joi

28 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 ianuarie, 2021

Volumul total de credite noi acordate de bănci în noiembrie a fost de 3,5 miliarde de lei, în scădere cu 8,5% față de luna anterioară, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Națională a României (BNR).

Creditele pentru locuințe au atins cel mai ridicat nivel din 2020, de 1,4 miliarde de lei, în vreme ce împrumuturile de consum au scăzut la 1,5 miliarde de lei, cu 15,5% mai puțin față de octombrie 2020.

Creditarea ipotecară a fost stimulată în ultimele luni ale anului trecut de demararea noii forme a programului Prima Casă, Noua Casă, lansat la începutul toamnei. Programul guvernamental Noua Casă prevede o dublare a plafonului anterior, la 140.000 de euro, dar și o triplare a avansului minim, la 15%.


Dobânzile la creditele ipotecare au continuat să scadă, până la nivelul de 5,15% pe an în noiembrie, față de 5,35% în luna anterioară, respectiv 5,54% la începutul anului trecut. Dobânzile au scăzut și în cazul creditelor de consum, nivelul mediu al acestora fiind de 9,85% pe an la nivelul lunii noiembrie.

O dinamică slabă s-a înregistrat la creditarea corporate. Companiile au luat împrumuturi în lei de doar 2,4 miliarde de lei, cel mai redus nivel din aprilie, prima lună în care s-au resimțit efectele restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii epidemiei de COVID-19.

Dobânzile percepute de bănci pentru creditarea companiilor au crescut în noiembrie la 4,67% pe an, de la 4,47% cu o lună înainte.


Articole recomandate:

Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: