Iulian Gherguț, răpit de jihadiști din Burkina Faso, în 2015, apare într-o nouă înregistrare video difuzată de aripa al-Qaida din Mali.
Filmarea, în care apar șase ostatici, este nedatată și a fost difuzată sâmbătă prin aplicația de mesagerie Telegram, de către „Grupul de sprijinire a islamului și musulmanilor”.
Iulian Gherguț era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, atunci când a fost răpit. În noua înregistrare, el este mult schimbat, comparativ cu precedentele două.
Luptătorul jihadist care prezintă ostaticii în această ultimă înregistrare susține că sunt „în curs” discuții pentru eliberarea acestora, dar asigură familiile ostaticilor că „nicio negociere veritabilă nu a început”.
Potrivit SITE, centrul american specializat în monitorizarea online a mișcărilor jidhadiste. Gherguț spune în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru a se negocia eliberarea sa.
„Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (…) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute.
Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, spune Gherghuț, conform traducerii SITE, citată de Agerpres.
Declarația lui este înreruptă de o voce din off care precizează: „capturat în Burkina Faso, el cere guvernului său și oricărei organizații sau fundații să ajute la eliberarea sa.
Nordul Mali se află sub controlul grupărilor jihadiste afiliate Al Qaida din martie-aprilie 2012, grupări împortiva cărora se desfășoară acum ample acțiuni militare internaționale.
Reacția MAE – celula de criză a luat notă
Într-un comunicat transmit după apariția înregistrării, Ministerul Afacerilor Externe anunță că a luat notă de această filmare și recomandă mass-media să trateze „cu toată precauția” subiectul.
Comunicatul MAE:
„Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguț. Lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză interinstituțională lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauția…
Celula de criză interinstituțională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației, depunând toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român.
Celula de criză își va continua activitatea în același regim și va colabora, în continuare, cu partenerii internaționali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autoritățile competente locale. De asemenea, reprezentanții Celulei de Criză mențin legătura atât cu firma angajatoare, cât și cu familia cetățeanului român”.