sâmbătă

20 aprilie, 2024

6 aprilie, 2015

eurosRata de absorbţie la finalul lunii martie a ajuns la 53,12%, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene. În ultima lună, suma solicitată de la Comisia Europeană a crescut cu 100 de milioane de euro.

„Putem avea o rată de absorbție care să se încadreze în acest an în intervalul 60% – 80%”, este declaraţia noului ministru Marius Nica, potrivit comunicatului.

Este prima declaraţie privind ţinta de absorbţie făcută de noul gestionar al portofoliului fondurilor europene. Marius Nica face o modificare de nuanţă. Eugen Teodorovici a afirmat mereu că România va ajunge la o rată de 80%. Iar într-un interviu pentru cursdeguvernare.ro, acesta avansa chiar o absorbţie de 100%.

(Citiți și: ”Interviu – Eugen Teodorovici / Fondurile europene sunt pe mâini bune: ”Mă jigniți” – Eu de ce nu aș fi mai bun ca polonezii? / ”Eu chiar cred în absorbția de 100%” / Și ce au absorbit celelalte guverne tot eu am făcut / Achizițiile publice vor fi reglementate de 4 acte normative făcute cu BEI / Prestația lui Dan Șova la Ministerul marilor proiecte nu a afectat absorbția”)


La 31 martie 2013, plățile totale către beneficiari –  prefinanțări si rambursări – s-au ridicat la aproximativ 12 miliarde de euro, din care contribuția UE a fost de circa 10,76 miliarde de euro.

Atragerea de aproximativ 100 de milioane de euro lunar nu este un ritm care să garanteze o absorbţie de 80%. Pentru o astfel de performanţă, românia trebuia să atragă luna peste 500 de milioane de euro. O reducere a ţintei de absorbţie la 60%, adică la atragerea a aproape 11,5 miliarde de euro din cele 19 miliarde de euro alocate României, poate duce la realizarea ţintei.

În acest moment contribuţia UE este de aproape 11 miliarde, România are blocate plaţile pe programul de dezvoltare a resurselor umane şi pe o axă a programului de competitivitate.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: