vineri

26 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2021

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat a fost influențat puternic de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare, valoarea ajustată pentru comparabilitate corectă fiind mult diferită (-0,6%).

Din aceleași motive, evoluția față de aceeași lună a anului precedent a fost negativă (-3,4%), conform acelorași date comunicate de INS, dar pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate s-a păstrat un mic avans de +0,4%. Reamintim că în luna precedentă se consemnase prima creștere a producției industriale din acest an (+1,2%).

Pe ansamblul primelor 11 luni din 2020, scăderea producției industriale a fost de -10,2% în serie brută și -10,5% după zile lucrătoare și sezonalitate. Ceea ce, din perspectiva de ansamblu a economiei, înseamnă o influență în sensul scăderii PIB pe anul trecut de circa două puncte procentuale.


Datele extinse prezentate de INS cu referință statistică în performanța medie a anului 2015 sunt ceva mai edificatoare în privința situației din industrie. Trendul crescător înregistrat din aprilie încoace a întîmpinat un moment mai dificil dar performanța ajustată din noiembrie 2020 s-a păstrat în domeniul pozitiv față de noiembrie 2019.

Datele din ultimii doi ani rămân, însă problematice (vezi evoluția pe verticală) deoarece arată un declin semnificativ al producției industriale lunare, derulat deja pe parcursul anului 2019, mult sub pragul de 120% păstrat în intervalul august – noiembrie 2018. Practic, industria a recuperat valoarea lunară de la finalul lui 2019 dar a rămas mult sub nivelul din 2018.


De remarcat, însă, consolidarea valorii pozitive a productivității muncii în industrie față de aceeași lună a anului trecut, comunicată deocamdată pentru luna octombrie (+4,6% față de +3% pe august după revizuirea datelor inițiale). Care a mai redus din decalajul mediei lunare pe anul în curs, până la -6% la finele lui noiembrie, față de -7,2% în octombrie.

În structură, datele nu arată prea încurajator pe seria brută, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale stă destul de slab, cu o scădere destul de consistentă față de octombrie 2020 (-6,7%) și un spațiu semnificativ rămas de recuperat față de aceeași lună a anului anterior (-4,1%).

Nici industria extractivă nu se prezintă mai bine, în cazul acesteia scăderea ceva mai mică față de octombrie 2020 fiind mult mai pronunțată față de noiembrie 2019 și destul de problematică în apropierea sezonului rece. Singura evoluție clară spre recuperare ( deocamdată la -3,4% pe 11 luni) a avut-o sectorul energetic (+10,6% față de luna precedentă și cu +4,4% față de noe. 2019)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: