vineri

3 mai, 2024

27 decembrie, 2014

Kremlinul a publicat vineri noua versiune a doctrinei militare a Rusiei, aprobată de preşedintele Vladimir Putin, care desemnează consolidarea capacităţilor NATO şi proiectul scutului antirachetă din Europa de Est printre ameninţările la adresa securităţii ţării, relatează AFP.

Doctrina menţionează “consolidarea capacităţilor ofensive ale NATO direct la frontierele ruse şi măsurile luate în vederea amplasării unui sistem global de apărare antirachetă” în Europa de Est.

Moscova a denunţat de mai multe ori decizia Alianţei de a poziţiona trupe în mai multe state membre situate la frontierele ruse, precum ţările baltice sau Polonia, dar şi proiectul american de instalare a unui scut antirachetă în Europa de Est.


Ucraina a făcut miercuri un pas spre Alianţa Nord-Atlantică, renunţând la statutul său de stat nealiniat, un gest simbolic care a provocat furia Moscovei şi care poate permite Kievului să ceară, la un moment dat, aderarea la NATO.

Caracterul defensiv al doctrinei militare ruse este păstrat, punând accentul pe un angajament militar al Rusiei numai în cazul în care toate soluţiile non-violente sunt epuizate.

Aceasta notează că “probabilitatea unui război de anvergură împotriva Rusiei a scăzut”, dar enumeră o serie de ameninţări care s-au intensificat în anumite domenii, precum revendicările teritoriale, “ingerinţa în afacerile interne” din partea altor state şi trimiterea de arme strategice în spaţiu.

Noua doctrină militară rusă introduce de asemenea conceptul de “disuasiune non-nucleară”, care prevede menţinerea pregătirii forţelor militare convenţionale la un nivel înalt şi un angajament faţă de organizaţiile regionale de securitate precum Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (OCS).


Rusia îşi rezervă totuşi dreptul de a utiliza arsenalul nuclear în caz de agresiune împotriva sa sau a aliaţilor săi sau în caz de “ameninţare pentru existenţa statului”. Termenul de “atac preventiv” nu apare în noua doctrină militară, anunţă AFP, contrar afirmaţiilor anterioare ale presei ruse.

Moscova mai precizează că una dintre principalele sarcini ale forţelor sale armate pe timp de pace va fi să “asigure interesele naţionale ale Rusiei în Arctica”, o regiune strategică pentru dezvoltarea economică şi aprovizionarea energetică viitoare a Rusiei, disputată de Statele Unite şi Canada.

Poziţia NATO

Purtătorul de cuvânt din România al alianţei militare, Oana Lungescu, a transmis: “Orice măsură luată de NATO pentru a asigura securitatea membrilor săi este clar defensivă în natură, proporţionalitate şi în conformitate cu dreptul internaţional. NATO nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia. De fapt, acţiunile Rusiei, inclusiv în prezent în Ucraina, sunt cele care încalcă dreptul internaţional şi subminează securitatea europeană. NATO va continua să caute o relaţie constructivă cu Rusia- acest lucru este posibil numai cu o Rusie ce respectă legislaţia şi principiile dreptului internaţional- inclusiv dreptul naţiunilor de a-şi alege viitorul în mod liber”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: