La obiect

Cât de realistă este o mai mare implicare a NATO în Orientul Mijlociu – cifre la zi ale prezenței militare în regiune

A fost decizia lui Donald Trump să nu escaladeze militar conflictul cu Iran și să mute confruntarea cu Teheran în domeniul economic. ”Plasa de siguranță”… Mai mult

09.01.2020

La obiect

Catastrofalul mecanism de prevenție din Sănătatea românească: studiu de caz – cancerul la sân. Bulgaria stă de 100 de ori mai bine ca noi

Eurostat prezintă un infografic elocvent pentru abordarile din sistemul de sănătate și pentru modul de a gândi al românilor. Care, din acest punct de vedere,… Mai mult

09.01.2020

Analiză

Deficitul comercial la 11 luni a depășit 7% din PIB: Sectorul de mașini, pe minus de 3 luni

Deficitul comercial pe luna noiembrie 2019 a fost de 1.490,9 milioane euro, cu aproape cinci procente mai mic față de aceeaşi lună a anului trecut,… Mai mult

09.01.2020

Analiză

O problemă-cheie pentru dezvoltarea României: unde au ajuns decalajele în profil teritorial

Decalajele în materie de PIB/locuitor între regiunile României se vor reduce până în anul 2023 dar, în majoritatea cazurilor, pe baza amplificării declajelor între județele… Mai mult

08.01.2020

Cronicile

Nu târâți BNR în politică

de Cristian Grosu 3.6.2013

Știam încă din prima jumătate a lui februarie: ”Au înțeles, în sfârșit, și proștii ăștia că Băsescu nu mai e un pariu, e-un cal mort. Ponta nu se bagă la președinție acum în 2014. Cu Antonescu – mai mare rușinea să defilezi, Ungureanu nu știi ce-i cu el. Vor tăbărî pe Isărescu, care-și termină mandatul la anul și care, dacă obține sprijin din 2-3 locuri, poate intra în prezidențiale cu prima șansă”.

M-am arătat circumspect – sunt 1000 de motive să fie basme : Trăim vremuri în care percepția face și echilibrul și salvează sau pierde banii, n-ai cum să tăvălești prin noroi, ca pe un politician, guvernatorul iar Banca Centrală să rămână neatinsă, UE n-ar accepta un nou derapaj mai ales acum, după ”experimentul” cu Banca Națională a Ungariei – toți s-au fript; în plus, nu l-aș vedea pe Ponta intrând într-un joc atât de păgubos, omul are nevoie de un BNR solid ca să guverneze – asta pentru România. Iar pentru el mai are nevoie de 2 ani, PR din greu și de Băsescu ca să-și salveze o carieră europeană după dezmățul din vara trecută.
O să vedeți” – mi s-a răspuns.
Vorbeam cu un politician.

Ca la carte, până în martie informația avea să se mai confirme nu doar din 2 surse, ci din alte 2 zone foarte diferite – fiecare cu specificul ei: se mobilizează frustrații scandalului din 2008 cu atacul speculativ asupra leului și or să intre și ei în acest joc, ăștia-s chiar motivați. ”Ehe – zic – cine știe, poate la toamnă – se pot întâmpla multe până atunci, chestiile astea nu se fac înainte de vară”. ”Nu, că pentru unu ca ăsta chiar ai nevoie de timp. Contează pe faptul că el personal nu va ieși la bătaie, iar pe Vasilescu or să-l facă muci din 3 vorbe la televizor. O să vedeți, o să înceapă repede”.

Și au început. Joi, 11 aprilie, seara, sms de la politician: ”V-am spus? dați pe realitatea”.

M-am uitat aproape o oră. O domnișoară blonduță și cumsecade a rostogolit cu ingeniozitate, în tot acest timp, circa 50-60 de cuvinte din universul casnic, despre politica BNR. Nici nu avea nevoie de mai mult, din 2 motive.

Primul – pe burtieră se perindau 3 titluri: ”Guvernatorul – cinism pe banii românilor”, ”Băncile – cât de sigure sunt?” și ”Guvernatorul nu duce grija bogaților”. Pretextul era declarația guvernatorului, apropo de situația din Cipru, potrivit căreia un român are garantate depozite de câte 100.000 de euro la 38 de bănci în România, iar pentru cei care au știut să facă mai mulți bani decât cei 3,8 milioane de euro nu are ce sfaturi să le dea.

Al doilea motiv: Invitatul special al emisiunii era Dl. Lucian Isar – plecat din Bancpost în urma scandalului cu atacul speculativ asupra leului din 2008, trecut pe la ministeriatul mediului de afaceri și mai apoi prin niște CA-uri ale companiilor de stat. Ultimul – la CFR, de unde a fost dat afară cu toată echipa după ce dispuseseră un control în parohia ministrului Fenechiu (management privat – dar nici chiar așa…).

N-a folosit însă la nimic faptul că Dl. Isar nu era, de această dată, arogant (ceea ce la domnia sa înseamnă că era în largul său): dilemele poziționării BNR față de situația din Cipru n-au fost nici măcar articulate – nici vorbă de subtilitățile pe care le reclamă un moment atât de sensibil în Europa. Și nici n-ar fi avut cum: prin studio se învălmășeau, ca într-o campanie electorală sadea, cuvinte precum ”banii românilor”, ”garantează”, ”statul”, ”băncile”, ”in fața poporului”, ”comunicare”, ”greșeli”, ”cinism” – reformulate la nesfârșit de 4 băieți buni la toate, care vorbeau uitându-se în ochii specialistului care-și mai juca încă o dată, prost, cartea teribilei sale inteligențe. Nu e nicio exagerare: se simțea lipsa Dnei. Monica Tatoiu.

Ăla a fost începutul. De-atunci, mașinăria s-a pus în mișcare – în fiecare săptămână se ramifică ”infrastructura” acestui asalt la care se alătură tot mai diferite cercuri de interese.

E incredibil, credeam că după criza din vara trecută au învățat două-trei lectii, dar uitați-vă că nu mai au niciun tabu” – m-a sunat, aseară, un amic atent la subtilitățile luptelor din sistemul bancar european.

Ei, nici așa: ”Tabu”? Doamne ferește! Politica și poziționarea unei Bănci Centrale Nu trebuie să fie tabu în nicio țară.
Dar ceea ce lipsește sunt tocmai discuțiile cu creionul în mână pe deciziile BNR și subtilitatea efectelor lor în economie, pe argumentele care stau la baza politicilor luate acolo și pe modul în care un guvern poate folosi aceste decizii.
Lipsesc discuțiile pe veriga dintre gestiunea macroeconomică și economia reală – pe cureaua de transmisie dintre BNR, bănci, finanțarea economiei de către sistemul bancar, administrarea deficitelor și setul de politici economice care să rezolve, pe termen mediu și lung, problemele structurale – pe care le moștenim din guvernări pur politice și le vom transfera mai departe către economia reală de peste 5,10,15 ani.
Lipsesc disecțiile și evaluările profesioniste pe conjunctură, pe intersecția dintre grupurile de interese, pe ”mutările” inteligente în mijlocul unui joc aflat în plină desfășurare, după ce criza a abrogat atâtea reguli despre care până acum credeam că sunt funcționale în orice împrejurare.

Dar pentru asta e nevoie de 4-5-6 bancheri, 2-3 profesori de la ASE, 2-3 mari antreprenori care nu mișcă banii fără să știe care va fi a 6-a mutare pe tablă, 2-3 ”analiști” (ți-i și rușine să mai pronunți cuvântul ăsta) financiari care să nu mănânce grăunțe din palma vreunui politician.

Sigur, un atare mod de-a pune problema are două mari neajunsuri:

a), Asta nu face ”audiență”: dar cel puțin ține discuția despre BNR, bănci și politica financiară și – până la urmă – fiscală a României într-o zonă responsabilă : zici ce ai de zis – pro sau contra – argumentezi, vii cu cifre, simulezi efecte, produci cazuistică. Iar lipsa de ”rating” vine tocmai din ”priza” pe care vorbitorii o au în studiourile în care pot explica și argumenta:

b), Niciunul din acești vorbitori n-ar fi în stare să bată câmpii precum un politician și să coboare discuția până la cel mai de jos nivel: acela în care orice argument de bun simț se dizolvă în mlaștina politică de la noi. Acolo unde decizia – aia reală, operantă și producătoare de efecte în economie – se ia după cum și-a câștigat fiecare locul bătând câmpii ”în fața poporului”: la Energie un șef de sală, un poet la Industrii, un fin la Finanțe, un finanțator la Transporturi.

Asta într-un moment în care Europa își regândește sistemul bancar și structura economică, unde e concurență și unde tocmai se fac cărțile pentru următoarea sută de ani.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.6.2013

5 comentarii

 1. Theophyle
  3.6.2013, 11:03 am

  Salut dle Grosu,

  Mai toata lumea in tara asta stie ca BNR-ul este în politică si face politică de foarte multi ani, deci unde exista noutatea?

 2. Nelu Stiuca
  3.6.2013, 1:57 pm

  BNR face parte din sistemul politic ticalos ale Ro. Daca BNR isi respecta cu strictete statutul si nutralitatea bancile romanesti nu puteau fi falimentate sau privatizate.Reprezentantii BNR – multi lipsiti de integritate -fac parte din cei ce sunt groparii si terminatorii Ro alaturi de fostii/actualii presedinti si prim-ministrii ai Ro.

 3. casandra
  3.6.2013, 2:45 pm

  Buna ziua, dle Grosu.
  BNR este in politica, dar nu este inca in “politichie”. Si bine ar fi sa nu fie tras acolo.
  Poate nu toate deciziile dlui Isarescu au fost fericite, dar cu banca centrala nu te poti juca.
  Nu stiu daca dl. Isarescu ar mai accepta inca o aventura politica in anul urmator, poate i-a ajuns cea din anul 2000. Mie imi pare o personalitate destul de lineara, chiar daca de exceptie, nu-l consider neaparat potrivit pentru functia de presedinte. Dar sigur nu este doar o umbra, doar o marioneta. Este chiar posibil ca dumnealui sa nu fie un partener de negocieri chiar comod pentru partenrrii externi. Sigur, s-ar putea sa fie convenabil universului financiar-bancar. Dar nu si altora.
  Zumzetul mediatic de ultima ora s-ar putea sa nu fie ideea balamucului politic intern…

  • Cristian Grosu
   3.6.2013, 3:29 pm

   E interesantă ipoteza Dvs, deși, din ce mi-a ajuns la ureche de-aici de pe ”Cogârlii”, și planurile și mijloacele sunt foarte rudimentare.

 4. Dorel
  3.6.2013, 6:27 pm

  Poate altcineva de la banca, nu neaparat d-l Isarescu ar fi la fel de bun? Cineva care sa nu-ti strepezeazca instantaneu dintii cind vorbeste(cu un discurs gen Hrebenciuc, mereu incontinent si incoerent – in engleza stimatul domn Hrebe poate fi catalogat drept mouthbreather)? D-l Croitoru, care scrie aici, ar fi poate ideal. Mie personal imi aduce prea mult aminte de cum scrie James Taranto, dar poate ca asta lipseste, un discurs onest, de dreapta.

Lăsați un comentariu


Stiri

Comunitatea internațională decide un embargou al vânzărilor de armament în Libia. Forțele insurgente au blocat producția de petrol

Iulian Soare

Puterile străine reunite la Berlin au convenit duminică întărirea unui embargou al armelor în Libia şi au susţinut un acord fragil de încetare a ostilităţilor.… Mai mult

Stiri

Angajarea răspunderii – Guvernul trimite Parlamentului proiectul privind alegerile în două tururi

Vladimir Ionescu

Guvernul trimite luni în Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, pentru care îşi angajează răspunderea. Conform anunţului făcut încă de săptămâna… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban: Gazoductul BRUA se va interconecta cu TurkStream prin Bulgaria

Adrian N Ionescu

Gazoductul BRUA, prin care UE își propune să diversifice aprovizionarea Europei cu surse din afara Rusiei, se va putea aproviziona prin Bulgaria cu gaze rusești… Mai mult

Stiri

Productivitatea pe salariat după tipurile de întreprinderi – comerțul înaintea industriei

Marin Pana

Potrivit datelor  INS pentru referitoare la activitatea întreprinderilor din industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă (date provizorii), cea mai mare productivitate pe salariat în… Mai mult

Stiri

Creștere a natalității la Cluj-Napoca, fără politici demografice speciale. Doar politici de creștere a calității vieții și locuirii

Vladimir Ionescu

În Cluj-Napoca s-au născut cu 25% mai mulți copii în 2019 față de 2008. Tinerii încep din ce în ce mai mult să pună accentul… Mai mult

Stiri

Șeful Poliției Câmpia Turzii iese la pensie la 51 de ani: a fost prins băut la volan

Vladimir Ionescu

Șeful Poliției Câmpia Turzii, Dorel Florian Fodorean, s-a pensionat la 51 de ani, după ce a refuzat, recent, să sufle în etilotest „din motive medicale”,… Mai mult

Digital

Premierul Orban despre digitalizarea ANAF: Ducem problema evaziunii în CSAT, procedurile de licitație vor fi rapide

Adrian N Ionescu

În cazul în care Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va considera că evaziunea fiscală este o ameninţare la adresa siguranţei naţionale, Guvernul va… Mai mult