sâmbătă

13 iulie, 2024

20 decembrie, 2012

Senatul s-a reunit miercuri în prima şedinţă a legislaturii 2012-2016, şi şi-a ales conducerea, în timp Camera Deputaţilor a apucat doar să-şi valideze noii membri, stârnind deja un posibil conflict constituţional cu Agenţia Naţională de Integritate.

La Senat, deputaţii s-au validat fără probleme în funcţii, iar liberalul Crin Antonescu, susţinut de grupurile parlamentare ale PNL, PSD şi PC, a fost singurul candidat la preşedinţia Senatului, în condiţiile în care PDL, PP-DD şi UDMR nici nu s-au mai obosit să propună un preşedinte din partea lor, având în vedere majoritatea covârşitoare strânsă de Uniunea Social-Liberală. Astfel, Antonescu îşi păstrează mandatul în poziţia a doua în stat, obţinând 136 de voturi pentru şi 29 împotrivă.

PNL are preşedintele Senatului, însă PSD deţine cele mai multe funcţii în Biroul permanent al acestui for, în prima sesiune parlamentară a legislaturii 2012-2016:

 • PSD are 5 reprezentanţi în Biroul permanent: 3 funcţii de vicepreşedinţi ai Senatului (Nicolae Moga, Florin Constantinescu şi Cristian Dumitrescu), un secretar (Ion Rotaru), un chestor (Ioan Chelaru).
 • PNL are preşedintele Senatului şi alte două funcţii: un secretar (Mario Oprea) şi un chestor (Marius Nicoară).
 • PC obţine două funcţii în conducerea Senatului: un vicepreşedinte (Vasile Nistor) şi un chestor (Dumitru Pelican).
 • PDL a rămas cu un secretar al Senatului (Alexandru Pereş).
 • PP-DD are un secretar (Haralambie Vochiţoiu)
 • UDMR rămâne cu un chestor (Verestoy Attila).

În privinţa grupurilor parlamentare, faţă de legislatura trecută în Senat au apărut în plus grupurile parlamentare ale PP-DD şi PC, însă grupul mixt nu mai există, senatorii UNPR fiind incluşi în grupul PSD.

 • Grupul PSD din Senat – 64 de senatori (inclusiv 5 de la UNPR), Ilie Sârbu rămâne lider
 • Grupul PNL – 50 de senatori, Puiu Haşotti redevine lider.
 • Grupul PDL – 24 de senatori (inclusiv câte unul de la Forţa Civică şi PNŢCD), Cristian Rădulescu rămâne lider.
 • Grupul UDMR – 9 senatori, Marko Bela redevine lider
 • Grupul PC – 8 senatori, Vasile Nistor a fost numit lider
 • Grupul PD-DD – 21 de senatori, iar omul de televiziune Tudor Barbu a fost numit lider.

Comisiile parlamentare urmează să se împartă joi.

Camera Deputaţilor – Toţi deputaţii au fost validaţi

Şi la Camera Deputaţilor, comisia de validare formată tot din deputaţi a validat toţi aleşii, inclusiv pe social-democratul Florin Pâslaru, în ciuda unei decizii a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Pâslaru a primit de la colegii săi din comisia de validare 20 de voturi pentru, 6 împotrivă şi o abţinere, deşi ANI solicitase Camerei Deputaţilor să nu valideze mandatul deputatului PSD, pe motiv că acesta s-a aflat în situaţie de conflict de interese.


În noiembrie 2011, ANI a constatat că deputatul Pâslaru şi-a angajat fiul, pe Florin Alexandru Ioan Pâslaru, începând cu anul 2009, la biroul parlamentar, raportul ANI rămânând definitiv, pentru că parlamentarul nu l-a contestat în termenul legal.

În urma validării mandatului de deputat al lui Pâslaru, ANI a ameninţat că se va adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru sesizarea Curţii Constituţionale, pentru soluţionarea unui posibil conflict de natură constituţională între puterea judecătorească şi Parlament.

Deputaţii şi-au constituit miercuri şi grupurile parlamentare, grupul mixt dispărând, în condiţiile în care aleşii UNPR au trecut în Grupul PSD, dar s-au creat Grupurile PC şi PP-DD:

 • Grupul PSD – 161 de deputaţi (inclusiv 10 de la UNPR), lider rămâne Marian Neacşu.
 • Grupul PNL – 99 de deputaţi, lider devine Dan Radu Ruşanu, care îl înlocuieşte pe Călin Popescu Tăriceanu, devenit senator.
 • Grupul PDL – 56 de deputaţi (inclusiv 3 de la Forţa Civică şi unul de la PNŢCD), lider devine Mihai Stănişoară, în locul lui Mircea Toader.
 • Grupul PC – 13 deputaţi – lider este Bogdan Ciucă.
 • Grupul UDMR – 18 deputaţi, lider rămâne Mate Andras.
 • Grupul Minorităţilor altele decât cea maghiară– 18 deputaţi, lider rămâne Varujan Pambuccian.

Şi la Camera Deputaţilor, şefia comisiilor urmează să se împartă joi, însă fostul preşedinte al Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat deja algoritmul: PSD va primi preşedinţia a 7 comisii parlamentare, PNL a 5 comisii, PDL şi PPDD câte 2, iar UDMR, PC şi grupul minorităţilor câte o comisie.

Joi va fi ales şi preşedintele Camerei Deputaţilor, precum şi ceilalţi membri ai Biroului permanent.

Noul Legislativ are 588 de parlamentari, dintre care 176 de senatori şi 412 deputaţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: