vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 mai, 2020

Revenirea la „normalitatea responsabilă” și protestele din weekendul trecut au avut consecințe – numărul cazurilor noi și al deceselor în Germania este în creștere transmite ABC, citată de Rador.

Cel mai îngrijorător lucru este că rata de multiplicare este, de trei zile consecutive, peste 1, nivelul de la care guvernul de la Berlin a avertizat că statul va interveni din nou.

Institutul Robert Koch (RKI), care și-a anulat deja conferințele de presă zilnice pentru raportarea evoluției pandemiei, a apărut din nou, marți, în fața presei, dar nu pentru a justifica un regres de la relaxarea măsurilor, ci pentru a justifica o continuare a normalizării.


„Rata de multiplicare este doar unul dintre principalii parametri care ajută la luarea acestor decizii, trebuie să luăm în considerare, de asemenea, dinamica infecțiilor și gradul de letalitate, procentul de decese din numărul de infectări”, a declarat directorul adjunct al IRKI, Lars Schade, „așa putem vedea că riscul este semnificativ mai mic decât acum patru săptămâni, deși încă există”.

Recomandarea autorităților din domeniul sănătății continuă să fie pentru precauții extreme, păstrarea distanței de siguranță, folosirea obligatorie a măștii și spălarea frecventă a mâinilor. Chiar și cancelarul Merkel a făcut un nou apel la respectarea „regulilor fundamentale”.

„Vreau să subliniez, încă o dată, că acum va fi necesar ca, date fiind toate măsurile de relaxare, să avem certitudinea că oamenii respectă regulile de bază, adică să păstreze distanța, să poarte o mască acoperindu-și gura și nasul, să fie atenți la ceilalți „, a spus Angela Merkel.

Prin urmare, guvernul german nu va renunța la relaxare, ci își va limita acțiunile la focarele specifice de infecție care apar, așa cum se întâmplă deja în Harz, în Saxonia-Anhalt, unde peste 120 de persoane au fost infectate pe parcursul a câteva zile, la adăpostul de refugiați Halberstadt.


Cancelarul german evidențiază rolul „central” al departamentelor locale de sănătate în localizarea și combaterea acestor focare, în special în determinarea lanțurilor de contacte, și a oferit sprijin guvernului de la Berlin în cazul lipsei de personal sau de resurse. „Armata este gata să ofere sprijin”, a sugerat ea.

O altă sursă importantă de contagiune s-a dovedit a fi industria germană a cărnii, în special în vestul țării, unde abatoarele recrutează lucrători temporari care provin din România, care locuiesc luni întregi în apartamente comune. Unul dintre punctele negre ale sectorului a fost abatorul din Coesfeld, un oraș cu mai puțin de 40.000 de locuitori, din Renania de Nord-Westfalia, în care 129 dintre cei 1.200 de angajați au fost infectați, și care a trebuit să închidă și să asigure carantina obligatorie pentru tot personalul.

„Datorită fluctuațiilor statistice, amplificate de cifrele în general scăzute, nu suntem încă în măsură să evaluăm dacă tendința descendentă pe întreg teritoriul Germaniei observată în ultimele săptămâni continuă sau dacă apare un număr nou de cazuri”, se îndoiește încă RKI, care în orice caz consideră că este necesar să „se observe cu atenție evoluția” în zilele următoare”.

Institutul recunoaște un anumit decalaj în date, din cauza timpului care trece între infecție, colectarea datelor și transmiterea lor către centrul de date. Grupul de gândire Risklayer, cu sediul în Karslruhe, spune că doar 64% dintre circumscripții își trimit datele pentru weekend marțea, către RKI, dar astăzi statisticile pot fi considerate de încredere.

La rândul său, Ministerul Sănătății german a declarat că „nu există niciun motiv de a se face pași înapoi”. Purtătorul de cuvânt al acestuia, Hanno Kautz, a declarat că „luăm foarte în serios faptul că rata de multiplicare R a crescut din nou, dar nu se poate concluziona că ne aflăm într-o situație necontrolată”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: