28 septembrie, 2022

Ambasadorii statelor membre UE au fost informați miercuri de către Comisia Europeană cu privire la un nou pachet, al optulea, de sancțiuni împotriva Rusiei.

Între acestea, Comisia propune sancționarea persoanelor implicate în organizarea referendumurilor din Ucraina, extinderea listei cu bunuri și produse interzise la export în Rusia, extinderea listei cu produse rusești interzise la import în UE.

Comisia propune și un plafon de preț pentru petrolul rusesc. Deși crește adeziunea statelor membre pentru adoptarea unui plafon de preț și pentru gaze, propunerea încă nu este încă decisă din cauza opoziției Germaniei.


Propunerile Comisiei urmează să fie discutate și aprobate, cu eventuale modificări, în Consiliu.

Cum va funcționa plafonul la țiței, cum au fost convinse statele care s-au opus măsurii în trecut

Companiilor de transport maritim și firmelor de asigurări urmează să li se interzică transportul sau asigurarea transporturilor de petrolul rusesc, dacă prețul la care este vândut este peste o anumită limită.

Această limită va fi prețul la care petrolul rusesc este vândut în prezent în Asia, cu aproximativ 30 la sută mai ieftin decât prețurile actuale din Europa.

Alți aliați G7, în special Marea Britanie, vor impune și ei aceleași sancțiuni.


Cipru, Grecia și Malta s-au opus în rundele anterioare de discuții acestei măsuri care le afectează interesele. Aceste state dețin tancuri petroliere care transportă țiței rusesc.

Comisia a găsit o soluție provizorie în baza căreia Grecia, Cipru și Malta vor fi compensate pentru pierderile economice suferite. În plus, UE își va atenua sancțiunile asupra altor produse, eliminând efectiv interdicția de export a îngrășămintelor, cimentului și altor produse rusești.

Plafon dinamic la prețul gazelor, încă în dezbatere

În reuniunea săptămânală a Colegiului Comisarilor s-a discutat miercuri și propunerea de a impune un „plafon dinamic” asupra achizițiilor și importurilor de gaze. După aprobarea propunerii în executivul comunitar, Comisia va propune un astfel de plafon miniștrilor energiei din UE, care se reunesc vineri.

Scopul unui astfel de plafon este de a calma piețele, care au avut prețuri irațional de mari – de până la zece ori prețul în SUA și peste dublu prețului din Asia.

Plafonul „dinamic”, înseamnă că prețul maxim permis pentru achiziție în UE ar urma tendințele pieței, păstrând o marjă (rezonabilă) peste ceea ce plătesc alți importatori majori, dar mult mai mic decât prețurile actuale din UE.

Miniștrii Energiei din 13 țări UE, între care și România, au cerut Bruxelles să propună în sfârșit un astfel de plafon.

(Citește și: ”Bătălia europeană pentru plafonarea prețului la gaze – 13 state, între care și România, cer Comisiei o măsură pentru cel mai scump gaz din lume”)

„Acest plafon este prioritatea”, se arată într-o scrisoare semnată acum și de Bulgaria și Franța, care se alătură semnatarilor inițiali: alături de Belgia, Croația, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

(Citiți AICI-LINK scrisoarea transmisă Comisarului Kadri Simson)

Aceste 15 țări împreună ar putea forma o majoritate calificată, dacă li se alătură și Președinția Consiliului. Miniștrii Energiei i-au cerut comisarului Kadri Simson să propună legislația pe care o cer până la data de 30 septembrie.

Șansele ca plafonul să fie efectiv adoptat sunt încă scăzute, atâta timp cât Germania (din motive neclare) și producătorii de gaze precum Danemarca și Țările de Jos (din motive de înțeles) rămân împotriva impunerii unui plafon la prețurile gazelor.

Noi sancțiuni economice

Peste 1.300 de persoane sau entități vor fi lovite de noile sancțiuni europene, inclusiv oligarhi, înalți oficiali militari și alte persoane responsabile pentru „subminarea integrității teritoriale ucrainene”.

  • Sunt propuse „măsuri restrictive” împotriva celor care susțin, facilitează sau beneficiază de invazia din Ucraina.
  • Urmează să fie sancționați și cei implicați în organizarea referendumurilor din Ucraina, în ocuparea și anexarea ilegală a teritoriului ucrainean.
  • Potrivit BBC, UE extinde lista produselor interzise la export în Rusia, în special a celor cu dublă utilizare civilă/militară, a componentelor pentru aviație și a substanțelor chimice.
  • Cetățenilor UE li se va interzice să facă parte din consiliile de administrație ale companiilor rusești care au între acționari și statul

Ucraina crește presiunea asupra UE

Ucraina face presiuni asupra UE pentru a include nu doar un plafon al prețului petrolului, ci și un embargo asupra gazului rusesc și a industriei sale nucleare în viitorul său pachet de sancțiuni.

„În timp ce numărați bănuți, noi numărăm vieți pierdute”, a declarat Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru Politico.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: