Noiembrie, lună record pentru creditarea ipotecară. Împrumuturile de consum și pentru companii, în scădere - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Noiembrie, lună record pentru creditarea ipotecară. Împrumuturile de consum și pentru companii, în scădere

6 ianuarie, 2021

Volumul total de credite noi acordate de bănci în noiembrie a fost de 3,5 miliarde de lei, în scădere cu 8,5% față de luna anterioară, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Națională a României (BNR).

Creditele pentru locuințe au atins cel mai ridicat nivel din 2020, de 1,4 miliarde de lei, în vreme ce împrumuturile de consum au scăzut la 1,5 miliarde de lei, cu 15,5% mai puțin față de octombrie 2020.

Creditarea ipotecară a fost stimulată în ultimele luni ale anului trecut de demararea noii forme a programului Prima Casă, Noua Casă, lansat la începutul toamnei. Programul guvernamental Noua Casă prevede o dublare a plafonului anterior, la 140.000 de euro, dar și o triplare a avansului minim, la 15%.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dobânzile la creditele ipotecare au continuat să scadă, până la nivelul de 5,15% pe an în noiembrie, față de 5,35% în luna anterioară, respectiv 5,54% la începutul anului trecut. Dobânzile au scăzut și în cazul creditelor de consum, nivelul mediu al acestora fiind de 9,85% pe an la nivelul lunii noiembrie.

O dinamică slabă s-a înregistrat la creditarea corporate. Companiile au luat împrumuturi în lei de doar 2,4 miliarde de lei, cel mai redus nivel din aprilie, prima lună în care s-au resimțit efectele restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii epidemiei de COVID-19.

Dobânzile percepute de bănci pentru creditarea companiilor au crescut în noiembrie la 4,67% pe an, de la 4,47% cu o lună înainte.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr