duminică

21 aprilie, 2024

5 iulie, 2021

Nouriel Roubini (foto), profesor de economie al Universității New York – poreclit „Dr. Doom” din cauza prognozelor sale economice sumbre și care a prezis criza economică din 2008, avertizează într-un editorial publicat de The Guardian că economia globală riscă acum să se confrunte cu ”mama tuturor crizelor”.

În aprilie, Nouriel Roubini avertiza că politicile monetare și fiscale extrem de permisive, combinate cu o serie de șocuri negative ale ofertei, ar putea avea ca rezultat o stagflație în stilul anilor 1970 (inflație ridicată alături de o recesiune).

De fapt, scrie profesorul american, riscul de astăzi este chiar mai mare decât era atunci:


La urma urmei, ratele datoriei în economiile avansate și în majoritatea piețelor emergente au fost mult mai scăzute în anii 1970, motiv pentru care stagflația nu a fost asociată cu criza datoriilor din punct de vedere istoric. În orice caz, inflația neașteptată din anii 1970 a eliminat valoarea reală a datoriilor nominale la rate fixe, reducând astfel poverile datoriei publice ale multor economii avansate.

Dimpotrivă, în timpul crizei financiare 2007-2008, ratele ridicate ale datoriilor private și publice au provocat o criză severă a datoriilor, dar recesiunea care a urmat a dus la inflație scăzută, dacă nu chiar deflație.

Astăzi ne confruntăm cu ceea ce a fost mai rău din ambele crize: ratele datoriilor sunt mult mai mari decât în anii 1970, iar un amestec de politici economice slabe și șocuri negative ale ofertei amenință să alimenteze inflația, stabilind toate condițiile pentru ”mama tuturor crizelor”.

(Citiți și:”Valentin Lazea / ”De data asta va fi altfel”: când stafia politicii bântuie politicile bunăstării”)

Deocamdată, politicile monetare și fiscale lejere vor continua să alimenteze bulele de active și de creditare.


Nouriel Roubini se așteaptă ca inflația să fie alimentată de cererea imensă și ca prețurile să crească și din cauza unor presiuni asupra ofertei precum implementarea unor politici protecționiste, destrămarea unor lanțuri de distribuție globale și atacurilor cibernetice asupra unor elemente cheie de infrastructură.

El adaugă că guvernele din întreaga lume ar putea avea probleme cu gestionarea datoriilor, salvarea băncilor, companiilor și acordarea de asistență financiară gospodăriilor dacă piața se prăbușește și economia globală intră din nou în recesiune.

(Citiți și:”Atenție la ”V”: Economia – și România odată cu ea – își revine la valoarea din 2019, dar la o cu totul altă calitate. Au apărut CRONICILE 90 – titlurile și autorii”)

Roubini afirmă că băncile centrale se află într-o situație imposibilă din această cauză: dacă umblă la planurile de relansare economică riscă un val de falimente însă dacă vor continua pe aceeași linie riscă să alimenteze o inflație de două cifre.

Semnele de avertizare sunt deja evidente, iar la un moment dat boom-ul de astăzi se va lovi de o pierdere bruscă de încredere și revenirea la politici monetare mai stricte vor declanșa o prăbușire.

”Întrebarea nu este dacă, ci când”, afirmă Nouriel Roubini.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: