Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Nord Stream 2 duce și la Tribunalul arbitral noile reglementări UE din piața gazelor
de Iulian Soare , 26.9.2019
Compania de proiect The Nord Stream 2 a dat în judecată Uniunea Europeană la Tribunalul arbitral din cauza noilor reglementări adoptate în domeniul gazelor, afirmând că aceste modificări pun în pericol investițiile de milioane de euro făcute în proiect.
Decizia apare după ce părțile nu au reușit să ajungă în ultimele luni la un acord asupra proiectului. Compania de proiect a contestat noile reglementări europene și la Curtea Europeană de Justiție, în iulie 2019.
Compania lansase în aprilie un „aviz de dispută pentru UE” în baza Tratatului privind Carta Energiei- acord internațional care stabilește reguli pentru cooperarea transfrontalieră în industria energiei, inclusiv protecția investițiilor. Compania de proiect Nord Stream 2, care este condusă de Gazprom, are sediul în Elveția. UE și Elveția sunt semnatare ale Cartei Energiei.
“Nord Stream 2 AG a decis acum să solicite tribunalului arbitral să stabilească dacă Uniunea Europeană încalcă angajamentele sale de drept internațional în temeiul tratatului și să emită ordine prin care să solicite UE încetarea acestor încălcări”, a anunțat joi Sebastian Sass, reprezentant pentru UE al Nord Stream 2, citat de Politico. Avizul de arbitraj a fost transmis joi UE.
Directiva UE privind gazele a fost reînnoită la începutul acestui an și a extins regulile de liberalizare și asupra accesului la noilor conducte, deținute de țări non-UE. Acesta a fost un efort de a aduce sub umbrela reglementărilor europene un proiect susținut de Rusia, căruia mai multe state din Europa Centrală dar și UE în ansamblu i se opun, dar care un avocat puternic în Germania.
Nord Stream 2 afirmă că noile reguli discriminează acest proiect, Comisia Europeană afirmă că nu.
Conducta, lungă de 1.200 de kilometri, conectează Rusia de Germania, dar noile reguli s-ar aplica numai asupra secțiunii de 54 de kilometri care traversează apele teritoriale germane.