sâmbătă

15 iunie, 2024

16 mai, 2024

Investiția de 131 de milioane de lei într-un nou sistem informatic al Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), a fost aprobată joi. Suma va permite upgradarea sistemului pentru a efectua recalcularea pensiilor și este asigurată prin PNRR și din bugetul asigurărilor sociale de stat.

„Finanţarea noului sistem informatic al CNPP, aprobă de Guvern. Executivul a aprobat astăzi cheltuielile necesare pentru implementarea unui sistem informatic performant în cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), complet integrat, care să permită aplicarea coerentă şi unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii şi al asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale”, conform Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Actualul sistem informatic al CNPP va fi modernizat din punct de vedere arhitectural şi tehnologic şi va avea noi componente funcţionale, astfel încât să optimizeze capacitatea sa de a susţine procesul de reformă şi de recalculare a pensiilor publice, mai spune sursa citată.


Noul sistem informatic va include mai multe componente care vor funcţiona în mod integrat şi centralizat:

  • Portal pentru comunicarea cu cetăţenii, care va furniza, pe lângă serviciile actuale, şi un nou set de funcţionalităţi. Sistemul pentru relaţia cu cetăţenii va avea un spaţiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, în care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spaţii vor fi transmise toate comunicările în format electronic.

  • Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament şi servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor. De asemenea, cetăţenii vor putea să îşi completeze documentele şi să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie.

  • Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă şi al bolilor profesionale;

  • Aplicaţia „e-Talon”, care va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic şi tipărit, pentru toţi pensionarii aflaţi în plată.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: