernare, la… Mai mult

30.06.2019

Evenimentul

G20 – Întâlnirile cruciale: Cei mai puternici lideri conduc fronturile războiului comercial. Tranșeele marilor bănci centrale

Riscurile războiului comercial dintre marile puteri economice ale lumii impun nota dominantă a summit-ului șefilor celor mai puternice 20 de țări ale lumii, care a… Mai mult

28.06.2019

Cronicile

Nu târâți BNR în politică

de Cristian Grosu 3.6.2013

Știam încă din prima jumătate a lui februarie: ”Au înțeles, în sfârșit, și proștii ăștia că Băsescu nu mai e un pariu, e-un cal mort. Ponta nu se bagă la președinție acum în 2014. Cu Antonescu – mai mare rușinea să defilezi, Ungureanu nu știi ce-i cu el. Vor tăbărî pe Isărescu, care-și termină mandatul la anul și care, dacă obține sprijin din 2-3 locuri, poate intra în prezidențiale cu prima șansă”.

M-am arătat circumspect – sunt 1000 de motive să fie basme : Trăim vremuri în care percepția face și echilibrul și salvează sau pierde banii, n-ai cum să tăvălești prin noroi, ca pe un politician, guvernatorul iar Banca Centrală să rămână neatinsă, UE n-ar accepta un nou derapaj mai ales acum, după ”experimentul” cu Banca Națională a Ungariei – toți s-au fript; în plus, nu l-aș vedea pe Ponta intrând într-un joc atât de păgubos, omul are nevoie de un BNR solid ca să guverneze – asta pentru România. Iar pentru el mai are nevoie de 2 ani, PR din greu și de Băsescu ca să-și salveze o carieră europeană după dezmățul din vara trecută.
O să vedeți” – mi s-a răspuns.
Vorbeam cu un politician.

Ca la carte, până în martie informația avea să se mai confirme nu doar din 2 surse, ci din alte 2 zone foarte diferite – fiecare cu specificul ei: se mobilizează frustrații scandalului din 2008 cu atacul speculativ asupra leului și or să intre și ei în acest joc, ăștia-s chiar motivați. ”Ehe – zic – cine știe, poate la toamnă – se pot întâmpla multe până atunci, chestiile astea nu se fac înainte de vară”. ”Nu, că pentru unu ca ăsta chiar ai nevoie de timp. Contează pe faptul că el personal nu va ieși la bătaie, iar pe Vasilescu or să-l facă muci din 3 vorbe la televizor. O să vedeți, o să înceapă repede”.

Și au început. Joi, 11 aprilie, seara, sms de la politician: ”V-am spus? dați pe realitatea”.

M-am uitat aproape o oră. O domnișoară blonduță și cumsecade a rostogolit cu ingeniozitate, în tot acest timp, circa 50-60 de cuvinte din universul casnic, despre politica BNR. Nici nu avea nevoie de mai mult, din 2 motive.

Primul – pe burtieră se perindau 3 titluri: ”Guvernatorul – cinism pe banii românilor”, ”Băncile – cât de sigure sunt?” și ”Guvernatorul nu duce grija bogaților”. Pretextul era declarația guvernatorului, apropo de situația din Cipru, potrivit căreia un român are garantate depozite de câte 100.000 de euro la 38 de bănci în România, iar pentru cei care au știut să facă mai mulți bani decât cei 3,8 milioane de euro nu are ce sfaturi să le dea.

Al doilea motiv: Invitatul special al emisiunii era Dl. Lucian Isar – plecat din Bancpost în urma scandalului cu atacul speculativ asupra leului din 2008, trecut pe la ministeriatul mediului de afaceri și mai apoi prin niște CA-uri ale companiilor de stat. Ultimul – la CFR, de unde a fost dat afară cu toată echipa după ce dispuseseră un control în parohia ministrului Fenechiu (management privat – dar nici chiar așa…).

N-a folosit însă la nimic faptul că Dl. Isar nu era, de această dată, arogant (ceea ce la domnia sa înseamnă că era în largul său): dilemele poziționării BNR față de situația din Cipru n-au fost nici măcar articulate – nici vorbă de subtilitățile pe care le reclamă un moment atât de sensibil în Europa. Și nici n-ar fi avut cum: prin studio se învălmășeau, ca într-o campanie electorală sadea, cuvinte precum ”banii românilor”, ”garantează”, ”statul”, ”băncile”, ”in fața poporului”, ”comunicare”, ”greșeli”, ”cinism” – reformulate la nesfârșit de 4 băieți buni la toate, care vorbeau uitându-se în ochii specialistului care-și mai juca încă o dată, prost, cartea teribilei sale inteligențe. Nu e nicio exagerare: se simțea lipsa Dnei. Monica Tatoiu.

Ăla a fost începutul. De-atunci, mașinăria s-a pus în mișcare – în fiecare săptămână se ramifică ”infrastructura” acestui asalt la care se alătură tot mai diferite cercuri de interese.

E incredibil, credeam că după criza din vara trecută au învățat două-trei lectii, dar uitați-vă că nu mai au niciun tabu” – m-a sunat, aseară, un amic atent la subtilitățile luptelor din sistemul bancar european.

Ei, nici așa: ”Tabu”? Doamne ferește! Politica și poziționarea unei Bănci Centrale Nu trebuie să fie tabu în nicio țară.
Dar ceea ce lipsește sunt tocmai discuțiile cu creionul în mână pe deciziile BNR și subtilitatea efectelor lor în economie, pe argumentele care stau la baza politicilor luate acolo și pe modul în care un guvern poate folosi aceste decizii.
Lipsesc discuțiile pe veriga dintre gestiunea macroeconomică și economia reală – pe cureaua de transmisie dintre BNR, bănci, finanțarea economiei de către sistemul bancar, administrarea deficitelor și setul de politici economice care să rezolve, pe termen mediu și lung, problemele structurale – pe care le moștenim din guvernări pur politice și le vom transfera mai departe către economia reală de peste 5,10,15 ani.
Lipsesc disecțiile și evaluările profesioniste pe conjunctură, pe intersecția dintre grupurile de interese, pe ”mutările” inteligente în mijlocul unui joc aflat în plină desfășurare, după ce criza a abrogat atâtea reguli despre care până acum credeam că sunt funcționale în orice împrejurare.

Dar pentru asta e nevoie de 4-5-6 bancheri, 2-3 profesori de la ASE, 2-3 mari antreprenori care nu mișcă banii fără să știe care va fi a 6-a mutare pe tablă, 2-3 ”analiști” (ți-i și rușine să mai pronunți cuvântul ăsta) financiari care să nu mănânce grăunțe din palma vreunui politician.

Sigur, un atare mod de-a pune problema are două mari neajunsuri:

a), Asta nu face ”audiență”: dar cel puțin ține discuția despre BNR, bănci și politica financiară și – până la urmă – fiscală a României într-o zonă responsabilă : zici ce ai de zis – pro sau contra – argumentezi, vii cu cifre, simulezi efecte, produci cazuistică. Iar lipsa de ”rating” vine tocmai din ”priza” pe care vorbitorii o au în studiourile în care pot explica și argumenta:

b), Niciunul din acești vorbitori n-ar fi în stare să bată câmpii precum un politician și să coboare discuția până la cel mai de jos nivel: acela în care orice argument de bun simț se dizolvă în mlaștina politică de la noi. Acolo unde decizia – aia reală, operantă și producătoare de efecte în economie – se ia după cum și-a câștigat fiecare locul bătând câmpii ”în fața poporului”: la Energie un șef de sală, un poet la Industrii, un fin la Finanțe, un finanțator la Transporturi.

Asta într-un moment în care Europa își regândește sistemul bancar și structura economică, unde e concurență și unde tocmai se fac cărțile pentru următoarea sută de ani.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.6.2013

5 comentarii

 1. Theophyle
  3.6.2013, 11:03 am

  Salut dle Grosu,

  Mai toata lumea in tara asta stie ca BNR-ul este în politică si face politică de foarte multi ani, deci unde exista noutatea?

 2. Nelu Stiuca
  3.6.2013, 1:57 pm

  BNR face parte din sistemul politic ticalos ale Ro. Daca BNR isi respecta cu strictete statutul si nutralitatea bancile romanesti nu puteau fi falimentate sau privatizate.Reprezentantii BNR – multi lipsiti de integritate -fac parte din cei ce sunt groparii si terminatorii Ro alaturi de fostii/actualii presedinti si prim-ministrii ai Ro.

 3. casandra
  3.6.2013, 2:45 pm

  Buna ziua, dle Grosu.
  BNR este in politica, dar nu este inca in “politichie”. Si bine ar fi sa nu fie tras acolo.
  Poate nu toate deciziile dlui Isarescu au fost fericite, dar cu banca centrala nu te poti juca.
  Nu stiu daca dl. Isarescu ar mai accepta inca o aventura politica in anul urmator, poate i-a ajuns cea din anul 2000. Mie imi pare o personalitate destul de lineara, chiar daca de exceptie, nu-l consider neaparat potrivit pentru functia de presedinte. Dar sigur nu este doar o umbra, doar o marioneta. Este chiar posibil ca dumnealui sa nu fie un partener de negocieri chiar comod pentru partenrrii externi. Sigur, s-ar putea sa fie convenabil universului financiar-bancar. Dar nu si altora.
  Zumzetul mediatic de ultima ora s-ar putea sa nu fie ideea balamucului politic intern…

  • Cristian Grosu
   3.6.2013, 3:29 pm

   E interesantă ipoteza Dvs, deși, din ce mi-a ajuns la ureche de-aici de pe ”Cogârlii”, și planurile și mijloacele sunt foarte rudimentare.

 4. Dorel
  3.6.2013, 6:27 pm

  Poate altcineva de la banca, nu neaparat d-l Isarescu ar fi la fel de bun? Cineva care sa nu-ti strepezeazca instantaneu dintii cind vorbeste(cu un discurs gen Hrebenciuc, mereu incontinent si incoerent – in engleza stimatul domn Hrebe poate fi catalogat drept mouthbreather)? D-l Croitoru, care scrie aici, ar fi poate ideal. Mie personal imi aduce prea mult aminte de cum scrie James Taranto, dar poate ca asta lipseste, un discurs onest, de dreapta.

Lăsați un comentariu


Stiri

PSD se preface că va tăia pensiile speciale: proiectul de plafonare va fi trimis în Parlament

Vladimir Ionescu

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezentat luni în CEx PSD propunerea de rectificare bugetară care urmează să fie operată și ”câteva măsuri” fiscale pe… Mai mult

Stiri

Control la Spitalul Județean de Urgență Arad – perfuzoare de unică folosință utilizate mai multe zile

Vladimir Ionescu

Consiliul Judeţean (CJ) Arad a declanșat o anchetă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, după ce pacienţii internaţi la Secţia Medicină Internă au reclamat… Mai mult

Stiri

Decizii CEx PSD: candidat propriu la prezidențiale, congres de validare pe 3 august. Și remaniera mică – Interne și Externe

Razvan Diaconu

Comitetul Executiv al PSD a decis luni ca partidul să susțină propriul candidat la alegerile prezidențiale din 10 noiembrie. PSD va încerca să negocieze cu… Mai mult

Stiri

Ramona Mănescu – propusă de ALDE și susținută de PSD ca ministru de Externe

Victor Bratu

CEx PSD a validat luni propunerea ca Ramona Mănescu să fie ministru al Afacerilor Externe. Propunerea este susținută de ALDE, care a acceptat schimbarea lui… Mai mult

Stiri

Marile dezechilibre la 5 luni: Deficitul de cont curent – creștere de aproape 33% / Investițiile străine – scădere cu peste 10%

Adrian N Ionescu

Contul curent al balanţei de plăţi a crescut cu 32,6%, până la mai mult de 3,4 miliarde de euro, în primele cinci luni din 2019,… Mai mult

Stiri

China, cea mai redusă creștere de după 1992 – 6,2%, în T2. Guvernul pregătește măsuri de stimulare

Iulian Soare

Economia chineză a înregistrat în cel de-al doilea trimestru al anului o creştere de 6,2% faţă de perioada similară a anului precedent, acesta fiind cel… Mai mult

Stiri

PNL a desemnat conduceri interimare la organizațiile de sector din București

Razvan Diaconu

Președintele interimar al PNL București, Violeta Alexandru (foto), a anunțat, luni, decizia Biroului Executiv cu privire la președinții organizațiilor din sectoare. Propunerile au fost făcute… Mai mult