luni

15 iulie, 2024

26 septembrie, 2019

Compania de proiect The Nord Stream 2 a dat în judecată Uniunea Europeană la Tribunalul arbitral din cauza noilor reglementări adoptate în domeniul gazelor, afirmând că aceste modificări pun în pericol investițiile de milioane de euro făcute în proiect.

Decizia apare după ce părțile nu au reușit să ajungă în ultimele luni la un acord asupra proiectului. Compania de proiect a contestat noile reglementări europene și la Curtea Europeană de Justiție, în iulie 2019.

Compania lansase în aprilie un „aviz de dispută pentru UE” în baza Tratatului privind Carta Energiei- acord internațional care stabilește reguli pentru cooperarea transfrontalieră în industria energiei, inclusiv protecția investițiilor. Compania de proiect Nord Stream 2, care este condusă de Gazprom, are sediul în Elveția. UE și Elveția sunt semnatare ale Cartei Energiei.


„Nord Stream 2 AG a decis acum să solicite tribunalului arbitral să stabilească dacă Uniunea Europeană încalcă angajamentele sale de drept internațional în temeiul tratatului și să emită ordine prin care să solicite UE încetarea acestor încălcări”, a anunțat joi Sebastian Sass, reprezentant pentru UE al Nord Stream 2, citat de Politico. Avizul de arbitraj a fost transmis joi UE.

Directiva UE privind gazele a fost reînnoită la începutul acestui an și a extins regulile de liberalizare și asupra accesului la noilor conducte, deținute de țări non-UE. Acesta a fost un efort de a aduce sub umbrela reglementărilor europene un proiect susținut de Rusia, căruia mai multe state din Europa Centrală dar și UE în ansamblu i se opun, dar care un avocat puternic în Germania.

Nord Stream 2 afirmă că noile reguli discriminează acest proiect, Comisia Europeană afirmă că nu.

Conducta, lungă de 1.200 de kilometri, conectează Rusia de Germania, dar noile reguli s-ar aplica numai asupra secțiunii de 54 de kilometri care traversează apele teritoriale germane.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: