sâmbătă

20 aprilie, 2024

13 mai, 2014

FOTO: Consiliul UE

Miniştrii de externe ai ţărilor Uniunii Europene au decis luni interdicţii de călătorie în spaţiul Uniunii şi îngheţarea activelor pentru alţi 13 oficiali ruşi şi separatişti ucraineni şi, pentru prima dată, îngheţarea activelor şi interdicţia de la a face afaceri cu parteneri din UE pentru două companii din Crimeea.

Şefii diplomaţiilor europene au precizat că sancţiuni mai dure sunt luate în calcul dacă procesul electoral din 25 mai din Ucraina, alegerile prezidenţiale.

Decizia de luni a Consiliului Uniunii Europene îi vizează pe cei care, aşa cum arată declaraţia adoptată, au “subminat stabilitatea Ucrainei şi au obstrucţionat activitatea organizaţiilor internaţionale în regiune”.


Sancţiunile îi vizează de această dată de prim-procurorul rus în Crimeea, comandatul trupelor aeropurtate ruse, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale de la kremlin şi liderii separatiştilor din estul Ucrainei.

Pentru prima dată, europenii adaugă pe lista sancţiunilor şi două companii. Ele sunt din Crimeea şi au fost confiscate de noii lideri după o decizie a parlamentului regional pro-rus care a stipulat trecerea în proprietatea autorităţilor din Crimeea a companiilor ucrainene.

Până în acest moment, 61 de persoane, ruşi şi ucraineni, au fost trecute pe lista neagră a Uniunii Europene.

Pe lista neagră a UE au fost adaugaţi luni:

  • PJSC CHERNOMORNEFTEGAZ – La 17.3.2014, „Parlamentul Crimeei” a adoptat o rezoluție prin care declară confiscarea, în numele „Republicii Crimeea”, a activelor deținute de întreprinderea Chernomorneftegaz. Astfel, întreprinderea este confiscată efectiv de către „autoritățile” Crimeei.
  • FEODOSIA – La 17.3.2014, „Parlamentul Crimeei” a adoptat o rezoluție prin care declară confiscarea, în numele „Republicii Crimeea”, a activelor deținute de întreprinderea Feodosia. Astfel, întreprinderea este confiscată efectiv de către „autoritățile” Crimeei.
  • Viaceslav Volodin – adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale a lui Vladimir Putin, responsabil cu anexarea Crimeei
  • Vladimir Şamanov – Comandantul trupelor aeriene ruse, general-colonel. În această funcție de rang înalt, are responsabilitatea desfășurării forțelor aeriene ruse în Crimeea.
  • Vladimir Pilighin – Președintele Comisiei pentru drept constituțional din cadrul Dumei. Responsabil cu facilitarea adoptării legislației privind anexarea Crimeei și a Sevastopolului la Federația Rusă
  • Petr Jaroş – Șeful interimar al biroului Serviciului Federal al Migrației pentru Crimeea. Responsabil cu eliberarea sistematică și în regim de urgență de pașapoarte rusești pentru resortisanții din Crimeea.
  • Oleg Koziura – Șeful interimar al biroului Serviciului Federal al Migrației pentru Sevastopol. Responsabil cu eliberarea sistematică și în regim de urgență de pașapoarte rusești pentru resortisanții din Crimeea
  • Viaceslav Ponomarios – Primar autodeclarat al orașului Slaviansk. Ponomarev a făcut apel la Vladimir Putin să trimită trupe ruse pentru a proteja orașul și ulterior i-a solicitat furnizarea de arme. Oamenii lui Ponomarev sunt implicați în răpiri (au capturat reporterul ucrainean Irma Krat și pe Simon Ostrovsky, reporter pentru Vice News, ambii fiind ulterior eliberați; au deținut observatori militari în temeiul Documentului OSCE de la Viena).
  • Igor Bezler – Unul dintre liderii miliției autoproclamate a orașului Horlivka. A preluat controlul clădirii Biroului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Donetsk și ulterior a sechestrat sediul districtual al Ministerului Afacerilor Interne din orașul Horlivka. Are legături cu Ihor Strielkov sub a cărui conducere a fost implicat în asasinarea lui Volodymyr Rybak, deputat al poporului în cadrul Consiliului Municipal al orașului Horlivka, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).
  • Igor Kakidzyanov – Unul dintre liderii forțelor armate ale „Republicii Populare Donetsk” autoproclamate. Obiectivul forțelor este de „a proteja populația Republicii Populare Donetsk și integritatea teritorială a republicii”, potrivit lui Pushylin, unul dintre liderii „Republicii Populare Donetsk”
  • Oleg Tsariov – Membru al Radei. A solicitat public crearea Republicii Federale Novorossia, formată din regiunile din sud-estul Ucrainei
  • Roman Liaghin – Șeful Comisiei electorale centrale a „Republicii Populare Donetsk”. A organizat în mod activ referendumul din 11 mai privind autodeterminarea „Republicii Populare Donetsk”
  • Aleksandr Malikin – Șeful Comisiei electorale centrale a „Republicii Populare Lugansk”. A organizat în mod activ referendumul din 11 mai privind autodeterminarea „Republicii Populare Lugansk”.
  • Natalia Vladimirovna Pokonskaia – Procuror al Crimeei. Pune în aplicare în mod activ anexarea Crimeei de către Rusia
  • Igor Şevcenko – Procuror interimar al Sevastopolului. Pune în aplicare în mod activ anexarea Sevastopolului de către Rusia.

(CITIŢI AICI decizia publicată în Jurnalul Oficial al UE şi lista cu sancţiunile)

Consiliul UE – poziţie comună şi în privinţa unor evenimente precum tranzitarea spaţiului aerian românesc de câtre vicepremierul rus


Decizia Consiliului publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene mai arată că “Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice care sunt responsabile”.

În plus, concluziile adoptate de miniştrii de Externe ai statelor membre UE condamnă gesturi precum cel al vicepremierului Dmitri Rogozin, care a tranzitat ilegal spaţiul aerian al României şi căruia i-a fost ulterior interzisă pătrunderea, la întoarcerea din transnistria, în spaţiul nostru aerian.

“UE condamnă declaraţiile şi vizitele înalţilor oficiali implicaţi în încerrcările de a susţine ilegal separatismul şi care contribuie la creşterea tensiunilor în Ucraina şi în alte state din regiune. Consiliul condamnă orice încercare de a ocoli regimul de sancţiuni”, se arată în document.

De altfel, ministrul român de externe, Titus Corlăţean a declarat că a solicitat “sprijin şi solidaritate” din partea statelor UE.

Citiţi AICI concluziile Consiliului UE

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: