26 iunie, 2012

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a prezentat, marţi, în comisiile reunite de sănătate din Parlament, proiectul noii legi a sănătăţii, potrivit căruia spitalele obţin un alt statut juridic, de instituţii autonome din punct de vedere managerial şi financiar, relatează Mediafax.

Cepoi a precizat că, potrivit noii legi a sănătăţii, spitalele vor putea avea un statut autonom din punct de vedere managerial şi financiar.

Proiectul de lege urmează să fie prezentat miercuri în şedinţa de guvern şi să fie menţinut în dezbatere publică până în luna septembrie. În acest timp, ministrul a susţinut că va organiza dezbateri publice în teritoriu pentru a consulta persoanele de specialitate cu privire la noua lege a sănătăţii.

Ce cuprinde proiectul lui Vasile Cepoi:

  • „Se propune autonomia sistemului de asigurări public şi competiţia cu sistemul privat de asigurări, în funcţie de dorinţa fiecărui asigurat în parte.
  • În ceea ce priveşte reorganizarea spitalelor, se propune introducerea conceptului de autoguvernare, adică este vorba de autonomia managerială şi financiară a spitalelor, care să permită atât remunerarea personalului medical în funcţie de performanţă, cât şi posibilitatea de a atrage venituri suplimentare la nivelul spitalului, prin desfăşurarea unor activităţi cu plată pentru categoriile de persoane care doresc acest lucru, adică să intre în competiţie şi cu sistemul privat”.
  • Se renunţă la instituirea spitalelor-fundaţii din vechiul prioiect de lege. „Este vorba doar de denumire, căutam o formă juridică de organizare care să-i asigure spitalului autonomie financiară şi managerială. Singura care ar fi corespuns era aceea de fundaţie. Pentru faptul că această noţiune nu are o accepţiune publică favorabilă, am renunţat această denumire şi am definit spitalul ca atare – instituţie cu autonomie financiară şi managerială, care acordă servicii medicale şi este de utilitate publică”.
  • Spitalul nu va mai fi instituţie publică bugetară, adică nu va fi supus grilei fixe a salarizării unitare în sectorul bugetar.
  • „Medicul nu este bugetar, este un liber-profesionist, iar spitalul este o entitate care realizează venituri într-o relaţie contractuală (cu casele de asigurări de sănătate, n.r.), deci nu poate fi considerat bugetar, cum Bechtel-ul nu este bugetar pentru faptul că are contract cu statul şi este plătit de la bugetul de stat”.
  • Spitalele vor obţine în continuare sume prin contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate.
  • Reorganizarea caselor de asigurări de sănătate în 12 case regionale, faţă de cele 44 care funcţionează în prezent. „Reducerea numărului de case de asigurări are două efecte pozitive. Primul este că reducem nivelul structurilor administrative, al doilea că reducem riscul politizării şi creştem eficienţa acordării serviciilor medicale, deoarece ştim că acordarea serviciilor medicale se centrează în principal pe centrele universitare sau pe oraşele mari, care au structuri de asistenţă medicală performante”.
  • ”Fiind o coordonare regională, poţi să eficientizezi acordarea serviciilor medicale spitaliceşti. Ca societăţi mutuale de asigurări de sănătate”.
  • Statutul caselor de sănătătate va fi de societăţi mutuale.
  • Se propune eliminarea taxei pe sănătate pentru angajatori, care să constituie însă un fond de 2% din cheltuielile de personal. „Nivelul contribuţiei la sănătate rămâne acelaşi, 5,5 pentru angajat, 5,2 pentru angajator. Există şi o propunere în care angajatorul să nu mai plătească, şi 5,5% să se plătească pe toate veniturile populaţiei”.
  • Persoanele vulnerabile, cu venituri sub salariul minim pe economie, vor beneficia de un pachet de servicii sociale de sănătate.
  • Serviciile de urgenţă vor fi asigurate pentru toată lumea, indiferent de calitatea de asigurat sau neasigurat, iar modificarea este aceea că plata serviciilor pentru ambulanţă va fi preluată de către Ministerul Sănătăţii.
  • Spitalele vor fi finanţate în acelaşi regim contractual ca şi până acum.
  • Personalul medical din spitale va încheia un contract, care nu va fi constrâns de legea salarizării bugetarilor, ci în baza Codului muncii. ”Salariul se negociază în aceste condiţii”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: