22 septembrie, 2023

Ministerul Energiei cere alocarea a 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului și prin care se instituie un Serviciu de Interes Economic General pentru activităţi de punere în siguranţă în mine şi de exploatare a cărbunelui în Valea Jiului.

Potrivit unui comunicat al ministerului, pentru prestarea serviciului de interes public de către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, în lunile rămase ale anului 2023, se va acorda o compensaţie în valoare de 65,8 milioane de lei, suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, în vederea susţinerii costurilor unităţilor intrate în proces de închidere, costuri care nu sunt legate de producţia curentă, relatează Agerpres.

Complexul Energetic Valea Jiului SA va prelua în perioada următoare activele funcţionale ale Complexului Energetic Hunedoara SA iar cei 2000 de mineri şi personal din Complexul Energetic Hunedoara vor fi angajaţi în noul Complex. Mai mult decât atât, reprezentaţii companiei poartă discuţii cu potenţiali investitori în energia verde, pentru a diversifica activităţile de producere a energiei în zonă şi a asigura noi locuri de muncă şi un nivel de trai decent pentru locuitorii Văii Jiului, precizează Ministerul Energiei.


„Promisiune respectată: asigurăm prezentul şi conturăm viitorul pentru Valea Jiului. Ne-am străduit să accelerăm o serie de paşi, unde am constatat întârzieri. Obiectivul nostru este să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Cele două HG-uri sunt dovada vie a continuării mineritului şi a acordării unei noi perspective în Valea Jiului. Zona are viitor, căutăm potenţiali investitori în energie verde, pentru a diversifica activităţile de producere a energiei şi a asigura noi locuri de muncă şi un nivel de trai decent pentru toţi locuitorii Văii Jiului”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Acestor sume le vor urma aproximativ 300 milioane de lei acordaţi la rectificare, care vor susţine activităţile de producere a energiei pe bază de cărbune, punerea în siguranţă a minelor şi pregătirea pentru tranziţia la alte surse de producere a energiei în zonă. 

Serviciul de interes economic general de care face vorbire Ministerul Energiei va cuprinde următoarele activități:

  • preluarea salariaților exploatărilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni, Vulcan și ai Sucursalei Electrocentrale Paroșeni, precum și ai Sucursalei Prestserv Petroșani și Sediu Executiv;
  • reconversia profesională a salariaților preluați;
  • lucrările suplimentare de securitate în subteran ca urmare a închiderii activităților pe bază de cărbune;
  • reabilitarea fostelor exploatări miniere;
  • activități de recultivare soluri de suprafață.

Obiectivele serviciului de interes economic general sunt următoarele:

  • eliminarea treptată a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de huilă și lignit, ținând cont de funcționarea sigură și stabilă a Sistemului electroenergetic național;
  • scoaterea treptată din exploatare a capacităților de producție de energie electrică pe bază de lignit și huilă;
  • închiderea și punerea în siguranță a extracției de lignit și huilă, pentru carierele și minele ce urmează să fie incluse în programul de închidere;
  • reabilitarea și ecologizarea terenurilor aferente centralelor electrice închise și a carierelor și minelor care le deservesc;
  • reconversia profesională și recalificarea, precum și alte măsuri socioeconomice pentru susținerea tranziției forței de muncă și a oportunităților economice la nivel local, inclusiv cele cu caracter de ajutor de stat pentru reducerea impactului socioeconomic.  

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în august, la Petroșani, că noul Complex Energetic Valea Jiului ar putea deveni funcțional în cursul lunii septembrie, precizând că pentru acest lucru mai trebuie parcurși o serie de pași, între care și acordarea unui ajutor de stat, ce va trebui aprobat de Comisia Europeană. Legislația românească a decarbonării sistemului energetic prevede că grupul energetic Paroșeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultate ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor de profil de la minele Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan. Pentru această activitate vor fi acordate ajutoare de stat, care trebuie autorizate de către Comisia Europeană.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: