vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 septembrie, 2014

Noul premier polonez, Ewa Kopacz, are 57 de ani, este medic pediatru şi a intrat în politică după ce soţul ei, a cărui campanie electorală a condus-o, a fost înfrânt în alegerile parlamentare din 1997.

Ea preia conducerea guvernului polonez şi a partidului Platforma Civică, după ce Donald Tusk – cel mai longeviv premier polonez de după 1989 – devine preşedinte al Consiliului European.

Misiunea ei nu este una uşoară, pentru perioada următoare: Platforma Civică are o concurenţă serioasă din partea opoziţiei, după cum arată sondajele de opinie, creşterea economică se evaporă iar situaţia din Ucraina rămâne tensionată, arată Bloomberg. În plus, chiar şi în interiorul partidului de guvernământ se dă o luptă, oponentul lui Donald Tusk, Grzegorz Schetyna, cerând alegeri interne imediat după alegerile legislative de anul viitor.


Ewa Kopacz va trebui să arate dacă paote deveni o „doamnă de fier” sau este doar o marionetă manevrată de Donald Tusk, aşa cum au comentat unele publicaţii poloneze.

Un politician loial

Ewa Kopacz a intrat în politică în 1997, conducând campania electorală a soţului ei. El a pierdut alegerile, dar ea a candidat patru ani mai târziu şi le-a câştigat.

Treptat, a urcat în ierarhia partidului şi a ajuns, în 2007, ministrul Sănătăţii, iar în 2011 preşedintele parlamentului. După 20 de ani de practică medicală ca pediatru, ea a renunţat la această meserie în 2001, dar politicienii polonezi vorbesc despre Ewa Kopacz ca despre colega care le dădea mereu sfaturi medicale sau le prescria reţete, atunci când îi cereau ajutorul.

L-a ajutat chiar şi pe Donald Tusk, când a avut ruptură de ligament în urma unui meci de fotbal, în 2009. „A rămas mereu, în sufletul ei, medic. Si chiar a purtat până de cuvânt un stetoscop la ea mereu”, a spus o colegă de partid, Krystyna Skowronska, citată de Bloomberg.


Iar apropierea ei personală de Donald Tusk a fost rezulttul ajutorului pe care i l-a acordat când sora acestuia a avut un atac cerebral, iar Ewa Kopacz a ajutat-o să găească cei mai buni doctori şi i-a fost alături în timpul tratamentului într-o clinică din Berlin. Însă politicienii polonezi o descriu şi ca foarte loială fostului premier.

Provocările doctorului Kopacz

Formarea noului guvern a fost prima provocare pentru premierul Kopacz. preşedintele Brnislaw Komorowski i-a cerut să nu facă schimbări la Apărare şi externe. În plus, pieţele fremătau la ideea înlocuirii ministrului de finanţe, Mateusz Szczurek.

Ewa Kopacz l-a menţinut în acestă poziţie şi a adus în guvern principalul rival politic, pe Grzegorz Schetyna. în funcţia de şef al diplomaţiei. Radoslaw Sirkorski, fostul ministru de Externe, este propunerea coaliţiei pentru a prelua preşedinţia parlamentului.

Noul premier a respectat dorinţşa preşedintelui în privinţa domeniului Apărării, unde Tomasz Siemoniak va asigura si de acum înainte conducerea, iar ministrul trezoreriei, Wlodzimierz Karpinski, care supraveghează acţiunile statului în unele dintre cele mai mari companii poloneze, îşi păstrează şi el poziţia.

Noul guvern va depune jurământul în faţa preeşdintelui luni, pentru ca în următoarele două săptămâni să fie votat de parlament.

Pentru moment, Ewa Kopacz a dezamorsat bomba din partid şi l-a adus în guvern pe Grzegorz Schetyna. Este una dintre principalele provocări, de a ţine Platforma Civică unită, în vederea alegerilor de anul viitor.

Mai mult, fiind a doua femeie premier din Polonia post-comunistă, ea are şi şansa de a împrospăta imaginea partidului. este printre puţinii politicieni din Platforma Civică al cărei nume nu a fost implicat, în cei 7 ani de când partidul se află la putere, în niciun scandal politic.

Într-un interviu de televiziune acordat acum patru ani, recunoştea că îi place să calce şi să spele rufe, pentru a se relaxa. iar primul comentariu făcut după numirea ei în funcţia de premier, a fost că „familiile în care femeile sunt factorul de decizie se descurcă mai bine”.

Un parlamentar al partenerului de coaliţie al Platformi Civice l-a descris pe noul premier în cunvinte flatante: „Este hotărâtă şi bine organizată. Are scopuri precise şi clare şi ne dă şansa unui nou început, o redresare în sondaje şi a victoriei în alegerile de anul viitor”.

Până atunci însă, prim ministrul polonez trebuie să se ocupe şi de economie. Guvernul s-a angajat să reducă deficitul bugetar sub 3% anul viitor, de la 4,3% în 2013. Deocamdată viziunea asupra economiei a premierului Kopacz le este destul de neclară analiştilor polonezi, darr este cunoscută pentru „sensibilitatea pe care o are pentru problemele sociale”.

A identificat victimele de la Smolensk

Un episod din biografia noului premier polonez este legat de tragedia de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa şi preşedintele polonez, Lech Kaczyinski şi guvernatorul băncii centrale, Slawomir Skrzypek, alături de alţi 94 de oameni.

Ewa Kopacz s-a oferit voluntar să meargă la Moscova pentru a ajuta familiile să identifice cadavrele. Cei doi psihologi aflaţi în echipă nu au putut face faţă presiunii, dar ea a rămas, câştigănd respectul familiilor victimelor, dar şi pe cel al colaboratorilor ruşi care au lucrat la acest caz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: