miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 aprilie, 2017

Noua bancnotă de 50 de euro, cea mai utilizată denominare la nivelul Zonei Euro, a intrat în circulaţie de azi, 4 aprilie 2017.

Peste 8 miliarde de bancnote de 50 de euro din prima serie emisă reprezentau, în anul 2016, 44% din totalul de circa 18,5 miliarde de eurobancnote aflate în circulaţie.


Apariţia noii bancnote de 50 de euro continuă seria îmbunătăţirii elementelor de siguranţă pentru îngreunarea contrafacerilor, deja implementate la bancnotele de 5 euro, 10 euro şi 20 de euro. La fel ca şi în cazul acestora, noile bancnote vor circula în paralel cu cele emise anterior, urmând ca cele din prima serie să fie înlocuite treptat, pe măsură ce se uzează.

Cea mai uşor vizibilă noutate a noii bancnote este modificarea la înclinare a culorii numărului 50 înscris în partea din stânga jos în nuanţe mergând de la verde smarald până la albastru închis, simultan cu un efect de lumină schimbătoare. Totodată, pe banda colorată din partea dreaptă a bancnotei se relevă imaginea Europei şi simbolul „€”.

Privită în lumină normală, fereastra holografică devine transparentă şi se poate vedea imaginea Europei pe ambele părţi. şi denominarea bancnotei. Pentru cei care au dubii dar dispun de o sursă de lumină ultravioletă (de pildă, emisă de o mică lanternă utilizată şi la verificarea autenticităţii facturilor), există şi o imagine a bancnotei privită la această lumină.


Ca element de culoare ( comună, de altfel, ca şi nuanţe utilizate la design), dimensiunile bancnotei de 50 de euro sunt identice cu cele ale bancnotei de 50 de lei (140mm pe 77 mm), în condiţiile în care, evident, noi am ales deliberat să folosim dimensiuni compatibile pentru a uşura gestiunea cupiurilor la o eventuală trecere de la leu la euro.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: