duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 septembrie, 2017

Un stat UE care se confruntă cu o criză urgentă de gaze va putea cere asistență transfrontalieră de la statele învecinate, spun noile reguli de cooperare aprobate de Parlamentel European, potrivit unui comunicat emis marți.

Comisia Europeană va putea cere acces la orice contract de alimentare cu gaze important pentru siguranța resurselor (care reprezintă 28% din consumul anual de gaz în statul membru). Comisia poate cere și detalii privind alte acorduri comerciale relevante pentru încheierea unui contract de alimentare cu gaz, inclusiv contracte privind infrastructura.

Noile reguli grupează statele membre în ”patru grupuri de risc” care vor participa în ”cooperare asociată riscului” și vor lua măsuri comune de evaluare a riscului, de prevenire și de reacție în situații de urgență.


România face parte din trei grupe de risc, denumite după filiera de aprovizionare :

  • „Ucraina”, alături de Bulgaria, Cehia, , Germania, Grecia, Croația, Italia, Luxembourg, Ungaria, Austria, Polonia, Slovenia și Slovacia,
  • „Trans-Balkan”, alături de Bulgaria și Grecia.
  • „Coridorul Sud Estic – Caspica”, alături de Bulgaria, Grecia, Croația, Italia, Ungaria, Malta, Austria, Slovenia şi Slovacia.

Vor exista trei niveluri de criză privind alimentarea cu gaze – alertă timpurie, alertă și urgență – pe care statele membre le vor putea notifica Comisiei Europeană și autorităților competente din grupurile lor de risc și din statele membre învecinate.

Alimentarea corespunzătoare cu gaz a caselor, centralelor de încălzire și a serviciilor sociale importante, cum ar fi spitalele, este considerată prioritară. Un stat membru poate activa mecanismul de solidaritate și poate cere ajutor altor state membre pentru a combate o criză gravă.


Noul regulament face parte din pachetul privind securitatea sustenabilă a energiei, prezentat de Comisie în februarie 2016. Împreună cu legislația revizuită privind acordurile interguvernamentale (adoptată în martie 2017), pachetul crește transparența pe piața gazelor și întărește rezistența UE în cazul unor întreruperi ale alimentării cu gaz, potrivit comunicatului citat.

„Cetățenii noștri nu trebuie privaţi de alimentarea cu gaze a casele lor. Statele membre se angajează să se ajute în cazul în care alimentarea cu gaze a cetățenilor este întreruptă. Noul regulament va întări cooperarea regională în planificarea situațiilor de urgență și în prevenirea crizelor, iar contractele pentru gaze vor fi mai transparente”, a spus raportorul Jerzy Buzek (PPE, Polonia)

După aprobarea Consiliului European, regulamentul revizuit privind securitatea aprovizionării cu gaz va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial la Uniunii și.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: