vineri

19 aprilie, 2024

25 iulie, 2017

Opt proiecte în care sunt implicate și companii europene vor fi afectate de sancțiunile pe care Congresul Statelor Unite urmează să le voteze marți împotriva companiilor care colaborează cu Rusia în sectorul energetic.

Colegiul Comisarilor urmează să se reunească joi pentru a stabili o reacție europeană la votul de marți al Congresului.

Legislația americană va pedepsi orice companie care dezvoltă sau care modernizează sau întreține proiecte majoritar rusești din lume.


Decizia SUA afectează ”interesele noastre în materia independenței și securității energetice”, afirmă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Ca parte a analizei pe care urmează să o facă Colegiul Comisarilor a fost pregătită o listă cu proiectele europene care ar fi afectate după adoptarea proiectului, care în formă actuală este mult mai permisiv față de varianta originală, ca efect al unui lobby intens făcut la Washington de diplomația europeană.

Lista acestor proiecte, consultată de Euractiv, include:

  • Baltic Liquiefied Natural Gas (Schell și Gazprom)
  • Blue Stream (Eni și Gazprom)
  • CPC Pipeline (Shell, ENI și Rosneft)
  • Nord Stream 1 (mai multe companii europene și Gazprom)
  • Nord Stream 2 (mai multe companii europene și Gazprom)
  • Extinderea Shahalin 2 (Shell și Gazprom)
  • Shah Deniz și South Caucasus Pipeline (BP și Lukoil)
  • Zhor Field (BP, ENI și Rosneft)

Potrivit Euractiv, unul dintre principalele succese înregistrate de europeni la Washington este acela că au reușit să îi convingă pe aleșii americani să crească valoarea participațiilor ruse într-un proiect energetic de la 10 la 30%, prag peste care intră automat în lista de sancțiuni.


Rezoluția americană intră marți în parcursul de legiferare, votul din Congres fiind urmat de un altul în Senat, președintele Trump fiind cel care  trebuie să ratifice textul final.

Diplomați europeni au confirmat pentru Euractiv că anumite state membre au fost informate în legătură cu posibilitatea ca UE să răspundă cu aceeași monedă Statelor Unite.

Problema este că există inclusiv în Europa opoziție față de anumite proiecte pe care Rusia le dezvoltă în Europa– Polonia, de exemplu, se opune cu înverșunare Nord Stream 2.

Suplimentar, în Europa există state care consideră că proiectele energetice ale Moscovei nu sunt altceva decât încercări de a scoate Ucraina din traseele de aprovizionare cu energie a Europei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: