duminică

28 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 octombrie, 2021

Criza prețurilor la energie este rezultatul unui ”joc geopolitic major”, a spus joi, la summitul Uniunii Europene, Josep Borrell (foto), Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

”Actualele prețuri la energie sunt consecințele unui joc geopolitic major, cu o puternică dimensiune externă”, a comentat Josep Borrell, la sosirea la summitul Consiliului European, potrivit Politico.

De aceeași părere este și președintele CE, Ursula von der Leyen, care a amintit de situația Republicii Moldova pentru a exemplifica modul în care Rusia folosește gazul drept armă geopolitică.


La începutul săptămânii, Borrell a spus că ”majorarea prețurilor la energie are rădăcini adânci la nivel geopolitic”.

”Este vorba de o luptă geopolitică. Există probleme de reglementare care trebuie rezolvate pe plan intern. Dar, în mod categoric, prețul gazelor și reducerea capacităților sunt lucruri care trebuie privite dintr-o perspectivă geopolitică”, a declarat el.

Afirmațiile lui Josep Borrell contrazic poziția oficială a Germaniei, care consideră că majorarea prețurilor la energie este rezultatul creșterii cererii la nivel mondial, în contextul eforturilor de relansare economică post-pandemie.

Rusia este acuzată că a redus livrările de gaze spre Uniunea Europeană. Kremlinul a semnalat intenția de a le majora, dar doar în baza unor contracte pe termen lung.


Președintele Vladimir Putin a respins criticile liderilor europeni, afirmând că ei sunt responsabili pentru actuala criză, deoarece au vrut diversificarea surselor de aprovizionare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: