fbpx

La obiect

Statul, economia privată și cercul vicios al mizelor mici

(Textul de mai jos e o sumă de fragmente dintr-unul din cele 7 articole care compun coverul (sectiunea 5, din cele 10 secțiuni) numărului 91… Mai mult

01.03.2021

Chestiunea

Productivitatea muncii în industrie, mai mică cu 4,2% în 2020. Creștere record pe final de an, dar efectivul de salariați a scăzut cu aproape 60 de mii

În 2020, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,2% față de anul anterior, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea anunțată initial pentru luna noiembrie… Mai mult

01.03.2021

Analiză

Nu doar datoria e problema, ci și prețul ei: 3 miliarde de euro dați pe dobânzi în anul 2020 și aproape 30 de miliarde de euro în ultimii 15 ani. Observații

România a cheltuit pentru dobânzile la datoria publică 3 miliarde de euro anul trecut și aproape 30 miliarde euro pe parcursul ultimilor 15 ani, potrivit… Mai mult

28.02.2021

Interviu

Inteligența artificială față cu democrația – sau despre Iluminismul 2.0 și reinventarea societății occidentale. Interviu cu Braden Allenby, profesor de inginerie și etică la Arizona State University

Textul de mai jos e o sumă de fragmente din interviul cu  Braden Allenby – profesor de inginerie și etica tehnologiei la Arizona State University –… Mai mult

28.02.2021

Nu târâți BNR în politică

de Cristian Grosu 3.6.2013

Știam încă din prima jumătate a lui februarie: ”Au înțeles, în sfârșit, și proștii ăștia că Băsescu nu mai e un pariu, e-un cal mort. Ponta nu se bagă la președinție acum în 2014. Cu Antonescu – mai mare rușinea să defilezi, Ungureanu nu știi ce-i cu el. Vor tăbărî pe Isărescu, care-și termină mandatul la anul și care, dacă obține sprijin din 2-3 locuri, poate intra în prezidențiale cu prima șansă”.

M-am arătat circumspect – sunt 1000 de motive să fie basme : Trăim vremuri în care percepția face și echilibrul și salvează sau pierde banii, n-ai cum să tăvălești prin noroi, ca pe un politician, guvernatorul iar Banca Centrală să rămână neatinsă, UE n-ar accepta un nou derapaj mai ales acum, după ”experimentul” cu Banca Națională a Ungariei – toți s-au fript; în plus, nu l-aș vedea pe Ponta intrând într-un joc atât de păgubos, omul are nevoie de un BNR solid ca să guverneze – asta pentru România. Iar pentru el mai are nevoie de 2 ani, PR din greu și de Băsescu ca să-și salveze o carieră europeană după dezmățul din vara trecută.
O să vedeți” – mi s-a răspuns.
Vorbeam cu un politician.

Ca la carte, până în martie informația avea să se mai confirme nu doar din 2 surse, ci din alte 2 zone foarte diferite – fiecare cu specificul ei: se mobilizează frustrații scandalului din 2008 cu atacul speculativ asupra leului și or să intre și ei în acest joc, ăștia-s chiar motivați. ”Ehe – zic – cine știe, poate la toamnă – se pot întâmpla multe până atunci, chestiile astea nu se fac înainte de vară”. ”Nu, că pentru unu ca ăsta chiar ai nevoie de timp. Contează pe faptul că el personal nu va ieși la bătaie, iar pe Vasilescu or să-l facă muci din 3 vorbe la televizor. O să vedeți, o să înceapă repede”.

Și au început. Joi, 11 aprilie, seara, sms de la politician: ”V-am spus? dați pe realitatea”.

M-am uitat aproape o oră. O domnișoară blonduță și cumsecade a rostogolit cu ingeniozitate, în tot acest timp, circa 50-60 de cuvinte din universul casnic, despre politica BNR. Nici nu avea nevoie de mai mult, din 2 motive.

Primul – pe burtieră se perindau 3 titluri: ”Guvernatorul – cinism pe banii românilor”, ”Băncile – cât de sigure sunt?” și ”Guvernatorul nu duce grija bogaților”. Pretextul era declarația guvernatorului, apropo de situația din Cipru, potrivit căreia un român are garantate depozite de câte 100.000 de euro la 38 de bănci în România, iar pentru cei care au știut să facă mai mulți bani decât cei 3,8 milioane de euro nu are ce sfaturi să le dea.

Al doilea motiv: Invitatul special al emisiunii era Dl. Lucian Isar – plecat din Bancpost în urma scandalului cu atacul speculativ asupra leului din 2008, trecut pe la ministeriatul mediului de afaceri și mai apoi prin niște CA-uri ale companiilor de stat. Ultimul – la CFR, de unde a fost dat afară cu toată echipa după ce dispuseseră un control în parohia ministrului Fenechiu (management privat – dar nici chiar așa…).

N-a folosit însă la nimic faptul că Dl. Isar nu era, de această dată, arogant (ceea ce la domnia sa înseamnă că era în largul său): dilemele poziționării BNR față de situația din Cipru n-au fost nici măcar articulate – nici vorbă de subtilitățile pe care le reclamă un moment atât de sensibil în Europa. Și nici n-ar fi avut cum: prin studio se învălmășeau, ca într-o campanie electorală sadea, cuvinte precum ”banii românilor”, ”garantează”, ”statul”, ”băncile”, ”in fața poporului”, ”comunicare”, ”greșeli”, ”cinism” – reformulate la nesfârșit de 4 băieți buni la toate, care vorbeau uitându-se în ochii specialistului care-și mai juca încă o dată, prost, cartea teribilei sale inteligențe. Nu e nicio exagerare: se simțea lipsa Dnei. Monica Tatoiu.

Ăla a fost începutul. De-atunci, mașinăria s-a pus în mișcare – în fiecare săptămână se ramifică ”infrastructura” acestui asalt la care se alătură tot mai diferite cercuri de interese.

E incredibil, credeam că după criza din vara trecută au învățat două-trei lectii, dar uitați-vă că nu mai au niciun tabu” – m-a sunat, aseară, un amic atent la subtilitățile luptelor din sistemul bancar european.

Ei, nici așa: ”Tabu”? Doamne ferește! Politica și poziționarea unei Bănci Centrale Nu trebuie să fie tabu în nicio țară.
Dar ceea ce lipsește sunt tocmai discuțiile cu creionul în mână pe deciziile BNR și subtilitatea efectelor lor în economie, pe argumentele care stau la baza politicilor luate acolo și pe modul în care un guvern poate folosi aceste decizii.
Lipsesc discuțiile pe veriga dintre gestiunea macroeconomică și economia reală – pe cureaua de transmisie dintre BNR, bănci, finanțarea economiei de către sistemul bancar, administrarea deficitelor și setul de politici economice care să rezolve, pe termen mediu și lung, problemele structurale – pe care le moștenim din guvernări pur politice și le vom transfera mai departe către economia reală de peste 5,10,15 ani.
Lipsesc disecțiile și evaluările profesioniste pe conjunctură, pe intersecția dintre grupurile de interese, pe ”mutările” inteligente în mijlocul unui joc aflat în plină desfășurare, după ce criza a abrogat atâtea reguli despre care până acum credeam că sunt funcționale în orice împrejurare.

Dar pentru asta e nevoie de 4-5-6 bancheri, 2-3 profesori de la ASE, 2-3 mari antreprenori care nu mișcă banii fără să știe care va fi a 6-a mutare pe tablă, 2-3 ”analiști” (ți-i și rușine să mai pronunți cuvântul ăsta) financiari care să nu mănânce grăunțe din palma vreunui politician.

Sigur, un atare mod de-a pune problema are două mari neajunsuri:

a), Asta nu face ”audiență”: dar cel puțin ține discuția despre BNR, bănci și politica financiară și – până la urmă – fiscală a României într-o zonă responsabilă : zici ce ai de zis – pro sau contra – argumentezi, vii cu cifre, simulezi efecte, produci cazuistică. Iar lipsa de ”rating” vine tocmai din ”priza” pe care vorbitorii o au în studiourile în care pot explica și argumenta:

b), Niciunul din acești vorbitori n-ar fi în stare să bată câmpii precum un politician și să coboare discuția până la cel mai de jos nivel: acela în care orice argument de bun simț se dizolvă în mlaștina politică de la noi. Acolo unde decizia – aia reală, operantă și producătoare de efecte în economie – se ia după cum și-a câștigat fiecare locul bătând câmpii ”în fața poporului”: la Energie un șef de sală, un poet la Industrii, un fin la Finanțe, un finanțator la Transporturi.

Asta într-un moment în care Europa își regândește sistemul bancar și structura economică, unde e concurență și unde tocmai se fac cărțile pentru următoarea sută de ani.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.6.2013

5 comentarii

 1. Theophyle
  3.6.2013, 11:03 am

  Salut dle Grosu,

  Mai toata lumea in tara asta stie ca BNR-ul este în politică si face politică de foarte multi ani, deci unde exista noutatea?

 2. Nelu Stiuca
  3.6.2013, 1:57 pm

  BNR face parte din sistemul politic ticalos ale Ro. Daca BNR isi respecta cu strictete statutul si nutralitatea bancile romanesti nu puteau fi falimentate sau privatizate.Reprezentantii BNR – multi lipsiti de integritate -fac parte din cei ce sunt groparii si terminatorii Ro alaturi de fostii/actualii presedinti si prim-ministrii ai Ro.

 3. casandra
  3.6.2013, 2:45 pm

  Buna ziua, dle Grosu.
  BNR este in politica, dar nu este inca in “politichie”. Si bine ar fi sa nu fie tras acolo.
  Poate nu toate deciziile dlui Isarescu au fost fericite, dar cu banca centrala nu te poti juca.
  Nu stiu daca dl. Isarescu ar mai accepta inca o aventura politica in anul urmator, poate i-a ajuns cea din anul 2000. Mie imi pare o personalitate destul de lineara, chiar daca de exceptie, nu-l consider neaparat potrivit pentru functia de presedinte. Dar sigur nu este doar o umbra, doar o marioneta. Este chiar posibil ca dumnealui sa nu fie un partener de negocieri chiar comod pentru partenrrii externi. Sigur, s-ar putea sa fie convenabil universului financiar-bancar. Dar nu si altora.
  Zumzetul mediatic de ultima ora s-ar putea sa nu fie ideea balamucului politic intern…

  • Cristian Grosu
   3.6.2013, 3:29 pm

   E interesantă ipoteza Dvs, deși, din ce mi-a ajuns la ureche de-aici de pe ”Cogârlii”, și planurile și mijloacele sunt foarte rudimentare.

 4. Dorel
  3.6.2013, 6:27 pm

  Poate altcineva de la banca, nu neaparat d-l Isarescu ar fi la fel de bun? Cineva care sa nu-ti strepezeazca instantaneu dintii cind vorbeste(cu un discurs gen Hrebenciuc, mereu incontinent si incoerent – in engleza stimatul domn Hrebe poate fi catalogat drept mouthbreather)? D-l Croitoru, care scrie aici, ar fi poate ideal. Mie personal imi aduce prea mult aminte de cum scrie James Taranto, dar poate ca asta lipseste, un discurs onest, de dreapta.

Lăsați un comentariu


Stiri

Stocurile de uraniu ale CNU – aflată la un pas de lichidare – vor fi preluate de Nuclearelectrica

Alexandra Pele

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă propune aprobarea vânzării de către Statul român, prin Ministerul Energiei, a concentratelor tehnice de uraniu din stocul de siguranță… Mai mult

Stiri

Evergent Investments (SIF Moldova) își va plasa 40% din resurse în investiții de tip private equity

Adrian N Ionescu

SIF Moldova (SIF2, rebranduită Evergent Investments) va investi direct între 2 – 3 și 10 milioane de euro în companii din afara Bursei, prin operațiuni… Mai mult

Europa

Agenția Europeană a Medicamentelor, despre autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik: Este ca jucatul la ruleta rusească

Razvan Diaconu

Autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik V de către statele membre “se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat preşedinta consiliului de… Mai mult

Stiri

Legea bugetului de stat a fost promulgată

Razvan Diaconu

Administrația Prezidențială anunță luni că președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Potrivit… Mai mult

Europa

Rainforest Foundation Norway / Două treimi din pădurea tropicală, distruse sau degradate

Iulian Soare

Vegetaţia densă a pădurii tropicale reprezintă cel mai mare rezervor de carbon captat, însă oamenii au distrus ori degradat două treimi din suprafaţa originală a… Mai mult

Europa

China vizează o creştere de 6% din PIB în 2021

Vladimir Ionescu

China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, în pofida incertitudinilor create de… Mai mult

Stiri

Ritmul plății granturilor pentru IMM a scăzut semnificativ, oficial din cauza întârzierii aprobării bugetului

Alexandra Pele

În ultima săptămână, Ministerul Economiei a plătit 48 de microgranturi de 2.000 de euro și 38 de granturi pentru capital de lucru de până la… Mai mult